ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ακτιβιστική διαμαρτυρία του Σάια ΛαΜπέφ θα διαρκέσει 4 χρόνια

Η ακτιβιστική διαμαρτυρία του Σάια ΛαΜπέφ θα διαρκέσει 4 χρόνια

Μας έχει συνηθίσει σε ιδιαίτερες εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί και εκκεντρικές, συμμετοχές σε video που έμειναν κλασικά για την τόλμη τους. Σήμερα ο καλλιτέχνης και ηθοποιός Σάια ΛαΜπέφ κάνει ακόμη μια εικαστική performance που συζητιέται.

Ο 30χρονος τοποθέτησε μία κάμερα σε τοίχο έξω από το Μουσείο Κινούμενης Εικόνας στη Νέα Υόρκη. Από το φακό της θα μεταδίδει συνεχώς εικόνα, ζωντανά, μέσω live stream καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ καλώντας σε μια αντίσταση στο διχασμό.

Η ζωντανή ροή εικόνας άρχισε στις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα τελετής ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο καλλιτέχνης καλεί το κοινό να συμμετάσχει στο πρότζεκτ λέγοντας on camera τη φράση: "Δεν θα μας διχάσουν".

Οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να σταθούν μπροστά στην κάμερα και να επαναλάβουν τη φράση όσες φόρες θέλουν, για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν.

Το livestream θα μεταδίδει 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα επί τέσσερα έτη. "Με αυτόν τον τρόπο το μάντρα: 'Δεν θα μας διχάσουν' λειτουργεί ως μία επίδειξη αντίστασης, αντίθεσης ή αισιοδοξίας καθοδηγούμενης από το πνεύμα του κάθε συμμετέχοντος και της κοινότητας" αναφέρεται στην περιγραφή της εγκατάστασης στο website του ΛαΜπέφ.

Στον εικαστικό ακτιβισμό του συμμετέχει και ο γιος του Γουίλ Σμίθ, ο 18χρονος Τζέιντεν Σμιθ που έδωσε το παρόν την ημέρα πρεμιέρας του project.

jaden smith

Η εικαστική του παρέμβαση συνεχίζει την παράδοση του ΛαΜπέφ που ένα χρόνο πριν πέρασε 24 ώρες μέσα σε ένα ασανσέρ με κάμερα που τον κατέγραφε.

Το 2015 παρακολούθησε μαραθώνιο των ταινιών του και μία κάμερα ήταν εστιασμένη στο πρόσωπό του και μετέδιδε μέσω livestream τις αντιδράσεις του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ