RECORD DIGGING ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο André 3000 μας κάνει να πιστέψουμε ξανά στην δύναμη της μουσικής

Ο André 3000 μας κάνει να πιστέψουμε ξανά στην δύναμη της μουσικής
Ελάχιστοι σταρ του διαμετρήματος του έχουν καταφέρει μια καλλιτεχνικά και προσωπικά ολοκληρωμένη καριέρα μετά τη φήμη χωρίς να αποκηρύξουν αυτό που έκαναν για να γίνουν διάσημοι. photo: Epic Records

Όταν ένας ράπερ, γνωστός από το duo Outkast, επιστρέφει στα μουσικά δρώμενα με ένα άλμπουμ τόσο διαφορετικό από αυτά που κάνει συνήθως, εμείς απλά αισθανόμαστε την δύναμη που έχει η μουσική και γενικότερα η καλλιτεχνική δημιουργία.

Το «Hey Ya!» των Outkast - ένα κλασικό τραγούδι πλέον που θα παίζεται σε γάμους μέχρι τον θάνατο του σύμπαντος - ήταν μία σύνθεση του André 3000.

Ακόμα κι όταν ακουγόταν σαν να ραπάρει από το διάστημα, η νότια προφορά του τον έσυρε πίσω στη Γη, πίσω στις ρίζες του, πίσω στην Ατλάντα και πιο συγκεκριμένα, πίσω στους φίλους και την οικογένειά του.

Με το νέο του άλμπουμ όμως, με τίτλο New Blue Sun, ο André 3000 μας δείχνει πως είναι ένας μεγάλος μουσικός και μπορεί άνετα να κάνει πολύ διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα όσο αφορά τη σύνθεση και την έμπνευση.

Το New Blue Sun δεν είναι πραγματικά ένας σόλο δίσκος.

Επίσης, δεν είναι ένας δίσκος ενός συγκροτήματος με την έννοια της τζαζ, όπως το Kind of Blue του Miles Davis ή το A Love Supreme του John Coltrane, όπου το όνομα στο εξώφυλλο δείχνει τον ηγέτη στο στούντιο.

Δεν είναι έργο ενός ατόμου που περιβάλλεται από εξαιρετικούς μουσικούς για να βοηθήσει στην εκτέλεση του οράματός του. Υπό αυτή την έννοια, το New Blue Sun είναι ακόμη λιγότερο σόλο δίσκος από το The Love Below, το μισό του διπλού άλμπουμ των Outkast του 2003.

Στην πρώτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία που φέρει μόνο το όνομά του, ο André 3000 —ένας άνθρωπος που κάποτε βάφτισε τον εαυτό του Possum Aloysius Jenkins, Dookie Blossom Gain III, Funk Crusader και Love Pusher – δεν είναι όρατος μουσικά όπως τον γνωρίζουμε τόσα χρόνια με τις ραπ επιτυχίες του.

Ο André παίζει χειροποίητα φλάουτα εδώ και χρόνια, μια αφοσίωση που έχει θέσει σε κίνδυνο την επιθυμία του για ανωνυμία. Όπως ο John Coltrane, ο οποίος προσκαλούσε έναν φίλο του και στη συνέχεια περνούσε όλη την επίσκεψη επεξεργαζόμενος νέες ιδέες στο σαξόφωνο του, η αφοσίωση του André στο όργανό του είναι σχεδόν καταναγκαστική.

Είναι εκπληκτικό ότι ηχογράφησε μεγάλο μέρος του New Blue Sun με ένα ψηφιακό πνευστό όργανο που δεν είχε παίξει ποτέ πριν.

Ο μεγαλύτερος θρίαμβος του άλμπουμ είναι η πρωτοτυπία του. Αποκαλύπτει ότι ο André 3000 δεν είναι παρά ένας τύπος με γερό γούστο στη μουσική new age, άλλος ένας τύπος που «έλιωσε» με Midori Takada στο YouTube.

Ελάχιστοι σταρ του διαμετρήματος του έχουν καταφέρει μια καλλιτεχνικά και προσωπικά ολοκληρωμένη καριέρα μετά τη φήμη χωρίς να αποκηρύξουν αυτό που έκαναν για να γίνουν διάσημοι - ή, χειρότερα, να το επαναλάβουν. Το ότι έκανε κάτι τέτοιο δυνατό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ