ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έντεκα οσκαρικοί ρόλοι που παραλίγο να πάνε σε άλλους ηθοποιούς

Έντεκα οσκαρικοί ρόλοι που παραλίγο να πάνε σε άλλους ηθοποιούς
Ο Daniel Day-Lewis στο «Lincoln», η Jodie Foster στο «Silence of the Lambs» και ο Tom Hanks στο «Forrest Gump». photos/Amblin/Orion/Paramount

Μερικοί από τους πιο διάσημους ρόλους στην ιστορία του Χόλιγουντ ήταν τα αποτελέσματα μιας επίπονης διαδικασίας, γεμάτη με ατυχείς οντισιόν και αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Αλλά μόνο και μόνο επειδή ένας ηθοποιός δεν ήταν η πρώτη επιλογή για έναν ρόλο δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να τον κάνουν δικό τους τελικά. Ο Tom Hanks δεν ήταν ο πρώτος στη σειρά για να υποδυθεί τον Forrest Gump, ωστόσο είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς άλλον να ηγείται του κλασικού αυτού ρόλου στην ομώνυμη ταινία του 1994.

Μερικές φορές, το να είσαι η δεύτερη (ή η τρίτη, ή η τέταρτη) επιλογή για έναν ρόλο μπορεί να είναι το πρώτο βήμα στον δρόμο προς τη δόξα των Όσκαρ. Από τον Hanks μέχρι τη Lady Gaga, εδώ βρίσκουμε 11 ηθοποιούς που δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τους επιφανείς ρόλους τους, αλλά τελικά κέρδισαν βραβεία Όσκαρ για τη δουλειά τους:

Η Lady Gaga στο «A Star is Born»

Το «A Star is Born», το remake του 2018 του μουσικού ρομαντικού δράματος με πρωταγωνιστές τη Lady Gaga και τον Bradley Cooper, δουλευόταν για χρόνια πριν τελικά ξεκινήσει η παραγωγή, οπότε είναι λογικό να είχε περάσει από πολλά διαφορετικά κάστ. Η Beyoncé έπρεπε αρχικά να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελευταία έκδοση, με τον Clint Eastwood να σκηνοθετεί, αλλά η ταινία καθυστέρησε και δεν υλοποιήθηκε ποτέ έτσι. Στο τέλος, η Gaga έπαιξε την Ally Maine, κερδίζοντας υποψηφιότητα καλύτερης ηθοποιού για τον ρόλο - και κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για το «Shallow».

Η Jodie Foster στο «The Silence of the Lambs»

Σύμφωνα με τον ίδιο τον σκηνοθέτη Jonathan Demme, για το κλασικό ψυχολογικό θρίλερ προοριζόταν άλλη ηθοποιός για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της εκπαιδευόμενης πράκτορα του FBI Clarice Starling.

Όπως είπε ο Demme στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Austin, κάποτε πίστευε ότι η Jodie Foster, η οποία ήταν μεγάλη θαυμάστρια του μυθιστορήματος του Thomas Harris στο οποίο βασίστηκε η ταινία, δεν θα ήταν πειστική για αυτόν τον ρόλο.

Ο Daniel Day Lewis στο «Lincoln»

Ο Daniel Day Lewis κέρδισε ένα από αυτά τα τρία (ναι, τρία!) Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για το ρόλο του ως Αβραάμ Λίνκολν στη βιογραφική ταινία του Spielberg το 2012.

Αλλά, σύμφωνα με τον Liam Neeson, ο Spielberg πλησίασε πρώτο εκείνον για τον ρόλο και κατόπιν σκέψης, τον απέρριψε.

Η Gwyneth Paltrow στο «Shakespeare in Love»

Η Gwyneth Paltrow κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για τo ρόλο της ως Viola de Lesseps στην ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», αλλά η συμμετοχή της δεν ήταν πάντα δεδομένη. Όπως είπε η ίδια στο Variety το 2019, «Η Julia Roberts επρόκειτο να το κάνει αρχικά. Τελικά κάπου δεν τα βρήκανε κι έτσι πήρα εγώ τον ρόλο». Η Paltrow, που έβγαινε από έναν «τρομερό χωρισμό», «δεν διάβασε καν» το σενάριο, με τον ρπό να προσφέρεται στην Kate Winslet, η οποία τον απέρριψε.

Η Emma Stone στο «La La Land»

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιον άλλον δίπλα στον Gosling στην αφίσα του La La Land, αλλά μια άλλη Emma ήταν αρχικά έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην ταινία. Ενώ η παραγωγή ήταν στα σπάργανα, η Emma Watson ήταν μια πιθανή επιλογή για τον ρόλο της Mia Dolan. Αργότερα εξήγησε ότι δεν μπορούσε να δεσμευτεί στο La La Land αφού είχε ήδη αποδεχτεί το ρόλο της Belle στο live-action remake του Beauty and the Beast. Έτσι τον ρόλο πήρε τελικά η Emma Stone.

Η Halle Berry στο «Monster's Ball»

Το 2002, η Halle Berry έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της στο Monster's Ball. Η Angela Bassett –η ίδια υποψήφια για την καλύτερη ηθοποιό στα Όσκαρ του 1993 για την ερμηνεία της στην Tina Turner στο «What's Love Got to Do with It»– είπε στο Newsweek εκείνη τη χρονιά ότι της πρότειναν τον ρόλο στο Monster's Ball αλλά τον απέρριψε επειδή δεν ένιωθε άνετα με τον χαρακτήρα.

Ο Tom Hanks στο «Forrest Gump»

Ο John Travolta φέρεται να σκεφτόταν αρχικά να παίξει τον Forrest Gump αλλά απέρριψε τον ρόλο. Έτσι, ο Hanks κατέληξε να κερδίσει το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου το 1995 - κερδίζοντας τον Travolta, ο οποίος προτάθηκε στην ίδια κατηγορία για τον ρόλο του ως Vincent Vega στο Pulp Fiction.

Ο Russell Crow στο «Gladiator»

Ο Mel Gibson φέρεται να ήταν η πρώτη επιλογή για τον Μάξιμο στον «Μονομάχο» του Ridley Scott ​​το 2000. Τελικά, όμως, απέρριψε το ρόλο.

Η Sandra Bullock στο «The Blind Side»

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, η Julia Roberts έλαβε το σενάριο για το αθλητικό δράμα The Blind Side του 2006, αλλά «δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον». Η Sandra Bullock δέχτηκε το ρόλο της Leigh Anne Tuohy και κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου στην τελετή του 2010.

Ο Casey Affleck στο «Manchester by the Sea»

Ο Matt Damon ήταν παραγωγός στο Manchester by the Sea του Kenneth Lonergan, αλλά αρχικά υποτίθεται ότι θα έπαιρνε και τον κεντρικό ρόλο. Μια σειρά από άλλες δεσμεύσεις τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τον ρόλο και –όπως σημειώνει το The Hollywood Reporter– ο Damon στρατολόγησε τον Casey Affleck, έναν μακροχρόνιο φίλο του, για τον ρόλο του Lee Chandler. Το στοίχημα απέδωσε: Ο Affleck πήρε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τη δουλειά του.

Η Jennifer Lawrence στο «Silver Linings Playbook»

Η Anne Hathaway θα πρωταγωνιστούσε αρχικά στο Silver Linings Playbook ως Tiffany Maxwell, σύμφωνα με σχόλια που έγιναν το 2014 από τον Harvey Weinstein, ο οποίος ήταν παραγωγός στην ταινία. Η Hathaway εγκατέλειψε το ρόλο και τελικά την αντικατέστησε η Lawrence – κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει το Oscar της Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην τελετή του 2013.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ