ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βίλεμ ντε Κούνινγκ: Μοναδικοί πίνακες του εξπρεσιονιστή ζωγράφου θα εκτεθούν στην Ιταλία

Βίλεμ ντε Κούνινγκ: Μοναδικοί πίνακες του εξπρεσιονιστή ζωγράφου θα εκτεθούν στην Ιταλία
Φωτογραφία αρχείου από έκθεση του Βίλεμ ντε Κούνινγκ AP Photo/Ted Shaffrey

Η έκθεση «Willem de Kooning e l'Italia» με επίκεντρο τον χρόνο που πέρασε ο αφηρημένος εξπρεσιονιστής ζωγράφος, Βίλεμ ντε Κούνινγκ στην Ιταλία (1959-1960) θα φιλοξενηθεί σε αίθουσες της Πινακοθήκης της Ακαδημίας της Βενετίας.

Η έκθεση με την επιμέλεια των Γκάρι Γκάρελς και Μάριο Κοντονιάτο θα περιλαμβάνει περίπου 75 έργα, προσφέροντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της πιο εκφραστικής περιόδου του ζωγράφου.

«Οι επιμελητές της ήθελαν να δώσουν έμφαση στους «ειδικούς δεσμούς του ντε Κούνινγκ με την Ιταλία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πινακοθήκης της Ακαδημίας της Βενετίας.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι τα έργα του παρουσιάστηκαν ελάχιστες φορές στην Ιταλία μετά τον θάνατό του και ότι η τελευταία έκθεση στη χώρα για τον καλλιτέχνη διοργανώθηκε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Στα έργα περιλαμβάνονται τρεις μνημειώδεις πίνακες τοπίων που δημιουργήθηκαν το 1960, το «Door to the River», το «A Tree in Naples» και το «Villa Borghese», που θα παρουσιαστούν μαζί και τα σκίτσα Black and white (Rome).

Θα δοθεί επίσης έμφαση σε 13 λιγότερο γνωστά χάλκινα γλυπτά, τα οποία λειτούργησαν ως πρόδρομος των μεγαλύτερων γλυπτικών έργων του τη δεκαετία του '70.

Η έκθεση «Willem de Kooning e l'Italia» εγκαινιάζεται στις 17 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024.

O Βίλεμ ντε Κούνινγκ πρωτοπόρος του κινήματος του «αφηρημένου εξπρεσιονισμού» γεννήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, στις 24 Απριλίου του 1904. Μετά τις σπουδές τέχνης στη γενέτειρά του, σε ηλικία 22 ετών πήρε την απόφαση να αναζητήσει την τύχη του στην Αμερική. Εργάστηκε ως διακοσμητής και σε ηλικία 40 ετών το 1944 παρουσίασε την πρώτη του έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ