ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η τέλεια συνταγή του Luis Buñuel για ένα dry martini

Η τέλεια συνταγή του Luis Buñuel για ένα dry martini
Ο Luis Buñuel βρήκε κάποτε τον χρόνο να επινοήσει μια συνταγή για ένα άψογο ξηρό μαρτίνι. photo/Emmanuel Radnitzky

Οι θρυλικοί σκηνοθέτες που φημίζονται για τον επιδραστικό πολιτικά εμποτισμένο σουρεαλισμό τους που έλεγαν ιστορίες σταδιοδρομίας που εκτείνονταν μισό αιώνα, έχουν τελικά και μια τάση για μιξολογία, Ο Luis Buñuel βρήκε κάποτε τον χρόνο να επινοήσει μια συνταγή για ένα άψογο ξηρό μαρτίνι.

Ο Ισπανός σκηνοθέτης μπορεί να πέθανε πριν από 40 χρόνια, αλλά η κληρονομιά και η επιρροή του γίνονται αισθητές τόσο έντονα όσο ποτέ στον σύγχρονο κινηματογράφο, με πολλούς δημιουργούς να τον αναφέρουν ως έμπνευση. Ο David O. Russell εξέφρασε την εκτίμησή του για το πώς «εναρμόνιζε τα χρώματα ώστε να είναι σχεδόν ασπρόμαυρο», και ακόμη και ο αμφιλεγόμενος Gaspar Noé είπε πως το Un Chien Andalou των Buñuel και Salvador Dalí, είναι «το πιο καλό μαύρο χιούμορ που μπορώ να σκεφτώ».

AP6212181132.jpg
Ο Luis Buñuel υπήρξε ένας εκκεντρικός χαρακτήρας στην προσωπική του ζωή, ένας φανατικός της καλής ζωής. photo/AP

Ο Martin Scorsece, ο Gillermo Del Toro και ο Edgar Wright είναι άλλα τρία αξιόλογα ονόματα της βιομηχανίας που έχουν δώσει τους επαίνους τους για τον Ισπανό.

Δεδομένης της οριακής φύσης του κινηματογραφικού του έργου και των προσωπικών του σχέσεων με μια εκπληκτική σειρά ιστορικών προσωπικοτήτων που περιελάμβαναν τον Charlie Chaplin, τον Aldous Haxley, τον Pablo Picasso και τον προαναφερθέντα Dali, η συνταγή του για να φτιάξει ένα μαρτίνι είναι τελικά κάτι αστείο και διασκεδαστικό.

Κι όμως, πρέπει ξεκάθαρα να ήταν περήφανος για αυτό, δεδομένου ότι έλαβε το δικό του αφιερωμένο απόσπασμα στην αυτοβιογραφία του My Last Sigh:

«Για να προκαλέσεις ή να διατηρήσεις μια ονειροπόληση σε ένα μπαρ, πρέπει να πιεις αγγλικό τζιν, ειδικά στη μορφή του ξηρού μαρτίνι. Για να είμαι ειλικρινής, δεδομένου του πρωταρχικού ρόλου στη ζωή μου που έπαιξε το ξηρό μαρτίνι, νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να του δώσω τουλάχιστον μια σελίδα.»

Σαφώς ένα σημαντικό θέμα για τον ίδιο, ο Luis Buñuel προτείνει ότι «ο πάγος είναι τόσο κρύος και σκληρός που δεν θα λιώσει, αφού τίποτα δεν είναι χειρότερο από ένα υδαρές μαρτίνι», προτού προτείνει ότι «ο καρπός μακροχρόνιου πειραματισμού είναι εγγυημένο ότι θα παράγει τέλεια αποτελέσματα». Δεν είναι ούτε μια γρήγορη διαδικασία, καθώς η όλη διαδικασία ξεκινάει «την ημέρα πριν φτάσουν οι καλεσμένοι σας», όταν συνιστάται να αποθηκεύσετε «όλα τα συστατικά – ποτήρια, τζιν και σέικερ – στο ψυγείο».

Το επόμενο βήμα απαιτεί ένα θερμόμετρο «για να βεβαιωθείτε ότι ο πάγος είναι περίπου 20 βαθμούς κάτω από το μηδέν (κελσίου),» εξηγεί. «Μην βγάζετε τίποτα μέχρι να φτάσουν οι φίλοι σας. στη συνέχεια ρίξτε μερικές σταγόνες Noilly Prat και μισή κουταλιά demitasse Angostura bitters πάνω από τον πάγο. Ανακατέψτε το και μετά αδειάστε το, κρατώντας μόνο τον πάγο, ο οποίος διατηρεί μια ελαφριά γεύση και από τα δύο. Στη συνέχεια, ρίξτε τζιν πάνω από τον πάγο, ανακατέψτε το ξανά και σερβίρετε.»

Σίγουρα μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά αν είναι αρκετά καλή για τον Luis Buñuel, τότε μπορεί να είναι το καλύτερο μαρτίνι που μπορεί κανείς να φανταστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ