ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέντε βιβλία που μας βοηθάνε να κατανοήσουμε την σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστίνης

Πέντε βιβλία που μας βοηθάνε να κατανοήσουμε την σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστίνης
Τα βιβλία που αναφέρονται παρέχουν κάποια εικόνα τόσο για την ίδια τη σύγκρουση όσο και για τον ίδιο τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί. Είναι βιβλία λογοτεχνικά που εξηγούν με ιδιαίτερο τρόπο γιατί αυτοί οι δύο λαοί μάχονται ο ένας τον άλλο τόσα χρόνια. AP Photo / Hatem Ali

Ως μία από τις πιο επίμαχες και αμφιλεγόμενες σχέσεις στον κόσμο, η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης έχει βρει τον δρόμο της στα πρωτοσέλιδα για διάφορους λόγους τις τελευταίες δεκαετίες.

Τώρα τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο με την Χαμάς να επιτίθεται στο Ισραήλ και οι δεύτεροι να κηρύσσουν πόλεμο εναντίον της Παλαιστίνης.

Γνωρίζουμε όμως ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι για αυτή την αιματηρή διαμάχη που κρατάει τώρα και δεκαετίες μεταξύ των δύο λαών;

Τα βιβλία που αναφέρονται παρέχουν κάποια εικόνα τόσο για την ίδια τη σύγκρουση όσο και για τον ίδιο τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί. Είναι βιβλία λογοτεχνικά που εξηγούν με ιδιαίτερο τρόπο γιατί αυτοί οι δύο λαοί μάχονται ο ένας τον άλλο τόσα χρόνια.

Πάμε να δούμε 5 βιβλία που μιλάνε για αυτό το μεγάλο ζήτημα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης:

Six Days of War - Michael B. Oren

Ενώ τεχνικά διήρκεσε μόνο έξι ημέρες, τα επακόλουθα του Αραβο-Ισραηλινού πολέμου του 1967 - γνωστός και ως Πόλεμος των Έξι Ημερών - συνεχίζουν να κυματίζουν σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο ιστορικός και πολιτικός Michael B. Oren (υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2009 έως το 2013) δίνει τον οριστικό απολογισμό του Πολέμου των Έξι Ημερών και τους τρόπους με τους οποίους συνεχίζει να διαμορφώνει τις ισραηλοπαλαιστινιακές σχέσεις.

My Michael – Amos Oz

Eίναι ένα μυθιστόρημα του 1968 του Ισραηλινού συγγραφέα Amos Oz. Η ιστορία, που ειπώθηκε σε πρώτο πρόσωπο από μια δυσαρεστημένη σύζυγο, περιγράφει τον επιδεινούμενο γάμο της με έναν φοιτητή γεωλογίας και τη φυγή της σε έναν ιδιωτικό φανταστικό κόσμο βίαιων ηρωισμών και σεξουαλικών συναντήσεων. Τοποθετημένο στην Ιερουσαλήμ της δεκαετίας του 1950, το μυθιστόρημα χρησιμοποιεί το φυσικό και πολιτικό τοπίο της πόλης ως μεταφορά για την εσωτερική πάλη του πρωταγωνιστή. Το μυθιστόρημα συγκέντρωσε πολλές διαμάχες κατά τη δημοσίευσή του στο Ισραήλ και ήταν επίσης το μυθιστόρημα με τις περισσότερες πωλήσεις στο Ισραήλ τη σεζόν 1968-1969. Το μυθιστόρημα μεταφράστηκε στα αγγλικά το 1972 και έκτοτε έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Διασκευάστηκε σε εβραϊκή ταινία το 1976.

The Way to the Spring - Ben Ehrenreich

Tα τελευταία χρόνια, ο Αμερικανός συγγραφέας Ben Ehrenreich ταξίδευε και ζει στη Δυτική Όχθη, μένοντας με παλαιστινιακές οικογένειες στις μεγαλύτερες πόλεις και τα μικρότερα χωριά της. Στην πορεία έχει γράψει σημαντικές ιστορίες για αμερικανικά μέσα, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιοσημείωτου άρθρου του περιοδικού New York Times.

To the End of the Land - David Grossman

Μέσα από την ιστορία σε αυτό το καθηλωτικό μυθιστόρημα, ο Ισραηλινός συγγραφέας David Grossman εξερευνά την ένταση του πολέμου στις οικογένειες των στρατιωτών, με επίκεντρο την Όρα, μια διαζευγμένη μητέρα που είναι συντετριμμένη από την απόφαση του γιου της να επιστρέψει οικειοθελώς στη στρατιωτική θητεία. Είναι μια συντριπτική και ακλόνητη κραυγή του ίδιου του ανθρώπινου τέλους του αγώνα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Out of Place - Edward W. Said

Από έναν από τους σημαντικότερους διανοούμενους της εποχής μας προέρχεται μια εξαιρετική ιστορία εξορίας και μια ανάλυση ενός ανεπανόρθωτου παρελθόντος. Μια θανατηφόρα ιατρική διάγνωση το 1991 έπεισε τον Edward W. Said ότι έπρεπε να αφήσει αρχείο για το πού γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια, και έτσι με αυτά τα απομνημονεύματα ανακάλυψε ξανά τον χαμένο αραβικό κόσμο των πρώτων του χρόνων στην Παλαιστίνη, τον Λίβανο και την Αίγυπτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ