ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας

Σκηνή από την ταινία Terminator 2: Judgment Day

photo/Tri-Star Pictures/Lightstorm Entertainment

Η έννοια της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) υπήρχε από τα χρόνια που έσπασαν τον κώδικα του Alan Turing κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά το θέμα συζητείται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Έχει βοηθήσει, πράγματι, η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της ψυχαγωγίας ή μήπως όχι; 

Οι περισσότεροι σκεπτικιστές προτείνουν ότι τα έξυπνα cyborgs θα σαρώσουν σύντομα τη Γη, προκαλώντας όλεθρο στην κοινωνία. Υπάρχει όμως μια πιο ύπουλη διείσδυση λογισμικού που απειλεί το εργατικό δυναμικό παγκοσμίως. Χωρίς τη δέουσα προστασία, ο κόσμος δεν θα μπορούσε να αντέξει τη μαζική ανεργία και τον σταδιακό χαμό της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

Και η δυστυχία δεν σταματά εδώ. Ακόμα κι αν παρακάμψουμε αυτές τις υπαρξιακές απειλές, είναι εύκολο να φανταστούμε μια ανθρώπινη φυλή στραγγαλισμένη από τη νωθρότητα.

Μια από τις καλύτερες σύγχρονες κινηματογραφικές δυστοπίες, το WALL-E της Disney-Pixar, προειδοποίησε για αυτή τη μαζική νωθρότητα που προκαλείται από την προηγμένη τεχνολογία που απαλλάσσει τους ανθρώπους από κάθε απαραίτητη δραστηριότητα. Παγκοσμίως, η παχυσαρκία των ενηλίκων έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1990, υποδηλώνοντας ότι αυτό το μέλλον είναι πιο κοντά από ό,τι πιστεύαμε.

Έχοντας δει κάποιος το WALL-E, είναι δύσκολο να φανταστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει οφέλη όσον αφορά την απομόνωση, την αδράνεια και την ψυχική υγεία.

Η πανδημία Covid-19 μας έδωσε μια γεύση από τους απομονωμένους τρόπους ζωής που οι τεχνολογικές εξελίξεις απειλούν να επιβάλουν σε πιο μόνιμη βάση. Πολλές επιχειρήσεις συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να μειώσουν το εργασιακό κόστος με την εφαρμογή της τηλε-εργασίας, ενώ συχνά προτάσσονται τα οφέλη της απομόνωσης που σχετίζονται με τη ρύπανση και το αποτύπωμα άνθρακα.

Καθώς προσεγγίζουμε ένα αβέβαιο μέλλον, μπορούμε να παρηγορηθούμε από την πεποίθηση ότι η ανθρωπότητα είναι αρκετά έξυπνη για να προβλέψει τα δυστοπικά εμπόδια. Αυτό σημαίνει πως ένας τομέας όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύσσεται γοργά, ο τομέας της ψυχαγωγίας, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία μόνο για καλό, κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Βλέπουμε μάλλον το αντίθετο, δηλαδή οι ταινίες και η μουσική γίνονται πολύ πιο προβλέψιμες και βαρετές με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες πρέπει να βρουν έναν καλύτερο τρόπο να βάλουν στο παιχνίδι τους την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι πραγματικά λυπηρό, με το AI να αντικαθιστά τους ηθοποιούς και να μιμείται εκρήξεις και να δημιουργεί εικονικά κτίρια στην μεγάλη οθόνη. Δυστυχώς όμως ακόμη όλα αυτά βρίσκονται σε πολύ χαμηλό στάδιο ποιοτικά.

Ως καταναλωτές, μπορούμε να βοηθήσουμε να υπαγορεύσουμε το μέλλον των δημιουργικών τεχνών. Υποθέτοντας ότι οι υπηρεσίες ροής θέλουν να διασφαλίσουν την ευημερία της επιχείρησης μας, θα πρέπει να κατανοήσουν την αξία της αληθινής τέχνης για την ανθρωπότητα και να προσφέρουν σχέδια συνδρομής χωρίς AI ή, τουλάχιστον, να επισημαίνουν τους κινδύνους του. Εάν δεν το κάνουν, μπορεί να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ