ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Athens Science Festival: Η επιστήμη στα καλύτερά της

Athens Science Festival: Η επιστήμη στα καλύτερά της

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου στην Τεχνόπολη και θα παρουσιάσει τις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον μας.

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες.

Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι:

- Ο Ινδός Govinda Upadhyay, ιδρυτής της κοινωνικής start-up επιχείρησης LEDSafari και θα δείξει πώς ο καθένας μπορεί να φτιάξει τη δική του ηλιακή λάμπα

- Ο Γιώργος Παξινός, καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, ο οποίος θα αναζητήσει τα ίχνη της ψυχής στον άνθρωπο.

- Ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, που καθοδήγησε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

- Η Κατερίνα Χαρβάτη, επικεφαλής του Τμήματος Παλαιοανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν της Γερμανίας, θα μιλήσει για την ειδικότητά της, τους Νεάντερνταλ.

harvati b 1

- Ο Clifford Kentros, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας που θα "ταξιδέψει" το κοινό στα άγνωστα μονοπάτια του εγκεφάλου.

- Ο «φύλακας» του χρόνου, δρ. Δημήτρης Ματσάκης, υπεύθυνος για τα ατομικά ρολόγια του Ναυτικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ.

- Ο Jim Al-Khalili, Bρετανός επιστήμονας και ραδιοτηλεοπτικός παρουσιαστής του BBC κ.α.

Διαστημική έκθεση από το All-Russia Science Festival με φωτογραφίες του αστροναύτη Sergey Ryzanskiy

SR18834 1 sNRw 800x400

Drones, Internet of Things, εικονική πραγματικότητα, αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη θα είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες.

Την Πρωταπριλιά, από το πρωί, μικροί και μεγάλοι καλούνται να ξεχωρίσουν την επιστήμη από το ψέμα, μέσα από οπτικές πλάνες, παιχνίδια και μια εκδήλωση για τις ψευδείς ειδήσεις. Μεταξύ άλλων, οι ιδρυτές των «Ελληνικών Hoaxes», το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε) του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» θα εξηγήσουν πώς γεννιούνται και διαδίδονται οι ψευδείς ειδήσεις. Αλλά -για όσους επιμένουν στην μαγεία του ψέματος- στην Έκθεση Τέχνης του φεστιβάλ όποιος θέλει, θα μπορεί να φωτογραφηθεί μέσα σε μια ψευδαίσθηση.

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίες του Φεστιβάλ (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι) θα είναι: Τετάρτη 29 έως Παρασκευή 31 Μαρτίου: 09.00 έως 22.00, Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Απριλίου: 11.00 έως 22.00. H γενική είσοδος κοστίζει 3 ευρώ

Πληροφορίες: www.athens-science-festival.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ