ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Οδηγός επιβίωσης» για τα καλοκαιρινά φεστιβάλ - Πώς θα αντέξετε τη ζέστη

«Οδηγός επιβίωσης» για τα καλοκαιρινά φεστιβάλ - Πώς θα αντέξετε τη ζέστη
Καλοκαιρινό μουσικό φεστιβάλ EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Με τους μουσικόφιλους να έχουν ήδη κλείσει τα εισιτήριά τους για τα φεστιβάλ του φετινού καλοκαιριού και τον καύσωνα να φαίνεται πως θα δοκιμάσει τις αντοχές μας, ένας οδηγός επιβίωσης στη ζέστη και τον ήλιο είναι τουλάχιστον απαραίτητος. 

Ειδικότερα, με αφορμή το Glastonbury Festival που διεξάγεται στην Αγγλία αυτές τις ημέρες, η εφημερίδα Independent δίνει έξι συμβουλές, που μπορούν να προστατεύσουν τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες των φεστιβάλ από τις υψηλές θερμοκρασίες και που σίγουρα θα φανούν ακόμη πιο χρήσιμες σε εμάς στην Ελλάδα.

Βρείτε σκιά - οπουδήποτε στο χώρο

«Στα φεστιβάλ, αναζητήστε σκιά σε σκηνές (που βρίσκονται) στο φεστιβάλ, κοντά στη μουσική σκηνή, ή πηγαίνοντας στα μπαρ… Ακόμη μπορείτε να φέρετε μαζί σας μία τέντα εάν το επιτρέπει το φεστιβάλ», επισημαίνει ο αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής της ένωσης «St John Ambulance», Ντέιβιντ Μονκ.

Όταν βρίσκεστε στην αρένα μπορείτε να πάρετε μαζί σας μία ομπρέλα. Μην ξεχνάτε επίσης «να φοράτε ελαφριά ρούχα και ένα καπέλο», σημειώνει ο Μονκ.

Επίσης, «μπορείτε να βάλετε ένα βρεγμένο πανί στον αυχένα σας ή να βρέξετε το καπέλο σας και έπειτα να το φορέσετε για να σας δροσίσει».

Βάλτε παντού αντηλιακό

«Βεβαιωθείτε ότι φοράτε ένα καλό αντηλιακό προσώπου, με προστασία τουλάχιστον SPF 30, και εφαρμόζετε σε τακτικά χρονικά διαστήματα, οπότε μην ξεχάσετε να το πάρετε μαζί σας στο φεστιβάλ. Όταν ιδρώσετε, θα χρειαστεί να το εφαρμόσετε ξανά», εξηγεί ο Μονκ.

Παράλληλα, μην ξεχνάτε να βάλετε αντηλιακή κρέμα πριν από το μακιγιάζ και το γκλίτερ και αναζητήστε ένα σπρέι αντηλιακής κρέμας για το τριχωτό της κεφαλής σας.

Τι πρέπει να προσέξετε περισσότερο

Επισημαίνεται δε, πως ο κίνδυνος της θερμοπληξίας και σοβαρών εγκαυμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλός.

«Η θερμική εξάντληση είναι κάτι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε πίνοντας πολύ νερό ή καταναλώνοντας αλμυρά φαγητά. Εάν νομίζετε ότι έχετε θερμοπληξία, ωστόσο, ζητήστε βοήθεια από το ιατρικό προσωπικό του φεστιβάλ», λέει ο Μονκ.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν την απουσία εφίδρωσης παρά τη ζέστη, αλλά και τη μειωμένη αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω μας, εξηγεί.

Ζητήστε, επίσης, βοήθεια, εάν καείτε, βγάλετε φουσκάλες, εάν αισθανθείτε αδιαθεσία ή εάν αρχίσετε να τρέμετε.

Πώς μπορείτε να δείτε εάν είστε ενυδατωμένοι

«Να πίνετε αλκοόλ με μέτρο και πάντα να πίνετε νερό ταυτόχρονα» προτείνει ο Μονκ.

Μπορείτε να ελέγξετε εάν είστε αρκετά ενυδατωμένοι και ενυδατωμένες από το χρώμα που έχουν τα ούρα σας.

Όσο πιο σκούρο χρώμα έχουν, τόσο περισσότερο πρέπει να ενυδατωθείτε, ενώ η έντονη οσμή τους μπορεί επίσης να είναι προειδοποιητικό σημάδι.

Μην ξεχάσετε τους ηλεκτρολύτες

Όταν ιδρώνετε, χάνετε πολλούς ηλεκτρολύτες, που μπορεί να προέρχονται από στοιχεία όπως το αλάτι.

Οπότε, πάρτε μαζί σας ένα ρόφημα ηλεκτρολυτών, ή ενεργειακά ροφήματα, για να αναπληρώσετε ό,τι χάσατε από την εφίδρωση, τονίζει ο Μονκ.

«Βεβαιωθείτε ότι τρέφεστε με φαγητά που περιέχουν αλάτι και υδατάνθρακες, για να σας δώσει ενέργεια».

Προσοχή στα ποτά και τα ναρκωτικά

Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ μειώνουν την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στη ζέστη, αναφέρει ο Mονκ.

Και άλλωστε, ποιος θα ήθελε να ξυπνήσει το επόμενο πρωί και να μην θυμάται τη συναυλία που περίμενε για μήνες;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ