ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιαστική και λανθασμένη η επιλογή Σαλαμέ για τον ρόλο του εμβληματικού Ντίλαν

Βιαστική και λανθασμένη η επιλογή Σαλαμέ για τον ρόλο του εμβληματικού Ντίλαν
Ο Timothee Chalamet στην πρεμιέρα του «Dune: Part Two» στο Lincoln Center Plaza, 2024. ©2023 Evan Agostini/AP

Η παραγωγή του «A Complete Unknown», την επερχόμενη μεγάλου μήκους ταινία για τη ζωή του θρυλικού Bob Dylan σε σκηνοθεσία James Mangold και με πρωταγωνιστή τον Timothée Chalamet ως τον εμβληματικό Αμερικανό μουσικό, βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

Και κάπου εδώ αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν όντως ο Σαλαμέ κάνει για τον ρόλο αυτό. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχτεί πως ο Σαλαμέ είναι ένας από τους μεγαλύτερους «φλώρους» στο Χόλυγουντ, και δεν το λέμε με κακία… όμως πιστεύουμε πως του πέφτει λιγάκι βαρύς ο Dylan, μία μορφή της παγκόσμιας μουσικής που έχει επηρεάσει εκατομμύρια καλλιτεχνών στον κόσμο.

https://www.instagram.com/p/C4nny22LZcw/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Στιγμιότυπα από τα γυρίσματα της ταινίας εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, προσφέροντας μια πρώτη ματιά. Ο Σαλαμέ, τα πάει καλά με την εικόνα μεν αλλά από την άλλη θα θέλαμε μία πιο πειστική μορφή, έναν ηθοποιό που να μπορεί να κουβαλήσει το βάρος ενός μεγαθηρίου όπως είναι ο Dylan. Θυμάστε την Cate Blanchett όταν έπαιξε τον Dylan στο «I'm Not there»; Κι όμως, εκείνη ήταν μία εξαίσια επιλογή, καμία σχέση με τον Σαλαμέ, και μάλιστα σαν ιδέα ήταν πολύ πρωτοποριακή.

Ποιος είναι ο Bob Dylan

Ο Bob Dylan (νομικά γεννημένος Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν, 24 Μαΐου 1941) είναι Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Γενικά θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς όλων των εποχών. Ο Dylan υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα στη λαϊκή κουλτούρα κατά τη διάρκεια της 60χρονης καριέρας του.

Έγινε γνωστός στη δεκαετία του 1960, όταν τα τραγούδια του «Blowin' in the Wind» (1963) και «The Times They Are a-Changin'» (1964) έγιναν ύμνοι για τα πολιτικά δικαιώματα και τα αντιπολεμικά κινήματα.

Ο Dylan πρόσθεσε όλο και πιο εξελιγμένες στιχουργικές τεχνικές στη λαϊκή μουσική του αρχές της δεκαετίας του 1960. Οι στίχοι του ενσωμάτωσαν πολιτικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές επιρροές, αψηφώντας τις συμβάσεις της ποπ μουσικής και ελκυστικά στην αναπτυσσόμενη αντικουλτούρα. Κι αυτό φυσικά έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την επιλογή του Chalamet, έναν ηθοποιό που κυριολεκτικά ενσαρκώνει την εμπορικότητα του νέου Χόλυγουντ και πολλές φορές την απεριόριστη κενότητα του.

Βιαστική επιλογή

Το «A Complete Unknown» θα ακολουθήσει την εμφάνιση του Dylan στη folk μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, μετά που ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός μετακόμισε από τη Μινεσότα στη Νέα Υόρκη. Γιατί όμως έγινε ένα τόσο φανερό λάθος στο καστ; Ακόμη και ο πιο άσχετος με την μουσική είπε πως η επιλογή του Σαλαμέ ήταν μάλλον βιαστική και θα έλεγε κανείς με μόνο κριτήριο το εμπορικό κομμάτι.

Στην πρώτη εμφάνιση στο σετ, ο Σαλαμέ εμφανίζεται με ένα παλιό κασκόλ, γάντια και ένα χοντρό σακάκι σε μια χιονισμένη μέρα στη Νέα Υόρκη. Ο νεαρός Bob Dylan κουβαλάει, φυσικά, μια κιθάρα, κι όμως αυτό δεν φτάνει. Το πρόσωπο του Σαλαμέ απλά δεν μπορεί να μας πείσει.

Μαζί με τον Σαλαμέ, το καστ για το «A Complete Unknown» θα περιλαμβάνει επίσης την Elle Fanning ως Sylvie Russo, τη Monica Barbaro ως Joan Baez, τον Nick Offerman ως Alan Lomax και τον Boyd Holbrook ως Johnny Cash. Ο Έντουαρντ Νόρτον παρενέβη για να παίξει το ρόλο του Πιτ Σίγκερ μετά από μια καθυστέρηση παραγωγής που οδήγησε στην αποχώρηση του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.

Αναρωτιόμαστε φυσικά αν ο ίδιος ο Dylan έχει λόγο σε όλο αυτό. Δεν το γνωρίζουμε. Πάντως η επιλογή του Σαλαμέ μας φαίνεται βιαστική και εντελώς λανθασμένη.

Η Searchlight Pictures δεν έχει ορίσει ακόμη ημερομηνία για το «A Complete Unknown».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ