ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«The Last Repair Shop»: Ντοκιμαντέρ αναδεικνύει ότι «η μουσική έχει τη δύναμη να αλλάζει ζωές»

«The Last Repair Shop»: Ντοκιμαντέρ αναδεικνύει ότι «η μουσική έχει τη δύναμη να αλλάζει ζωές»
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μία μικρή, αλλά δυνατή ομάδα ανθρώπων που επισκευάζει με κόπο μουσικά όργανα για δεκάδες χιλιάδες μαθητές δημοσίων σχολείων στο Λος Άντζελες είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «The Last Repair Shop».

Οι ιστορίες των μελών της ομάδας και εκείνες των παιδιών των οποίων τη ζωή έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, προβάλλονται στο υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «The Last Repair Shop».

Ο Καναδός Μπεν Πράουντφουντ και ο Κρις Μπάουερς από το Λος Άντζελες, σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ αφηγούνται την ιστορία του καταστήματος επισκευής μουσικών οργάνων της Ενιαίας Σχολικής Περιφέρειας του Λος Άντζελες, στο οποίο 11 τεχνικοί συντηρούν περίπου 6.000 όργανα κάθε χρόνο για περισσότερα από 1.300 σχολεία.

Είναι μια από τις τελευταίες Δημόσιες Σχολικές Περιφέρειες στις ΗΠΑ που επισκευάζει μουσικά όργανα δωρεάν. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στη δουλειά τους κάθε μέρα, ώστε η μουσική να μπορεί να ζει στις τάξεις των σχολείων.

Το "The Last Repair Shop" είναι ένα μέρος, στο οποίο τα σπασμένα ή κατεστραμμένα μουσικά όργανα «επαναφέρονται στη ζωή» από εξειδικευμένους τεχνικούς που γνωρίζουν ότι η υπηρεσία που παρέχουν είναι σημαντική για τα παιδιά. Αυτή η μικρή ομάδα εργαζομένων συντηρεί 80.000 όργανα... επισκευάζοντάς τα χωρίς κόστος για τους μαθητές, ώστε να μπορούν να παίξουν μουσική. Είναι ένα έργο αγάπης, επισήμανε ο Μπεν Πράουντφουντ.

Το ντοκιμαντέρ ήταν επίσης ένα έργο αγάπης για τους δημιουργούς του.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε μία αποθήκη στο κέντρο του Λος Άντζελες, σκύβουν πάνω από τούμπες, σπασμένα βιολιά και κλαρινέτα χωρίς κλειδιά αποφασισμένοι να διορθώσουν ό,τι έχει σπάσει, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο abc.

Όμως όταν ανακοινώθηκε ότι το ντοκιμαντέρ είναι υποψήφιο για Όσκαρ, έκαναν διάλειμμα και γιόρτασαν με τον Προύντφουτ και τον Μπάουερς.

Ο τεχνικός πιάνου, Στιβ Μπαγκμπάνιαν επόπτης του συνεργείου επισκευής και ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, λέει ότι εξακολουθεί να μην το πιστεύει.

«Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, δεν κατάλαβα καλά ότι έγινα μπαμπάς» είπε στο CBC. «Το ίδιο λοιπόν και με αυτό» τόνισε αναφερόμενος στο γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ διεκδικεί Όσκαρ.

Στην ταινία συμμετέχουν μαθητές από Μουσικό Σχολείο Κόλμπερν του Λος Άντζελες, στο οποίο φοίτησε και ο Μπάουερς.

Ο Κρις Μπάουερς έπαιζε πιάνο σε όλη του τη ζωή. Όταν το πιάνο στο σχολείο χρειαζόταν κούρδισμα ή επιδιόρθωση, το μουσικό όργανο εξαφανιζόταν μαγικά και εμφανιζόταν σαν καινούριο. Ο Μπάουερς δεν γνώριζε τότε ότι σε έναν στο κέντρο της πόλης που συντηρούσε το πιάνο οφείλει και την επαγγελματική του πορεία.

Ο Μπάουερς έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο συνθέτης, βραβευμένος με Emmy πιανίστας με υποψηφιότητες για Όσκαρ και Grammy και συνθέτης μουσικής για τηλεοπτικές σειρές, όπως τις Bridgerton και Queen Charlotte: A Bridgerton Story, αλλά και την ταινία «Green Book».

Μια μαθήτρια στο ντοκιμαντέρ λέει ότι δεν ξέρει τι θα έκανε αν δεν είχε το βιολί της. Μια άλλη λέει ότι την κυριεύει η πίεση της ζωής, αλλά όταν παίζει πιάνο η αίσθηση αυτή απομακρύνεται. Ένας άλλος μαθητής λέει ότι δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπαιζε μια μέρα σουζάφωνο, ένα όργανο που οι γονείς του δεν μπορούσαν ποτέ να αντέξουν οικονομικά για να του αγοράσουν.

«Το "Last Repair Shop" είναι μια όμορφη απόδειξη της δύναμης των τεχνών του θεάματος» δήλωσε η εκπρόσωπος του σχολείου, Τζένιφερ Κάλεντ. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που αφηγούνται τις ιστορίες των μαθητών του Κόλμπερν με τόσο συγκινητικό τρόπο».

Σε όλη τη μικρού μήκους ταινία, υπήρχε ένα θέμα που ξεχώριζε: Κάτι που έχει σπάσει μπορεί να διορθωθεί και δεν χρειάζεται να το πετάξετε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ