ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μοναδικό ρομπότ στην ιστορία της τέχνης που «αυτοκτόνησε»

Το μοναδικό ρομπότ στην ιστορία της τέχνης που «αυτοκτόνησε»
Εγκλωβισμένο σε ένα γυάλινο κουτί, αυτό το πολύπαθο ρομπότ είχε την αποστολή να σκουπίζει αιωνίως μια ατελείωτη λίμνη κόκκινου υγρού. Το υγρό έτρεχε συνέχεια και έσπευσε να το συγκρατήσει, πάντα ένα βήμα πίσω – μέχρι που δεν άντεξε άλλο στην κυριολεξία. photo: Sun Yuan and Peng Yu

Ο Sun Yuan και η Peng Su είναι δύο καλλιτέχνες που έχουν συνηθίσει περισσότερο να δημιουργούν αντιπαραθέσεις παρά εκρήξεις τραγωδίας. Έχοντας χρησιμοποιήσει ανθρώπινο ιστό και ζωντανά ζώα στα έργα τέχνης τους, φαίνεται περίεργο ότι ένα ρομπότ θα ήταν αυτό που συγκίνησε περισσότερο το κοινό τους. Αλλά σίγουρα, η εγκατάσταση του ρομπότ τους, που εύστοχα ονομάζεται Can’t Help Myself, έγινε φαινόμενο του Διαδικτύου μετά τον φημολογούμενο «θάνατό» του.

Εγκλωβισμένο σε ένα γυάλινο κουτί, αυτό το πολύπαθο ρομπότ είχε την αποστολή να σκουπίζει αιωνίως μια ατελείωτη λίμνη κόκκινου υγρού. Το υγρό έτρεχε συνέχεια και έσπευσε να το συγκρατήσει, πάντα ένα βήμα πίσω – μέχρι που δεν άντεξε άλλο στην κυριολεξία.

Υπάρχει μια αναμφισβήτητη τραγωδία στις απεγνωσμένες προσπάθειες του ρομπότ να καθαρίσει ένα χάος που δεν διορθώνεται ποτέ. Το ειδικά σχεδιασμένο φτυάρι κινούνταν μεθοδικά σε κύκλο, μαζεύοντας το υγρό που μοιάζει με αίμα σε έναν ατελείωτο χορό. Προγραμματίστηκε από τους Yuan και Su, με 32 διαφορετικές κινήσεις.

Με τον καιρό, το κούνημα ήταν λιγότερο ενθουσιώδες. Ο βραχίονας επιβράδυνε. Το λευκό πάτωμα είχε ροζ απόχρωση μετά από ατελείωτα σκουπίσματα. Κουρασμένος από την ατελείωτη χειρωνακτική εργασία, το κύκλωμα του φαινόταν να κλείνει. Είναι ξεκάθαρο γιατί αυτό ενθουσίασε το κοινό, δεδομένου ότι το 2019, τη χρονιά που έκανε το ντεμπούτο του, ολόκληρος ο κόσμος βρέθηκε σε κρίση, όχι μόνο με τον Covid, αλλά και την ύφεση που προκλήθηκε από τον Covid. Οι άνθρωποι είδαν τους δικούς τους αγώνες να αντικατοπτρίζονται σε ένα (χωρίς αμφιβολία πολύ ακριβό) ρομπότ που αγωνίζεται να ολοκληρώσει το καθορισμένο έργο του.

Ο αργός εκφυλισμός του προκάλεσε μαζική υστερία στο διαδίκτυο. «Ήταν προγραμματισμένο να ζήσει αυτή τη μοίρα, και ανεξάρτητα από το τι έκανε ή πόσο σκληρά προσπάθησε, δεν υπήρχε καμία διαφυγή», έγραψε ένας θαυμαστής στο διαδίκτυο.

«Οι θεατές το παρακολουθούσαν καθώς αιμορραγούσε αργά μέχρι την ημέρα που έπαψε να κινείται για πάντα. Τι αριστούργημα. Ένα πραγματικό Σισύφειο μαρτύριο.» είπε κάποιος άλλος θεατής.

Αν και ήταν μια συγκινητική ερμηνεία, αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι το ρομπότ απλώς είχε ξεμείνει από υδραυλικό υγρό και δεν πέθανε στην κυριολεξια φυσικά.

Μετά από συζητήσεις και μία διευκρίνιση από το Guggenheim μπέρδεψε ακόμη περισσότερο το επιδιωκόμενο νόημά του, αποκαλώντας τις μάταιες προσπάθειες μια «παράλογη, σισύφεια άποψη των σύγχρονων ζητημάτων που αφορούν τη μετανάστευση και την κυριαρχία». Το υγρό που μοιάζει με αίμα επιλέχθηκε από το σχεδιασμό για να «προκαλεί τη βία που προκύπτει από την επιτήρηση και τη φύλαξη των συνοριακών ζωνών».

Ενώ οι ερμηνείες ποικίλλουν, δύο πράγματα είναι σίγουρα. Το ένα, η αργή κάθοδος του ρομπότ στην ακινησία σχεδιάστηκε σκόπιμα. Το ρομπότ δεν ήταν αυτοκτονικό. Η δεύτερη βεβαιότητα είναι ότι το Can’t Help Myself ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα τέχνης στην πρόσφατη μνήμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ