ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η τραυματική παιδική ηλικία της Εμανουέλ Μπεάρ - Αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Η τραυματική παιδική ηλικία της Εμανουέλ Μπεάρ - Αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ
Η ηθοποιός (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Thomas Padilla

Σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη για την παιδική της ηλικία προχώρησε η Γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Μπεάρ.

Η Μπεάρ αποκαλύπτει δημόσια ότι έπεσε θέμα αιμομιξίας ανάμεσα στα 10 και τα 14 της χρόνια.

«Ο θύτης δεν ήταν ο Γκι Μπεάρ», ο τραγουδιστής και πατέρας της ηθοποιού που πέθανε το 2015, διευκρίνισε η Μίκοβα σήμερα κατά την διάρκεια της παρουσίασης του ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβληθεί από το κανάλι M6 στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η σκηνοθέτις εξήγησε ότι έκανε την διευκρίνιση αυτή με αίτημα της ίδιας της Εμανουέλ Μπεάρ η οποία δεν ήταν παρούσα στην εκδήλωση «για οικογενειακούς λόγους».

Η ηθοποιός «δεν θέλει» να αποκαλύψει την ταυτότητα του δράστη, διότι δεν είναι αυτός ο σκοπός της ταινίας, συνέχισε η συνεργάτις της Εμανουέλ Μπεάρ.

Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Un silence si bruyant» (Μια τόσο ηχηρή σιωπή), οι δύο γυναίκες δίνουν τον λόγο σε τέσσερα πρόσωπα - τρεις γυναίκες και ένα παιδί - θύματα αιμομιξίας και η Εμανουέλ Μπεάρ φανερώνει στοιχεία της δικής της ιστορίας.

«Αν ο πατέρας μου, η μητέρα μου, το σχολείο μου, οι φίλοι μου δεν βλέπουν τίποτε, αυτό σημαίνει ότι αυτό θα επαναληφθεί. Και θα το επαναλαμβάνεις επί τέσσερα χρόνια», λέει με φωνή off απευθυνόμενη προς τον θύτη της. Η ίδια λέει ότι «η γιαγιά της της έσωσε την ζωή».

«Δεν ήθελα να μιλήσω, ήθελα να δημιουργήσω έναν χώρο για τον λόγο των άλλων. Απέναντι σε εκείνους, στην ειλικρίνειά τους, στο θάρρος τους, είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε κι'εγώ να μιλήσω», εξήγησε η ηθοποιός σε βιντεομήνυμα που προβλήθηκε για τους δημοσιογράφους πριν από την ταινία.

«Είναι ένα σχέδιο που έχω στο μυαλό κου εδώ και 19 χρόνια», πρόσθεσε η Εμανουέλ Μπεάρ.

Το ντοκιμαντέρ «δεν είναι μια ταινία για τα θύματα, αλλά για πλάσματα που υπήρξαν θύματα και μάχονται», λέει η ηθοποιός σε συνέντευξή της στο Elle.

Τα πρόσωπα που παίρνουν τον λόγο στο ντοκιμαντέρ είναι η Νόρμα, που βιάστηκε από τον παππού της στην παιδική της ηλικία, η Πασκάλ, που έκρυβε μέχρι τα 50 της χρόνια την σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από τον πατέρα της, η Σαρά, ο πρώην συμβίος της οποίας κακοποιούσε την κόρη της από τα 4 έσως τα 8 της χρόνια, και ο Ζοακίμ, που κατηγορεί τους γονείς του για αιμομιξία, γεγονός που εκείνοι αρνούνται.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Αιμομιξία και την Σεξουαλική Βία κατά των Παιδιών (Ciivise), 160.000 παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας στην Γαλλία κάθε χρόνο και 5,5 εκατομμύρια ενήλικες υπήρξαν θύματα στην παιδική τους ηλικία, στις περισσότερες περιπτώσεις στους κόλπους της οικογενείας τους.

Μία κατάσταση που απαιτεί «μία πολιτική και κοινωνική απάντηση», λέει η Μπεάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ