ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Λυπάμαι που συνεργάστηκα με τον Γούντι Άλεν: η συνένοχος Μίρα Σορβίνο απολογείται

Λυπάμαι που συνεργάστηκα με τον Γούντι Άλεν: η συνένοχος Μίρα Σορβίνο απολογείται

Μετά τη μαρτυρία τηςσεξουαλικής κακοποίησης της Ντίλαν Φάρρου από τον σύντροφο της μητέρας της Μία Φάροου, τον σκηνοθέτη Γούντι Άλεν στους Los Angeles Times το παρελθόν έρχεται ξανά στο προσκήνιο για να στοιχειώσει τη φήμη του διοπτροφόρου auteur. 

Τώρα ένα από τα θύματα του Χάρβεϊ Γουάινστιν και μία από τις πολλές star που "ξέπλυναν το όνομα του ανθρώπου που κακοποίησε" τη Φάροου, η Μίρα Σορβίνο δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή προς την κόρη του Γούντι Άλεν για να της εκφράσει την λύπη της που συνεργάστηκε με τον πατέρα της στην κωμωδία του 1995 "Ακαταμάχητη Αφροδίτη" -μια ταινία που της έφερε Όσκαρ- και να ζητήσει συγγνώμη για την "σιωπηλή συνενοχή" της.

Η Μίρα Σορβίνο δήλωσε ότι "λυπάται πολύ" που είχε αποδεχτεί τον ρόλο στην ταινία και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστεί μαζί του στο μέλλον.

"Δεν μπορώ καν να φανταστώ πως πρέπει να ένιωσες, όλα αυτά τα χρόνια, βλέποντας κάποιον που σε πλήγωσε ως παιδί, ένα ευάλωτο μικρό παιδί υπό την φροντίδα του, να επιδοκιμάζεται ξανά και ξανά, από αμέτρητους στο Χόλιγουντ μεταξύ των οποίων και εγώ που τον αποθέωναν και αδιαφορούσαν για σένα" αναφέρει η Σορβίνο στην ανοιχτή επιστολή της. "Ως μητέρα και ως γυναίκα, μου ραγίζει την καρδιά. Λυπάμαι τόσο, μα τόσο πολύ!".

Τον περασμένο χρόνο η Σορβίνο ήταν μια από τις πολλές προσωπικότητες του Χόλιγουντ, που μίλησαν στον Ρόναν Φάροου για τις εμπειρίες της με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν.

"Του είπα ότι θέλω να μάθω περισσότερα για εσένα και την κατάστασή σου. Με παρέπεμψε σε λεπτομέρειες της υπόθεσης που δημοσιοποιήθηκαν και που δυστυχώς ποτέ δεν γνώριζα, γεγονός που με έκανε να αισθάνομαι ότι τα στοιχεία υποστήριζαν σθεναρά την ιστορία σου. Ότι έλεγες από την αρχή την αλήθεια" συνεχίζει η Σορβίνο στην επιστολή της προς την υιοθετημένη κόρη του Άλεν. "Είναι δύσκολο να αρνηθείς την αλήθεια, αλλά εύκολο να την αγνοήσεις. Μου ραγίζει την καρδιά όταν γυναίκες και άνδρες που θαυμάζω συνεργάζονται με τον Άλεν και στη συνέχεια αρνούνται να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις".

Απαντώντας στην επιστολή της Σορβίνο η Φάροου δήλωσε μέσω Twitter "συγκλονισμένη" με την "όμορφη" επιστολή.

Η Σορβίνο έρχεται να προστεθεί στη λίστα που περιλαμβάνει αρκετές ηθοποιούς, οι οποίες συνεργάστηκαν με τον Άλεν, και μοιράστηκαν παρόμοια αισθήματα. Τον περασμένο χρόνο η Έλεν Πέιτζ, σε ανάρτησή της στο Facebook, εξέφρασε απογοήτευση ενώ την περασμένη εβδομάδα οι ηθοποιοί Ντέιβιντ Κρούμχολτζ και Γκρέτα Γκέργουικ επίσης δήλωσαν ότι αισθάνονται ενοχές γιατί συμμετείχαν σε ταινίες του Άλεν.

"Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου και καταλήγω στο εξής: αν γνώριζα τότε αυτό που γνωρίζω σήμερα, δεν θα συμμετείχα στην ταινία" είπε η Γκέργουικ σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας New York Times.

"Δεν συνεργάστηκα ξανά μαζί του και δεν θα το κάνω ξανά".

woody

Η "κατάθεση" της Ντίλαν Φάροου

Τον Δεκέμβριο η Ντίλαν Φάροου δημοσίευσε άρθρο στην εφημερίδα Los Angeles Times, όπου εξέφραζε την απογοήτευσή της για την υποκρισία που χαρακτηρίζει μια βιομηχανία, η οποία αναγνωρίζει τώρα τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά που αρνείται να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της εις βάρος του Άλεν. Στο άρθρο της, η Φάροου φωτογράφισε πολλές διάσημες star του Χόλιγουντ που δέχθηκαν να συνεργαστούν με τον Άλεν ως "άτυποι συνένοχοι στο έγκλημα".

"Με την προθυμία τους να δουλέψουν για τον Άλεν του 'χάρισαν' το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και βοήθησαν να δημιουργηθεί ένα κλίμα όπου οι ισχυρισμοί εναντίον του έγιναν ψίθυροι" σχολιάζει η Φάροου που ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται σε άλλη συνέντευξη της Ουίνσλετ στους New York Times το Σεπτέμβριο. Τότε η ηθοποιός είπε αναφερόμενη στη φήμη της σεξουαλικής επίθεσης του Άλεν:

"Φυσικά και σε απασχολεί. Αλλά δεν γνώριζα προσωπικά τον Γούντι και δεν ξέρω τίποτα για την οικογένεια του. Ως ηθοποιός που δουλεύεις σε μια παραγωγή πρέπει να αποστασιοποιηθείς και να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι δεν μπορείς να γνωρίζεις την αλήθεια και το ψέμα... Ο Γούντι Άλεν είναι ένας απίστευτος σκηνοθέτης. Το ίδιο και ο Ρομάν Πολάνσκι" κατέληξε.

Όπως επισημαίνει η Φάροου, πολλοί επαγγελματίες στο Χόλιγουντ είναι "παράξενα σιωπηλοί ή μπερδεμένοι σχετικά με τους ισχυρισμούς εναντίον του πατριού της Άλεν με ένα τρόπο που δεν ισχύει για πολλούς άλλους άνδρες οι οποίοι έχουν τιμωρηθεί από το Χόλιγουντ από την καταιγίδα καταγγελιών της κουλτούρας βιασμού και τη σιωπή που περιβάλλει τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο του θεάματος. "Είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν λόγοι για αυτό" καταλήγει.

Η 32χρονη σήμερα Ντίλαν Φάροου που υπογράφει το δημόσιο κατηγορώ με τίτλο "Γιατί η επανάσταση #Μetoo χαρίστηκε στον Γούντι Aλεν;" είναι η θετή κόρη του Γούντι Άλεν και της Μία Φάροου.

Η Φάροου είχε αποστείλει ανοιχτή επιστολή στους New York Times τον Φεβρουάριο του 2014 αλλά τότε κανείς δεν της έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Σήμερα η αντεπίθεση της από τους Los Angeles Times έχει "συγκλονίσει" το Χόλιγουντ που ξεπλένει τις ενοχές του στον προβολέα.

"Βρισκόμαστε εν μέσω μιας επανάστασης" έγραψε η Φάρρου. "Αλλά η επανάσταση υπήρξε επιλεκτική. Ανέκαθεν υποστήριζα ότι όταν ήμουν επτά χρονών ο Γούντι Άλεν με πήγε σε μια σοφίτα μακριά από τις νταντάδες..." υπενθυμίζει η Φάροου ωστόσο οι ισχυρισμοί της δεν αποδείχτηκαν ποτέ.

Ο αντίλογος θέλει την Φάροου να έχει δεχθεί πλύση εγκεφάλου από τη μητέρα της Μία Φάροου ανεναντίον του Άλεν.

Ο Άλεν κατηγορήθηκε από τη θετή του κόρη το 1992, μόλις μερικούς μήνες μετά την απόφαση του να τελειώσει τη σχέση του με τη Μία Φάροου και να συνεχίσει τη ζωή του με την τότε υιοθετημένη κόρη του και νυν σύζυγο του Σον Γι.

Μετά το διαζύγιο του ο Άλεν την παντρεύτηκε.

woody 1


ΔΗΜΟΦΙΛΗ