ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σκάνδαλο Γουάινσταϊν: O Γούντι Άλεν προκαλεί με τη «θλίψη» του για τον (εκ)βιαστή του Χόλιγουντ

Σκάνδαλο Γουάινσταϊν: O Γούντι Άλεν προκαλεί με τη «θλίψη» του για τον (εκ)βιαστή του Χόλιγουντ

Οργή σε μερίδα του αμερικανικού τύπου έχει προκαλέσει η θέση του Γούντι Άλεν για τοσκάνδαλο Γουάινσταϊν που κλυδωνίζει το Χόλιγουντ και φέρνει στην επφάνεια τη σκοτεινή, δυσάρεστη πλευρά της showbiz. Σε αυτή ο σκηνοθέτης προειδοποιεί για "κυνήγι μαγισσών" και "θλίψη" για τον μεγιστάνα της βιομηχανίας του θεάματος. 

Ο Γούντι Άλεν, που έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση στο παρελθόν από την υιοθετημένη κόρη του Ντίλαν Φάροου όταν εκείνη ήταν εφτά ετών, τοποθετήθηκε δηλώνοντας ότι "θλίβεται" για τον Χάρβεϊ Γουάινσταιν, που κατηγορείται για βιασμούς και σεξουαλική παρενόχληση από τουλάχιστον 30 γυναίκες και χαρακτήρισε "τραγική" την κατάσταση των γυναικών που έπεσαν θύματα του Αμερικανού κινηματογραφικού πραγωγού.

"Όλη η υπόθεση του Χάρβεϊ Γουάινσταιν είναι θλιβερή για όλον τον κόσμο", είπε ο σκηνοθέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. "Είναι τραγική για τις καημένες τις γυναίκες που εμπλέκονται, θλιβερή για τον Χάρβεϊ, η ζωή του οποίου συγκλονίστηκε τόσο", πρόσθεσε.

"Δεν υπάρχουν νικητές σε κάτι τέτοιο, είναι απλώς πολύ, πολύ θλιβερό και τραγικό για τις καημένες τις γυναίκες που τα βίωσαν όλα αυτά", συνέχισε ο Άλεν.

Επιπλέον ο σκηνοθέτης προειδοποίησε ότι η υπόθεση μπορεί να δημιουργήσει ένα σκηνικό "κυνηγιού μαγισσών".

"Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών όπου ο κάθε άνδρας που κλείνει το μάτι σε μια γυναίκα στο γραφείο του θα πρέπει ξαφνικά να καλεί τον δικηγόρο του για να τον υπερασπιστεί. Ούτε αυτό είναι καλό. Είναι όμως αλήθεια ότι ελπίζουμε να βγει κάτι θετικό από όλο αυτό, αντί να είναι απλώς μια θλιβερή ή τραγική κατάσταση" κατέληξε.

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν και ο Γούντι Άλεν έχουν συνεργαστεί, όμως ο σκηνοθέτης διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε τα όσα καταγγέλονται για τον παραγωγό.

"Ακούμε συνεχώς χιλιάδες φανταστικές φήμες. Ορισμένες αποδεικνύονται αληθινές και ορισμένες –πολλές– είναι απλώς ιστορίες για την τάδε ή τον δείνα ηθοποιό" είπε.

Αν και όλα όσα υποστηρίζει δεν είναι λάθος, το παρελθόν του Άλεν δεν μπορεί παρά να προκαλέσει υποψίες για το κίνητρο.

Η υπόθεση Γούντι Άλεν ξανά στο φως

allen

Ο σκηνοθέτης κατηγορήθηκε τη δεκαετία του 1990 για σεξουαλική κακοποίηση της Ντίλαν Φάροου, της υιοθετημένης κόρης του, όταν ήταν παιδί.

Ένας δικαστής των κοινωνικών υπηρεσιών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατηγορία, που διατυπώθηκε ενώ ήταν σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη του με τη Μία Φάροου για την επιμέλεια των παιδιών τους, δεν αποδείχτηκε. Όμως το 2015 η Ντίλαν Φάροου, σε ανοιχτή επιστολή της στην εφημερίδα New York Times, επανέλαβε τις κατηγορίες τις οποίες ο Γούντι Άλεν χαρακτήρισε "ψευδείς και επαίσχυντες".

Πέρσι, ήταν η σειρά του δημοσιογράφου Ρόναν Φάροου, γιου του Γούντι Άλεν, να καταγγείλει με άρθρο του στο Hollywood Reporter τη σιωπή των μέσων ενημέρωσης για το παρελθόν του πατέρα του.

Ο Ρόναν Φάροου είναι επίσης ο συντάκτης ενός από τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New Yorker και αποκάλυψαν την υπόθεση Γουάινσταιν.

H Έμα Τόμσον ήδη προειδοποίησε κάποιες μέρες πριν μιλώντας στο BBC Newsnight.

"Είναι αρπακτικό"

"Ο συγκεκριμένος άντρας είναι απλά η κορυφή ενός παγόβουνου, δεν νομίζω ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εθισμένος στο σεξ, είναι αρπακτικό, "δράκος", είναι κάτι διαφορετικό.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά του τρόπου λειτουργίας του συστήματός μας είναι ότι πολλοί κάνουν τα στραβά μάτια" δήλωσε η βρετανή ηθοποιοός Τόμσον.

"Πρέπει να υπάρχουν εκατομμύρια περιπτώσεις που ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν έχει λογοδοτήσει για την αηδιαστική συμπεριφορά του. Πρέπει όλο να είναι τόσο κακοί όσο αυτός για να ληφθεί υπόψη; Μετράει αν το έχει κάνει σε ένα σωρό γυναίκες ή μόνο σε μία;" πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ