ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ βομβαρδισμών στη Γάζα - «Παράθυρο» διαλόγου από τη Χαμάς

Μπαράζ βομβαρδισμών στη Γάζα - «Παράθυρο» διαλόγου από τη Χαμάς
Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα Ramez Mahmoud/AP

Την ώρα που το Ισραήλ σφυροκοπά την Γάζα και ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση τόσο σφορδή ώστε  ο Μπενιαμίν Νετανιάχου  να δηλώνει ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα αλλάξει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή» , στέλεχος της Χαμάς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου, αφού όπως αναφέρει «πετύχαμε» τους στόχους

Μια δήλωση που έρχεται βέβαια πλήρη αντίθεση με τις απειλές, λίγο νωρίτερα, από την ισλαμιστική οργάνωση ότι για κάθε επιδρομή του Ισραηλινών θα εκτελεί και έναν όμηρο.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έχει επανακτήσει τον έλεγχο σε όλους τους οικισμούς γύρω από τη Γάζα.

Κινητικότητα υπάρχει μόνο από την πλευρά των αραβικών χωρών, που δηλώνουν έτοιμες να μεσολαβήσουν για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς έχει αφήσει πίσω της πάνω από 1.100 νεκρούς και στις δύο πλευρές, με τον φόρο αίματος να αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Οι μαχητές της Χαμάς συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα με τη Γάζα προς το Ισραήλ ενώ η ισραηλινή πλευρά σφυροκοπά από αέρος τη Γάζα και σήμερα.

Αξιωματούχοι από τη Γάζα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 436, μεταξύ των οποίων 91 παιδιά και 61 γυναίκες.

Μαχητικά, ελικόπτερα και πυροβολικό έβαλαν στο στόχαστρο περισσότερους από 500 στόχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ κατά τη διάρκεια της νύχτας,

Οι νεκροί από ισραηλινής πλευράς είναι 700, με αξιωματούχους να εκφράζουν φόβους ότι ο δραματικός αυτός απολογισμός θα αυξηθεί περαιτέρω.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κήρυξε χθες τον πόλεμο, έχει υποσχεθεί τρομερή εκδίκηση μετά από την επίθεση της Χαμάς.

Κατακραυγή έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι μαχητές της Χαμάς πήραν ομήρους -ορισμένοι εκ των οποίων έχουν εντοπιστεί νεκροί- ενώ σκότωσαν και τουλάχιστον 260 αμάχους που βρίσκονταν σε μουσικό φεστιβάλ κοντά στα σύνορα.

Ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Χαμάς έχει μεταφέρει τους ομήρους -μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι- στη Γάζα, με στόχο να τους ανταλλάξει με Παλαιστίνιους κρατούμενους από το Ισραήλ.

Δείτε live εικόνα από την Γάζα