ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαύρη Ντάλια: Το πιο φρικτό έγκλημα στην ιστορία του Χόλιγουντ

Μαύρη Ντάλια: Το πιο φρικτό έγκλημα στην ιστορία του Χόλιγουντ

Ο Leslie Dillon κρατήθηκε ως ύποπτος για τον φόνο της Elizabeth Short, γνωστή ως «Black Dahlia, στο Λος Άντζελες στις 10 Ιανουαρίου 1949

photo/AP

Το αληθινό έγκλημα έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές σύγχρονων μέσων ψυχαγωγίας, είτε μέσω ντοκιμαντέρ, ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών, podcasts ή βιβλίων. Αποτέλεσε επί δεκαετίες χρυσωρυχείο για το Χόλιγουντ, αλλά κανένα δεν είχε σοκάρει όπως η Μαύρη Ντάλια.

Στις 15 Ιανουαρίου 1947, η νοικοκυρά Betty Bersinger εντόπισε αυτό που νόμιζε ότι ήταν ένα μανεκέν ξαπλωμένο σε ένα άδειο οικόπεδο στη λεωφόρο Norton του Λος Άντζελες, μόνο για να ανακαλύψει ότι κοίταζε ένα ακρωτηριασμένο πτώμα. Το σώμα της Elizabeth Short ήταν σχισμένο στη μέση και τμήματα της σάρκας της είχαν κοπεί από το σώμα, αλλά η αισθητή απουσία αίματος υποδηλώνει ότι το σώμα είχε καθαριστεί και τοποθετηθεί επιμελώς στον δρόμο.

Αφού ταυτοποιήθηκε η Short ως θύμα, η νεκροψία έδωσε ενδείξεις ότι μπορεί να είχε δεθεί και βασανιστεί πριν δολοφονηθεί, με εγκεφαλική αιμορραγία και σοκ που αναφέρονται ως η επίσημη αιτία θανάτου στην έκθεση. Σε αυτό το σημείο, το μυστήριο είχε ήδη κυριεύσει την πόλη και σύντομα εξαπλώθηκε για να γίνει μια πανεθνική και παγκόσμια εμμονή.

Η Short είχε μετακομίσει στο Λος Άντζελες μόλις τον προηγούμενο χρόνο με την ελπίδα να κάνει καριέρα ως ηθοποιός, αλλά εργάστηκε ως σερβιτόρα και έζησε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στη λεωφόρο Hollywood. Ήταν οι τοπικές εφημερίδες που αρχικά την ονόμασαν «Μαύρη Ντάλια» λόγω των βαμμένων μαλλιών και της τάσης της για σκούρα ρούχα, αλλά παρά το συντριπτικό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, δεν εμφανίστηκαν ύποπτοι.

Μυστήριο

Ένας φάκελος ταχυδρομήθηκε σε πολλές εφημερίδες του Λος Άντζελες εννέα ημέρες μετά την εύρεση του πτώματός της, χρησιμοποιώντας αποκόμματα εφημερίδων για να σχηματίσει τη φράση: «Εδώ είναι τα υπάρχοντα της Ντάλια». Μέσα ήταν το πιστοποιητικό γέννησης της Short, επαγγελματικές κάρτες, διάφορες φωτογραφίες και ένα βιβλίο διευθύνσεων, τα οποία είχαν καθαριστεί για να αφαιρεθούν δακτυλικά αποτυπώματα ή άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι ήταν έργο του δολοφόνου.

Οι αρχές έψαξαν το βιβλίο διευθύνσεών της για ενδείξεις, αλλά κανένας από τους 75 άνδρες που ήρθαν σε επαφή δεν συνελήφθη ούτε κατηγορήθηκε, ενώ προέκυψαν υποψίες ότι μόνο ένας εκπαιδευμένος γιατρός θα πρέπει να ήταν υπεύθυνος για την ακριβή φύση των τραυματισμών της. Εκδόθηκαν εντάλματα σε μια κοντινή ιατρική σχολή, αλλά και πάλι, οι συνεντεύξεις και οι έλεγχοι ιστορικού δεν απέφεραν αποτέλεσμα.

Έμπνευση

Μπορεί η υπόθεση να «κρύωσε», αλλά η θέση της στην πολιτιστική συνείδηση ​​δεν χάθηκε ποτέ. Η δολοφονία έχει γίνει αντικείμενο αμέτρητων μυθιστορημάτων, ερευνητικών ντοκιμαντέρ και ταινιών μεγάλου μήκους, διατηρώντας τα γεγονότα σταθερά στη δημοσιότητα, αλλά ποτέ δεν υπήρξε μια οριστική εκτίμηση του ποιος σκότωσε τη Short και γιατί το έκανε με τόσο φρικτό τρόπο.

Υπήρξαν πολλές ψευδείς ομολογίες στην πορεία, και θεωρητικές συνδέσεις έχουν γίνει με μια σειρά από άλλες δολοφονίες, αλλά οι εικασίες ξεφεύγουν τόσο πολύ που η Mary Pacios – πρώην γειτόνισσα της οικογένειας Short – έγραψε ένα βιβλίο που υποδηλώνει ότι ο σκηνοθέτης Orson Wells ήταν υπεύθυνος.

Ο πρώην ντετέκτιβ Steve Hodel κατηγόρησε τον πατέρα του – τον ​​Dr George Hodel – στο Black Dahlia Murder: A Genius for Murder, αλλά η υπόθεση παραμένει εντελώς ανεξιχνίαστη. Είναι μια από τις πιο διάσημες ανεξιχνίαστες δολοφονίες στην ιστορία και ένα τρομακτικό κατηγορητήριο στη σκοτεινή πλευρά του Χόλιγουντ. Η Short είχε μεγάλα όνειρα να γίνει σταρ, αλλά όχι μόνο δολοφονήθηκε προσπαθώντας να τα κυνηγήσει, αλλά κανείς δεν μπορεί ποτέ να ξέρει με βεβαιότητα ποιος το έκανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ