ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μετά από 5 Όσκαρ και 52 υποψηφιότητες ο Τζον Ουίλιαμς αποχαιρετά τα σάουντρακ

Μετά από 5 Όσκαρ και 52 υποψηφιότητες ο Τζον Ουίλιαμς αποχαιρετά τα σάουντρακ
AP Photo

Ο Τζον Ουίλιαμς είναι ίσως ο πιο διάσημος εν ζωή συνθέτης μουσικής για κινηματογραφικές ταινίες.

Ο 90χρονος Ουίλιαμς μπήκε στον κόσμο των σάουντρακ το 1958 με την ταινία «Daddy-O» και μέχρι σήμερα έχει γράψει μουσική για πάνω από 100 ταινίες.

Στη διάρκεια της μακρόχρονης και πολύ δημιουργικής καριέρας του έχει κερδίσει 5 Όσκαρ και 52 υποψηφιότητες· μόνο ο Γουόλτ Ντίσνεϊ έχει περισσότερες.

Μιλώντας στο Associated Press ο Ουίλιαμς είπε ότι το «Ιντιάνα Τζόουνς 5» θα είναι η τελευταία ταινία για την οποία θα γράψει μουσική. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα συνεχίζει να γράφει μουσική γενικά.

«Αυτήν τη στιγμή δουλεύω για το “Ιντιάνα Τζόουνς 5” και ο Χάρισον Φορντ –ο οποίος είναι αρκετά νεότερος από εμένα– νομίζω ότι έχει ανακοινώσει ότι θα είναι η τελευταία του ταινία. Λοιπόν, σκέφτηκα: αν ο Χάρισον μπορεί να το κάνει, τότε ίσως μπορώ και εγώ».

Ο Ουίλιαμς δεν έχει γράψει μουσική μόνο για ταινίες. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ σε συνεργασία με τον τσελίστα Γιο Γιο Μα με τίτλο «A Gathering Of Friends», ενώ σύντομα ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το κοντσέρτο για πιάνο για τον βραβευμένο με Grammy πιανίστα Εμάνουελ Αξ.

Με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ έχουν συνεργαστεί σε 30 ταινίες @AP Photo

Το «Ιντιάνα Τζόουνς 5» θα ολοκληρώσει και τη συνεργασία του με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, η οποία ξεκίνησε 1972 και περιλαμβάνει μουσική για 30 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες και τα Star Wars και τα εμβληματικά τους σάουντρακ. Οι δύο τους συνεργάστηκαν και στην ημι-αυτοβιογραφική ταινία «The Fabelmans», η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Το «Ιντιάνα Τζόουνς 5» είναι προγραμματισμένο να βγει στις αίθουσες στις 30 Ιουνίου 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ