ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο διάσημος καλλιτέχνης που στόλισε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με...λουκάνικα

Ο διάσημος καλλιτέχνης που στόλισε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με...λουκάνικα
Η προσέγγισή του στα στολίδια ήταν τόσο εννοιολογική όσο θα περίμενε κανείς, με γιρλάντες από...λουκάνικα, σύριγγες και χάπια σε σχήμα χιονάνθρωπου. Ή, όπως το έθεσε κομψά το ξενοδοχείο, «επανασχεδιάστηκαν εορταστικά κάποια ιατρικά όργανα αλλά και φαγητά Associated Press

Από το 2015 το ξενοδοχείο Mayfair προσκαλούσε καλλιτέχνες να στολίσουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μήκους 30 ποδιών και ο διάσημος καλλιτέχνης Damien Hirst προσκαλέστηκε να δώσει τον δικό του τόνο στο δέντρο των εγκαινίων τους. Η προσέγγισή του στα στολίδια ήταν τόσο εννοιολογική όσο θα περίμενε κανείς, με γιρλάντες από...λουκάνικα, σύριγγες και χάπια σε σχήμα χιονάνθρωπου. Ή, όπως το έθεσε κομψά το ξενοδοχείο, «επανασχεδιάστηκαν εορταστικά κάποια ιατρικά όργανα αλλά και φαγητά».

hirst-christmas-tr_3519743b.jpg
Ο ίδιος ο Hirst περιέγραψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο ως «γιορτή συντροφικότητας». Κάτω από αυτό το πρόσχημα, τα λουκάνικα και τα χάπια μπορούν να ερμηνευτούν γενναιόδωρα ως μια γιορτή της υπερβολής των Χριστουγέννων. Photo: Paul Grover/Telegraph

Ο Hirst φαινόταν μια περίεργη επιλογή από το ξενοδοχείο, δεδομένης της προηγούμενης φήμης του ως του τρομερού παιδιού της βρετανικής τέχνης. Τοποθέτησε καρχαρίες σε φορμαλδεΰδη και σκέπασε ένα ανθρώπινο κρανίο με 8.601 διαμάντια, τα οποία δεν είναι και τόσο χριστουγεννιάτικα, αλλά ήταν πάντα επιφυλακτικός στο να κάνει τέχνη σε δημόσιους χώρους, οπότε ίσως ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν ο τέλειος καμβάς.

Ο ίδιος ο Hirst περιέγραψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο ως «γιορτή συντροφικότητας». Κάτω από αυτό το πρόσχημα, τα λουκάνικα και τα χάπια μπορούν να ερμηνευτούν γενναιόδωρα ως μια γιορτή της υπερβολής των Χριστουγέννων. Αλλά αυτό από μόνο του προκάλεσε διαμάχη, δεδομένης της εγγύτητας του δέντρου με την Καθολική Εκκλησία της γειτονιάς κοντά στο ξενοδοχείο - ένα καταφύγιο για τους άστεγους που προσφέρει υποστήριξη σε όσους παλεύουν με τον εθισμό στα ναρκωτικά.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η εγκατάστασή του ενόχλησε τους Ιησουίτες της περιοχής. Οι ευκατάστατοι κάτοικοι του Mayfair είχαν τα δικά τους θέματα, με τη Daily Mail να δέχεται σχόλια καθημερινά.

Με τη σειρά του, το ξενοδοχείο σκέφτηκε ότι ο Hirst είχε αντλήσει έμπνευση από «την αίσθηση της ελπίδας που προέρχεται από τη δύναμη της επιστήμης και της ιατρικής». Δεν ήταν όλες οι 300 διακοσμήσεις του περίεργες, οπότε και αποφάσισε να το καλύψει με μερικά παραδοσιακά λευκά περιστέρια: «Σύμβολο ελπίδας, ομορφιάς και ευθραυστότητας». Η διαμάχη πιθανότατα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον Hirst ο οποίος προφανώς και ήθελε να προκαλέσει, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι το ξενοδοχείο επέλεξε μια πιο συγκρατημένη διακόσμηση τον επόμενο χρόνο, χάρη στον Sir Antony Gormley, ο οποίος απλά φώτισε τον κορμό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ