ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

70 χρόνια Ελισάβετ: Το πολύχρωμο στιλ μιας βασίλισσας

70 χρόνια Ελισάβετ: Το πολύχρωμο στιλ μιας βασίλισσας
ΑP Photo

Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, η βασίλισσα Ελισάβετ, είναι ένα πολύ αγαπητό μέρος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η εικόνα της είναι συνώνυμη με τη σταθερότητα και την παράδοση στο βρετανικό λαό.

Όταν τα πλήθη συγκεντρώνονται και περιμένουν υπομονετικά να δουν την Αυτής Μεγαλειότητα, το χρώμα που θα έχει επιλέξει για την κάθε της εμφάνιση είναι πιο σημαντικό από όσο νομίζουμε.

Με ύψος μόλις 1,60, οι ζωηρές αποχρώσεις όπως το κίτρινο, το φούξια και το μωβ, την κάνουν πιο εύκολο να εντοπιστεί όταν βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλα πλήθη.

@ΑP Photo

Η τολμηρή γκαρνταρόμπα της Βασίλισσας είναι τόσο χαρακτηριστική που έχουν γραφτεί ολόκληρα βιβλία αφιερωμένα στην καταγραφή κάθε φανταχτερής ενδυμασίας της.

Στο «Our Rainbow Queen», η Ουαλή δημοσιογράφος Σάλι Χιούζ αναλύει το σκεπτικό της βασίλισσας:

«Δεν θα φοράει πράσινο σε χώρους με γρασίδι, ούτε σκούρα χρώματα όταν βρίσκεται μπροστά σε σκούρες ταπετσαρίες».

@ΑP Photo

Η επιμονή της Ελισάβετ σε μια ζωντανή χρωματική παλέτα είναι σημάδι σεβασμού για όσους αφιερώνουν χρόνο για να την υποστηρίξουν προσωπικά. «Πρέπει να ξεχωρίζει για να μπορούν οι άνθρωποι να πουν "είδα τη Βασίλισσα"», λέει η Σόφι Ρις Τζόουνς, η κόμισσα του Ουέσεξ, στο ντοκιμαντέρ του 2016 «Η Βασίλισσα στα 90».

Πίσω από το ντύσιμο μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες γυναίκες στην ιστορία κρύβεται μια ολόκληρη τέχνη. Κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της, η βασίλισσα συγκέντρωσε ένα στρατό στελεχών, αλλά σε λίγους έχει εμπιστευτεί το στιλ της. Οι Βρετανοί σχεδιαστές Νόρμαν Χάρτνελ, Χάρντι Έιμις, Στιούαρτ Πάρβιν και Άντζελα Κέλι βοήθησαν όλοι να αναπτύξει το στιλ της, κάνοντάς το διαχρονικό και αποφεύγοντας τις παγίδες της μόδας και των τάσεων.

@ΑP Photo

Έτσι έχει δημιουργηθεί μια αεροστεγής φόρμουλα που διασφαλίζει ότι κάθε μία από τις 300 ετήσιες δημόσιες εμφανίσεις της θα πετύχει. Από βαριές γραμμές και καπέλα, μέχρι εκτενώς μελετημένες καιρικές προγνώσεις και τοπικά έθιμα, τα ρούχα της βασίλισσας δεν είναι καθόλου τυχαία. «Ο ρόλος μας ως στιλίστες της είναι να διασφαλίσουμε ότι η βασίλισσα είναι κατάλληλα ντυμένη για κάθε περίσταση», γράφει η Άντζελα Κέλι στα απομνημονεύματά της «The Other Side of the Coin» που εγκρίθηκαν από τη μονάρχη το 2019.

«Ψάχνω για κίνηση με μαλακά ελαφριά υλικά, και μπορεί ακόμη και να ενεργοποιήσω έναν ανεμιστήρα για να δω πώς συμπεριφέρονται στο αεράκι... Καθώς το φως αλλάζει ή όταν η Αυτής Μεγαλειότης προσέρχεται σε έναν εσωτερικό χώρο, αυτό θα έχει επίδραση στο χρώμα και την υφή του υφάσματος και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη».

@ΑP Photo

Οι μονοχρωματικές εμφανίσεις της βασίλισσας είναι συνήθως διακοσμημένες με ένα τριπλό μαργαριταρένιο κολιέ και μια αστραφτερή καρφίτσα αντίκα σε χρυσό ή ασήμι, ενώ μια γυαλιστερή τσάντα Launer μπορεί να βρεθεί συνήθως στον αγκώνα της. Αυτά τα βασικά αξεσουάρ όχι μόνο επικαιροποιούν τα σύνολα της Βασίλισσας, αλλά είναι και κάτι που οι θεατές περιμένουν και αναλύουν, προσπαθώντας να αποκαλύψουν συναισθηματικές ιστορίες πίσω από κάθε αντικείμενο.

Για παράδειγμα, η ζωγραφισμένη στο χέρι καρφίτσα Centenary Rose που παρήγγειλε η Βασίλισσα ως δώρο για τα 100ά γενέθλια της μητέρας της, την οποία φόρεσε με τη σειρά της κατά τη διάρκεια μιας χριστουγεννιάτικης εκπομπής λιγότερο από ένα χρόνο αφότου πέθανε η μητέρα της.

@ΑP Photo

Για τα ήρεμα απογεύματα που περνά περπατώντας στους χώρους του Balmoral στη Σκωτία, η βασίλισσα σπεύδει να αποχωριστεί τη χρωματική παλέτα της και να φορέσει εξοχικά ρούχα από τουίντ και ταρτάν. Η ενδυμασία της εκτός υπηρεσίας είναι εξίσου σημαντική.

Το 2016, όταν οι Ομπάμα έφτασαν στο Κάστρο του Ουίδσορ για να συναντήσουν την Αυτής Μεγαλειότητα για τρίτη φορά, η Βασίλισσα φόρεσε ένα μεταξωτό μαντήλι, σηματοδοτώντας την οικειότητα και έναν ανεπίσημο τόνο.

Decoding the Queen's colorful style, Leah Dolan, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ