ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συλλογή ακυκλοφόρητων τραγουδιών του Marvin Gaye βρέθηκε στο Βέλγιο

Συλλογή ακυκλοφόρητων τραγουδιών του Marvin Gaye βρέθηκε στο Βέλγιο

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Marvin Gaye, νικητής του Favorite Soul/R&B Single, με το "Sexual Healing", στα American Music Awards στις 17 Ιανουαρίου 1983, στο Λος Άντζελες

The Associated Press

Μια συλλογή από μαγνητοταινίες που περιέχει μια σειρά από ακυκλοφόρητα τραγούδια του Marvin Gaye βρέθηκε στη βελγική πόλη της Οστάνδης.

Ενδεχομένως ήταν «κρυμμένη» στο Βέλγιο για περισσότερα από 40 χρόνια, σύμφωνα με το BBC. Η συλλογή, που πιστεύεται ότι περιέχει 66 τραγούδια, ανήκε στον μουσικό Charles Dumolin, στο σπίτι του οποίου έμεινε ο Gaye το 1981 καθώς υποβλήθηκε σε αποτοξίνωση για να καταπολεμήσει τον εθισμό στην κοκαΐνη. Όταν ο Dumolin πέθανε το 2019, οι ηχογραφήσεις παραδόθηκαν στην οικογένειά του.

Η συζήτηση έχει ξεκινήσει για το εάν η οικογένεια του Dumolin έχει το δικαίωμα να κρατήσει το υλικό.

Η βελγική νομοθεσία λέει ότι μετά από 30 χρόνια, το υλικό περιέρχεται στην ιδιοκτησία του ατόμου που το κατέχει, ανεξάρτητα από το πώς αυτό αποκτήθηκε. Ο νόμος, ωστόσο, δεν ισχύει για την πνευματική ιδιοκτησία, δημιουργώντας πιθανώς μια κατάσταση στην οποία η οικογένεια Dumolin θεωρείται κάτοχος των μαγνητοταινιών, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να δημοσιεύσει τα τραγούδια. Αντίθετα, αυτό το δικαίωμα μπορεί να ανήκει στους κληρονόμους του Gaye στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Alex Trappeniers, επιχειρηματικός συνεργάτης της οικογένειας Dumolin, είπε: «[Οι ταινίες] ανήκουν στην [οικογένεια] επειδή είχαν μείνει στο Βέλγιο για 42 χρόνια. Ο Gaye τους τις έδωσε και είπε: "Κάντε ό,τι θέλετε με αυτά" και δεν επέστρεψε ποτέ. Αυτό είναι σημαντικό. «Μπορούμε να ανοίξουμε μια χρονοκάψουλα εδώ και να μοιραστούμε τη μουσική του Marvin με τον κόσμο. Είναι πολύ ξεκάθαρο τι πρέπει να γίνει» πρόσθεσε.

Υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός για ένα τραγούδι της συλλογής, που ηχογραφήθηκε λίγο πριν ο Gaye γράψει το Sexual Healing.

Ποιος ήταν

Ο Marvin Gaye ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 και έγινε σούπερ σταρ την επόμενη δεκαετία με κλασικές επιτυχίες όπως το τραγούδι διαμαρτυρίας What's Going On και Let's Get It On, ένα κομμάτι που συνέβαλε στη φήμη του Gaye ως σύμβολο του σεξ.

Παλεύοντας με τον εθισμό στην κοκαΐνη τη δεκαετία του 1980, ο Gaye έφυγε από τις ΗΠΑ για το Λονδίνο, φοβούμενος τη φυλάκιση στη χώρα του για απλήρωτους φόρους.

Το 1981, σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Λονδίνου, ο Βέλγος μουσικός Freddy Cousaert έδωσε στον τραγουδιστή την επαγγελματική του κάρτα, ενθαρρύνοντάς τον να μετακομίσει μαζί του στην Οστάνδη ενώ εκείνος πάλευε με τον εθισμό του. Κατά τη διάρκεια αυτής της παραμονής, ο Gaye πιστεύεται ότι έζησε με τον Dumolin και τη σύζυγό του, Greetje.

Το 1984, ο πατέρας του Gaye, Marvin Gay Sr, ο οποίος τον κακοποιούσε ως παιδί, τον πυροβόλησε θανάσιμα επειδή παρενέβη για να διαλύσει έναν καυγά μεταξύ του πατέρα του και της μητέρας του, Alberta.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ