ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μόνο συγκρότημα που ο Kurt Cobain ήθελε να «σκοτώσει»

Το μόνο συγκρότημα που ο Kurt Cobain ήθελε να «σκοτώσει»
Το 1992, ο Cobain αντιμετώπισε για άλλη μια φορά το πρόβλημα του με την κουλτούρα των χίπηδων. Associated Press

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Reuters το 2013, λίγο μετά την επανένωση των Pixies, ο Francis Black κλήθηκε να μιλήσει για τη μεγαλύτερη συνεισφορά του στη ροκ. Ο Francis απάντησε σαρκαστικά:

«Το να είσαι πρωτότυπος, να επηρεάζεις τους Nirvana ώστε να μπορούν να φτιάξουν ένα τραγούδι. Θα το παραδεχτώ – αν ο Kurt Cobain μας αντέγραψε, δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό».

Φυσικά, οι εκνευρισμοί του Francis είναι κάπως δικαιολογημένοι, αλλά ο σαρκασμός του πιθανότατα δεν είχε κακόβουλη πρόθεση. Αντίθετα, ο Cobain θα μπορούσε να εκνευριστεί εύκολα όταν συζητούσε για τους καλλιτέχνες που δεν του άρεσαν. Ο Cobain εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη λογοτεχνία των Beat, αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι μπορούσε να συμβιβαστεί με όλους τους συναδέλφους του.

Ενώ ο frontman των Nirvana μπορούσε να ακούσει τους The Doors και τους Beatles, είχε ένα πρόβλημα με τους ισχυρότερους υποστηρικτές της εποχής των χίπηδων, ειδικά με τους Grateful Dead του Jerry Garcia. Κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης από την οποία κυκλοφόρησαν πολλά εμβληματικά πλάνα, ο Cobain φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε «Punk’s not dead» και «Kill The Grateful Dead».

Το 1992, ο Cobain έθιξε για μια ακόμα φορά το ... θέμα του με την κουλτούρα των χίπηδων, φορώντας ένα μπλουζάκι με τον ντράμερ της soft rock Phil Collins και τον frontman των Grateful Dead, Jerry Garcia.

«Ξέρεις τι μισώ στο ροκ; Μισώ τα χίπικα μπλουζάκια. Δεν θα φορούσα ποτέ ένα χίπικο μπλουζάκι αν δεν ήταν βαμμένο με το αίμα του Jerry Garcia», είπε ειρωνικά ο Βασιλιάς του grunge.

Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετώπισε ο Cobain όταν «σκότωσε» τον Garcia και τους Grateful Dead, είναι ότι μάλλον θα οι ίδιοι δεν θα έδιναν δεκάρα τσακιστή για το πίστευε ο Μεσσίας του grunge, μιας και ήταν φημισμένοι για το πολύ φανατικό τους κοινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ