ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ζωγράφος που λάτρευε ο Χίτλερ - Η «ρετσινιά» και πώς αποκαταστάθηκε η φήμη του

Ο ζωγράφος που λάτρευε ο Χίτλερ - Η «ρετσινιά» και πώς αποκαταστάθηκε η φήμη του
Η φήμη του Caspar David Friedrich αμαυρώθηκε την εποχή που ο κόσμος έμαθε πως ήταν ο αγαπημένος ζωγράφος των Ναζί. Associated Press

Όταν ο Caspar David Friedrich πέθανε φτωχός το 1840, σχεδόν ξεχάστηκε από τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Καθώς πλησιάζουν τα 250α γενέθλιά του, η φήμη του φτάνει σε νέα ύψη - και η επετειακή χρονιά είναι πιθανό να τον ωθήσει στη στρατόσφαιρα της φήμης.

Τα τοπία του Friedrich εκτέθηκαν πολλές φορές στην Ακαδημία του Βερολίνου μεταξύ 1810 και 1834 και θαυμάστηκαν από τον ρομαντικό ποιητή Clemens Brentano, τον θεατρικό συγγραφέα Heinrich von Kleist και, κυρίως, από τον διάδοχο του θρόνου, ο οποίος αργότερα έγινε Frederick William IV γνωστός ως «ο ρομαντικός». Έπεισε τον πατέρα του, Frederick William III, να αγοράσει πολλά σημαντικά έργα του Friedrich στις αρχές του 19ου αιώνα, μεταξύ των οποίων το "The Monk by the Sea" - μια πανοραμική άποψη παραλίας και ωκεανού με μια μικροσκοπική σκοτεινή φιγούρα στο κέντρο που βλέπει το λευκό.

Χάρη στις βασιλικές αγορές, το Βερολίνο διαθέτει μια από τις πιο σημαντικές συλλογές έργων του Friedrich στον κόσμο. Από το Βερολίνο κατάφερε να κατακτήσει τη Ρωσία. Η αδερφή του διαδόχου Charlotte, η οποία ήταν επίσης ένθερμη θαυμάστρια, έγινε αργότερα αυτοκράτειρα της Ρωσία όταν ο σύζυγός της Νικόλαος Α' στέφθηκε τσάρος το 1825. Η Charlotte έπεισε τον σύζυγό της να αγοράσει τα έργα του Friedrich και εννέα πίνακές του παραμένουν στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Friedrich είχε πέσει στην αφάνεια. Αλλά η έκθεση γερμανικής τέχνης από το 1775 έως το 1875 που φιλοξενήθηκε στη Nationalgalerie το 1906, παρουσίασε 93 από τα έργα του - την πιο ολοκληρωμένη έκθεση της τέχνης του Friedrich που είχε υπάρξει ποτέ. Αυτό σηματοδότησε την αρχή μιας αργής αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Friedrich άσκησε μεγάλη επιρροή σε πολλούς ανθρώπους με την τέχνη του. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η φήμη του αμαυρώθηκε από τη σχέση με τους Ναζί - ο Χίτλερ αγαπούσε τη γερμανική ρομαντική ζωγραφική και ο Friedrich ήταν ένας από τους αγαπημένους του καλλιτέχνες. Οι μελετητές και τα μουσεία δεν επέλεγαν έργα του στα μεταπολεμικά χρόνια λόγω της αγάπης του Χίτλερ για το έργο του.

Πλέον ο κόσμος της τέχνης τον αναγνωρίζει σαν έναν από τους σημαντικότερους ρομαντικούς ζωγράφους όλων των εποχών.

Revered by Hitler, this painter fell out of favor. Now the art world is taking notice again

ΔΗΜΟΦΙΛΗ