ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τζέιμς Μπράουν: Οι κρυφές πτυχές της ζωής του «νονού της soul» αποκαλύπτονται σε νέο ντοκιμαντέρ

Τζέιμς Μπράουν: Οι κρυφές πτυχές της ζωής του «νονού της soul» αποκαλύπτονται σε νέο ντοκιμαντέρ
Ο James Brown στη σκηνή κατά τη διάρκεια της συναυλίας Live 8 στο στάδιο Murrayfield στο Εδιμβούργο το 2005. Associated Press

Ο James Brown είχε μια περίπλοκη ζωή και καριέρα. Στο James Brown: Say It Loud, ένα ντοκιμαντέρ τεσσάρων μερών σε σκηνοθεσία της Deborah Riley Draper, οι θεατές βλέπουν την άνοδο του νονού της soul και ανακαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ζωής του θρυλικού Τζέιμς Μπράουν.

Ο James Brown, ο οποίος πέθανε το 2006, σε ηλικία 73 ετών, έγινε διάσημος με επιτυχίες όπως "I Got You (Feel Good)," "Get Up Offa That Thing" και "Living in America". Ξεκίνησε επίσης πολιτικά κινήματα με τραγούδια όπως το "Say It Loud — I'm Black and I'm Proud".

Παρόλο που είχε μια σπουδαία καριέρα, ο ίδιος αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα παράξενα συμβάντα στη ζωή του James Brown στα οποία επικεντρώνεται το ντοκιμαντέρ Say It Loud.

Η υποστήριξη στον Νίξον

Το 1969, ο Brown εμφανίστηκε στην προεκλογική καμπάνια του Ρίτσαρντ Νίξον. Στη συνέχεια, το 1972, τον στήριξε για δεύτερη θητεία στην προεδρεία, κάτι που αποδείχθηκε επιζήμιο για τη μουσική του καριέρα.

«Πιστεύω ότι το μέλλον της χώρας ανήκει στον κύριο Νίξον. Μερικά από τα πράγματα που έχει κάνει ήταν πολύ κοντά στην καρδιά μου ως μειονότητα, ως μαύρος, [όπως] το να έχουμε ιδιωτικά κολέγια μαύρων για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την κουλτούρα μας και να μορφωθούμε. Είναι ο άνθρωπος για αυτή τη δουλειά», είχε πει ο Brown σε συνέντευξή του.

Ενδοοικογενειακή βία

Από νωρίς στο ντοκιμαντέρ, έγινε γνωστό ότι ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός είχε μια δύσκολη ανατροφή. Μεγάλωσε στο νότο της εποχής του Jim Crow με έναν πατέρα που κακοποιούσε τον ίδιο και τη μητέρα του.

«Όταν το βλέπεις αυτό και νομίζεις ότι έτσι μοιάζει η αγάπη ή ότι είναι η μόνη αγάπη που ξέρεις, τότε έτσι θα την εκφράσεις», λέει η Yamma Brown, η μικρότερη κόρη του, στο ντοκιμαντέρ.

Το «πρόστιμο» για τις λάθος νότες

Έβαζε τον μπασίστα του να πληρώνει 50 δολάρια κάθε φορά που έχανε μία νότα κατά τη διάρκεια των συναυλιών του. Αν ο Brown ήταν ένα πράγμα, ήταν ένας άνθρωπος που αγωνιζόταν για την τελειότητα.

«Πίστευε στην τελειότητα - και ότι το κοινό έπρεπε να πάρει αυτό για το οποίο πλήρωσε. Ήταν πρόθυμος να κάνει ό,τι χρειαζόταν για να βεβαιωθεί ότι υπήρχε η τελειότητα», λέει ο Larry Brown, ο γιος του, στο ντοκιμαντέρ.

Όλα έπρεπε να είναι στην εντέλεια προτού ανέβει στη σκηνή.

Black Lives Matter

Μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ το 1968, ο Brown ένωσε τις κοινότητες στη Βοστώνη παράλληλα με την κυκλοφρία του σινγκλ «Say It Loud — I'm Black and I'm Proud».

Την ημέρα μετά τη δολοφονία του Κινγκ, υπήρξαν ταραχές σε όλη τη χώρα που τροφοδοτήθηκαν από θυμό και απογοήτευση. Ο Brown επρόκειτο να εμφανιστεί στο Boston Garden το ίδιο βράδυ και υπήρχε δισταγμός σχετικά με το αν θα έπρεπε να ανέβει στη σκηνή όταν η χώρα βίωνε μία τόσο δύσκολη κατάσταση. Τελικά, αποφάσισε να προχωρήσει με το σόου, το οποίο και μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας οι θαυμαστές του πηδούσαν πάνω στη σκηνή με τον Brown να ζητά από την Αστυνομία να κάνει πίσω και να τους επιτρέψει να το κάνουν.

«Ήταν μεγάλη υπόθεση. Έσωσε τη Βοστώνη. Δεν υπήρξαν επεισόδια και λεηλασίες όπως γίνονταν σε άλλες μεγάλες πόλεις», λέει η κόρη του, η Δρ Ντίνα Μπράουν Τόμας, 55 ετών.

Αργότερα, το ίδιο έτος, πιέστηκε από ριζοσπαστικές ομάδες να συμπαρασταθεί στη μαύρη κοινότητα. Έτσι, αποφάσισε να γράψει το "Say It Loud - I'm Black and I'm Proud" αφαιρώντας το «στίγμα» της λέξης «Μαύρος».

Το James Brown: Say It Loud θα έχει περιορισμένη κυκλοφορία στις κινηματογραφικές αίθουσες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ