ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ποιος είπε πως η νηστεία δεν μπορεί να είναι απολαυστική;

Ποιος είπε πως η νηστεία δεν μπορεί να είναι απολαυστική;

Νηστεία σημαίνει αποτοξίνωση, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να σημαίνει και κορυφαίες γευστικές απολαύσεις, αρκεί να ξέρει κανείς που να ψάξει.

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής διαρκεί στην πραγματικότητα σχεδόν 50 ημέρες, γι’ αυτό άλλωστε και ονομάζεται «μεγάλη» σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 40ήμερες νηστείες της ορθοδοξίας, όπως τη νηστεία 40 ημερών πριν τα Χριστούγεννα. Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να νηστέψουν ολόκληρη τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, όμως ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα ο αριθμός των ανθρώπων που τιμούν τη νηστεία αυξάνεται κατακόρυφα. Τώρα λοιπόν που φτάσαμε μία ανάσα πριν την Ανάσταση, ας δούμε που μπορούμε να απολαύσουμε τις τελευταίες υπέροχες νηστίσιμες γεύσεις, πριν αφεθούμε πια χωρίς ενοχές στη μαγειρίτσα και το αρνάκι του Πάσχα.

Varoulko Seaside

Το βραβευμένο με αστέρι Michelin Varoulko Seaside, με άξιο και ακούραστο «καπετάνιο» τον Λευτέρη Λαζάρου, τον πρώτο σεφ που κατάφερε να αποσπάσει το πολυπόθητο αστέρι για εστιατόριο ελληνικής κουζίνας στη χώρα μας πριν πολλά χρόνια και το διατηρεί μέχρι σήμερα, είναι σταθερή επιλογή όλες τις εποχές του χρόνου. Η θαλασσοκεντρική κουζίνα του διάσημου σεφ δεν χρειάζεται δικαιολογίες για να την απολαύσουμε, ούτε και συστάσεις άλλωστε, με τα πιάτα του να αποτελούν μικρά ποιήματα δημιουργικής τέχνης, που σε ταξιδεύουν με φόντο το πανέμορφο Μικρολίμανο. Γενικά εδώ ερχόμαστε για τη συνολική πολυβραβευμένη ψαροφαγική εμπειρία, αλλά ειδικά αυτές τις μέρες εδώ νηστεύουμε πιο κομψά από οπουδήποτε αλλού και τιμάμε πιάτα όπως η σούπα με μελάνι σουπιάς και καβούρι, τα στρείδια, το carpaccio χταπόδι, το tartare καραβίδας και πολλά ακόμη. (Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο, 2105228400)

Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε όποιο εστιατόριο του Γιώργου Παπαϊωάννου και αν επιλέξουμε να περάσουμε το βράδυ μας (Κεφαλάρι, Μικρολίμανο ή Καβούρι) θα βιώσουμε την απόλυτη ψαροφαγική εμπειρία, αλλά τα τραπέζια που φτάνουν σχεδόν πάνω στο νερό στο εστιατόριο στο Καβούρι με φόντο το ηλιοβασίλεμα είναι μαγικά. Εξίσου μαγικά με τις γεύσεις που βγαίνουν από την κουζίνα και συναρπάζουν με τη φρεσκάδα και την φιλοσοφία τους. Αυτές ειδικά τις ημέρες επικεντρωνόμαστε στα θεϊκά ωμά θαλασσινά, όπως τα ταρτάρ και τα σεβίτσε καραβίδας και γαρίδας, αλλά και τις αχνιστές καραβιδόψιχες ή εκείνες με το σπανάκι, το Συμιακό γαριδάκι, το ψητό χταπόδι και φυσικά την αστακομακαρονάδα που όμοιά της δύσκολα βρίσκεις στην πόλη. (Ηλίου 2, Καβούρι, 2111001117)

Psaropoula Fish Meze

Στην Psaropoula των Σπύρου Κερκύρα, Ηλία Ανθίδη, Ερμή Τριανταφύλλου και Ειρήνης Πυρπυρή θα πάμε για την ωραία ατμόσφαιρα, τα θετικά vibes, την πανέμορφη αυλή και τα λαχταριστά πιάτα σε επιμέλεια Γιάννη Λιόκα και σε εκτέλεση Αλέξανδρου Μηλιαράκη με την κακαβιά σφυρίδας, την τηγανητή τσιπούρα και το μαγιάτικο μαρινέ να κλέβουν τις εντυπώσεις, μεταξύ πολλών άλλων και εξίσου συναρπαστικών με βάση το φρέσκο ψάρι. Όμως συγκεκριμένα αυτές τις μέρες την τιμητική τους έχουν το τέλεια μελωμένο γιουβέτσι θαλασσινών, η pasta με τα όστρακα, το χταπόδι με τη χλιαρή φάβα και τη σος από κάπαρη, και τα ολόφρεσκα οστρακοειδή στις διάφορες ευφάνταστες αλλά και πιο κλασσικές εκδοχές τους. (Σωκράτους 237, Καλλιθέα, 2109431209)

Travolta

Δεν χρειάζεται να νηστεύουμε για να έρθουμε στη διάσημη Ψαροταβέρνα των αδερφών Λιάκου στο Περιστέρι για την μακράν ωραιότερη ταραμοσαλάτα της πόλης και το πολυφωτογραφημένο κοντοσούβλι καλαμάρι, όμως όταν νηστεύουμε σίγουρα εδώ θα έρθουμε. Καλαμαράκια, χταπόδια, γαρίδες, σουπιές και όστρακα εδώ μεταμορφώνονται σε μικρά ποιήματα γεύσης είτε ωμά είτε μαγειρεμένα και εμείς τα απολαμβάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, ιδανικά κάτω από τις μουριές της αυλής. Στα must η φάβα Σχοινούσας, ο τραχανάς με τα θαλασσινά και η θαλασσομακαρονάδα. (Αγ. Παύλου 33, Περιστέρι, 2105719222)

Παπαδάκης

Το διάσημο εστιατόριο του Κολωνακίου και η ακόμη πιο διάσημη κουζίνα της σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου δεν απογοητεύουν ποτέ τους ορκισμένους οπαδούς των επικεντρωμένων στη θάλασσα γεύσεων του. Φυσικά πάντα θα επιστρέφουμε εδώ για το ροφό φρικασέ και την κακαβιά, αλλά τώρα Μεγάλη Εβδομάδα επιλέγουμε να απολαύσουμε το πεντανόστιμο γιουβέτσι με τις γαρίδες, τις ψητές καραβίδες, τον αστακό είτε σε pasta είτε στη σχάρα, αλλά και την πολυσυζητημένη μους ταραμά και την επική ρεβυθάδα που μαγειρεύεται στο κάρβουνο για περισσότερες από 12 ώρες. (Φωκυλίδου 15, Κολωνάκι, 2103608621)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ