ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ελληνικές γεύσεις με άκρως δημιουργική διάθεση σε Σαντορίνη, Σπέτσες και Αντίπαρο

Ελληνικές γεύσεις με άκρως δημιουργική διάθεση σε Σαντορίνη, Σπέτσες και Αντίπαρο

Εκεί που οι ελληνικές πρώτες ύλες γίνονται η αφορμή για προσεγμένες γαστρονομικές εμπειρίες με φόντο τα ελληνικά νησιά.

Με τον Αύγουστο να βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής και την Αθήνα να αδειάζει, τα νησιά μας μπαίνουν στο επίκεντρο και υπόσχονται μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες με γεύση από Ελλάδα. Σαντορίνη, ιδιαίτερες θαλασσινές γεύσεις και φόντο το ηλιοβασίλεμα, Αντίπαρος, λευκά σοκάκια και σύγχρονη ελληνική κουζίνα ή Σπέτσες, υλικά από το μποστάνι και dining στην πιο εμβληματική βεράντα του νησιού;

Σαντορίνη

Το νέο γαστρονομικό project του άκρως εντυπωσιακού ξενοδοχείου Canaves Oia Epitome στην Οία ακούει στο όνομα Omnia, φέρει την υπογραφή του πολυβραβευμένου Executive Chef του ομίλου Τάσου Στεφάτου και υπόσχεται συναρπαστικές γευστικές συγκινήσεις με πρωταγωνιστές τους θησαυρούς του Αιγαίου. Μέσα σε ένα παραμυθένιο σκηνικό, γύρω από μία από τις πιο χαρακτηριστικές πισίνες του νησιού του ηφαιστείου και με φόντο το διασημότερο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο, ο σεφ προτείνει ένα ιδιαίτερο food to share concept με επίκεντρο τις θαλασσινές γεύσεις σε ενδιαφέρουσες δημιουργικές αποδόσεις.

Με έμπνευση την ελληνική γαστρονομική παράδοση των Κυκλάδων και σημείο αναφοράς άλλοτε πιο ταπεινά και άλλοτε πιο εκλεπτυσμένα υλικά, τα πιάτα του νέου Omnia παίζουν έξυπνα γευστικά παιχνίδια και συναρπάζουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, μπλέκοντας τη χειροποίητη λακέρδα, το μπακαλιαράκι και τη σκορδαλιά, με τους ολόφρεσκους αστακούς, τις καραβίδες και τα ψάρια που προσφέρει απλόχερα το Αιγαίο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσεγγίζουμε τις πιο «twisted» συνταγές, οι οποίες όμως δεν πειράζονται απλώς για λόγους εντυπωσιασμού, όπως το Ιμάμ με καραβίδα και το Αυγολέμονο με γαρίδες, προσδίδοντας νέες φόρμες και μορφές σε κλασσικά και αγαπημένα μαγειρευτά. Σε όλα αυτά, ο βραβευμένος σεφ ενσωματώνει τις πολυπολιτισμικές γαστρονομικές επιρροές του από τη Νότια Αμερική, τη Χαβάη, την Ιαπωνία, την Ιταλία και την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα παιχνιδιάρικο γευστικό πάνθεον, με έμφαση στις τοπικές πρώτες ύλες. Το γαστρονομικό αυτό ταξίδι πλαισιώνει η άκρως ενημερωμένη λίστα κρασιών με περισσότερες από 200 ετικέτες από τοπικούς παραγωγούς της Σαντορίνης και premium διεθνείς ετικέτες, χωρίς να λείπουν και τα signature cocktails, ιδανικά για viral φωτογραφίες στο ηλιοβασίλεμα.

Αντίπαρος

Ο διάσημος Βασίλαινας με τα 100 χρόνια ιστορίας και τη βαθιά αγάπη για την ουσία της ελληνικής γαστρονομίας δίνει το «παρών» στην πανέμορφη Αντίπαρο, στη νησιωτική εκδοχή του ως Vassilenas Blue. Εκεί ανάμεσα στα κατάλευκα σοκάκια με τις βουκαμβίλιες, σε μία ήσυχη γωνιά της κοσμοπολίτικης χώρας και μέσα σε μία μαγική αυλή με μαρμάρινα τραπέζια και μία υπερήφανη ελιά να στέκεται αγέρωχη στο κέντρο της, απολαμβάνουμε τις ξεχωριστές συνταγές και τις ελληνικές γεύσεις του ιστορικού Βασίλαινα, βασισμένες στην καλύτερη πρώτη ύλη των Κυκλάδων αλλά και τους εποχικούς θησαυρούς.

Με την υπογραφή του γνωστού σεφ Μανώλη Γαρνέλη και με την καθημερινή φροντίδα του chef de cuisine, Βασίλη Παπαδόπουλου, το μενού συναρπάζει γευστικά αλλά ταυτόχρονα κρατά πάντα κατά νου την αειφορία και τη συνολική αξιοποίηση της πρώτης ύλης σε ένα όσο το δυνατόν πιο zero waste concept. Η ψαρόσουπα από πετρόψαρα γίνεται η ιδανική εισαγωγή, ενώ τα ωμά πιάτα αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την κορυφαία πρώτη ύλη, που καταφθάνει καθημερινά με τα καΐκια.

Φυσικά δεν λείπει η θρυλική ταραμοσαλάτα του Βασίλαινα, το παναρισμένο αβγό με πατάτα Νάξου, τρούφα και απάκι Κρήτης και το ψητό καλαμάρι με φάβα, γλυκόξινη αλμύρα, μελάνι σουπιάς και σουτζούκι Δράμας που συγκαταλέγονται στα all time classics του ιστορικού εστιατορίου. Το γιουβετσάκι γαρίδας, το μαγιάτικο τσιγαρέλι με μαυρομάτικα και chorizo, αλλά και το αρνί picanha με πλιγούρι, μελιτζάνα, harissa και σάλτσα σταφίδας με λεμόνι αποτελούν must στα κυρίως, ενώ η ανανεωμένη λίστα κρασιών περιλαμβάνει περισσότερες από 170 ετικέτες με έμφαση φυσικά στον ελληνικό και τον κυκλαδίτικο αμπελώνα.

Σπέτσες

Με έμπνευση και αφορμή τα ολόφρεσκα υλικά που κόβονται το ίδιο πρωί από το Bostani του Ποσειδωνίου, το βραβευμένο εστιατόριο On the Verandah υπόσχεται εκλεπτυσμένες γαστρονομικές εμπειρίες πάνω στη διάσημη «βεράντα» του εμβληματικού Poseidonion Grand Hotel. Στο τιμόνι της κουζίνας συναντούμε τον Executive Chef Θεολόγο Αμηρά, η φιλοσοφία του οποίου αποδίδει μία σύγχρονη οπτική στην ελληνική γαστρονομική κουλτούρα.

Έτσι εδώ γευόμαστε δημιουργικά πιάτα με φρέσκα υλικά από το ιδιωτικό μποστάνι του ξενοδοχείου, ψάρια εποχής και ελάχιστα επεξεργασμένες πρώτες ύλες για ιδιαίτερες γευστικές περιπλανήσεις σε μία fine-comfort κουζίνα που θέλγει το μάτι όσο και τον ουρανίσκο και σερβίρεται σε ένα διαχρονικά κομψό σκηνικό με αίγλη από άλλη εποχή.

Στα must taste πιάτα κατατάσσονται τα δίχρωμα καρότα γλασέ με κύμινο, κόλιανδρο, ταχίνι και ρόδι, το σπαγγέτι τόνου με σάλτσα πρασοσέλινο, bonito flakes, ρόκα και αβγοτάραχο Μεσολογγίου, αλλά και το αρνίσιο καρέ γαλλικής κοπής με πουρέ κουνουπιδιού, ψητή αγκινάρα και σάλτσα από τον ζωμό του αρνιού, ενώ ο πιο γλυκός επίλογος έρχεται με πειραγμένα επιδόρπια όπως ο μπακλαβάς με κρέμα από φιστίκια Αιγίνης, γάλα εσπούμα με κάρδαμο, καραμελωμένα φύλλα και παγωτό φιστίκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ