ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Εθισμοί & υπερβολές: τι πραγματικά σκοτώνει τους baby boomers σταρ το 2016

Εθισμοί & υπερβολές: τι πραγματικά σκοτώνει τους baby boomers σταρ το 2016

"Όχι, το 2016 δεν σκοτώνει τους διάσημους. Οι καταχρήσεις τους δολοφονούν". Με αυτή την αιρετική άποψη η Judy Anne που παλεύει και η ίδια με τον εθισμό σε ουσίες θέλει να βάλει ένα τέλος στην παραφιλολογία που μιλάει για ένα 2016 "καταραμένο" που θερίζει τους σταρ.

Για την Anne που έκανε την ανάρτηση της στην πλατφόρμα του Medium δεν είναι η χρονιά που ο θάνατος έστησε χορό, αλλά οι καταχρήσεις και το ριψοκίνδυνο lifestyle των σταρ που τους κόστισε τη ζωή.

"Έχω μια πολύ αντιδημοφιλή άποψη" γράφει. "Δεν ευθύνεται το 2016 για τους θανάτους τόσο αγαπημένων μας καλλιτεχνών που φεύγουν νέοι. Ευθύνεται η κατάχρηση των ναρκωτικών και του αλκοόλ".

"Yπάρχει μια είδηση που πέρασε στα ψιλά. Για πρώτη φορά από το 2013 μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Και κανείς δεν ξέρει το γιατί. Υπάρχουν μερικές υποθέσεις για τα αίτια -ίσως οφείλεται στην παχυσαρκία, την κατάχρηση των οπιοειδών και τις αυτοκτονίες.

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να δώσετε προσοχή όσοι είστε 40 ετών και πάνω είναι ότι μάλλον δεν θα ζήσετε όσο οι γονείς και οι παππούδες σας και αυτό ίσως οφείλεται στους απειλητικούς για την ανθρώπινη ζωή εθισμούς" σχολιάζει.

"Ας δούμε τους δύο πιο πρόσφατους θανάτους διασήμων, αυτούς των Τζορτζ Μάικλ και Κάρι Φίσερ. Ο Τζορτζ Μάικλ πέθανε από καρδιά στα 53 του και η Κάρι Φίσερ μετά από καρδιακή προσβολή στα 60 της. Σύμφωνα με το φιλικό του περιβάλλον ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ένας ενθουσιώδης χρήστης κάνναβης για δεκαετίες και τελευταία είχε εθιστεί σε άλλα, πιο θανάσιμα ναρκωτικά (κάποιοι θα θυμούνται τη σύλληψή του για κρακ το 2008)" αναφέρει.

george michael

"Η Φίσερ ήταν γνωστή για τις καταχρήσεις της με ουσίες όπως το αλκοόλ και η κοκαΐνη" προσθέτει η Anne. "H κοκαΐνη είναι το ιδανικό ναρκωτικό για να πάθεις καρδιακή προσβολή" καταλήγει η Anne. "Το 2016 δεν προκάλεσε 'μυστηριώδεις ασθένειες' στους αγαπημένους μας καλλιτέχνες. Μια ασθένεια από την οποία υποφέρω και εγώ η ίδια και είναι τόσο θανατηφόρα όσο κάθε καρκίνος σκοτώνει τη γενιά μου με ανησυχητικό ρυθμό και κανείς δεν μοιάζει να θέλει να το παραδεχτεί".

"Ο Prince ήταν μεγαλύτερος από την ίδια τη ζωή αλλά πέθανε από μια πολύ ανθρώπινη ασθένεια που περιβάλλεται από στίγμα και είναι σχεδόν αδύνατο να θεραπευτείς από αυτή. Αναρωτιέμαι, μήπως θα ήταν ακόμη ζωντανός αν ήμασταν σε θέση να μιλάμε για την κατάχρηση των ναρκωτικών ουσιών με την ίδια ευκολία που μιλάμε για την αντιμετώπιση του διαβήτη;"

"Είναι καιρός να σταματήσουμε να είμαστε προληπτικοί και να προσποιούμαστε ότι ένα ημερολογιακό έτος μας στερεί ανθρώπους. Ο αλκοολισμός και τα ναρκωτικά σκοτώνουν τους ανθρώπους. Το επόμενο έτος θα σκοτώσει περισσότερους. Το επόμενο έτος μπορεί να πεθάνει και άλλος αγαπημένο σας καλλιτέχνη ή ίσως ο καλύτερος φίλος σας, ή ο αδελφός σας, ή ακόμη και εσείς" καταλήγει η Judy Anne που παλεύει με τον εθισμό όσο και με τις προκαταλήψεις για όλα αντέχουμε να μιλάμε και όλα όσα κρύβουμε κομψά κάτω από το στρώμα.

Το BBC ερμηνεύει το "θανατικό" του 2016

Μετά τους θανάτους του Μπόουϊ και Ρίκμαν, ο Νικ Σέρπελ, ο άνθρωπος που γράφει τις νεκρολογίες στο BBC, προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα: "Πεθαίνουν περισσότεροι διάσημοι από παλιότερα;"

Η απάντηση του ήταν καταφατική σε δημοσίευμα του από τον Απρίλιο του 2016. "Ναι" αναφέρει. "Ο αριθμός των θανάτων σημαινόντων ανθρώπων αυτή τη χρονιά είναι εντυπωσιακός". Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος και αθρογράφος εξέτασε τους επικήδειους που γράφτηκαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και προχώρησε σε μια εικονογράφηση της απάντησης του. Σε πίνακα απόδειξη του ισχυρισμού του, αποδεικνύεται ότι οι θάνατοι διασήμων που σημειώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τις 31 Μαρτίου του ίδιου χρόνου ήταν μόλις 5. Το 2016 ο αριθμός εκτοξεύθηκε. Δίνοντας τη δική του ερμηνεία στο γιατί ο Σέρπελ αναφέρει:

Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν να γίνονται διάσημοι στα ’60s μπαίνουν τώρα στα 70 τους και ξεκινούν να πεθαίνουν. Επιπλέον υπάρχουν πολύ περισσότεροι διάσημοι σε σχέση με πριν. Στη γενιά του πατέρα μου ή του παππού μου, οι μόνοι διάσημοι άνθρωποι στην πραγματικότητα ήταν από το σινεμά -δεν υπήρχε τηλεόραση. Μετά, αν κάποιος δεν ήταν στην τηλεόραση, δεν ήταν διάσημος" εξηγεί.

Πολλοί από όσους πέθαναν φέτος ανήκουν στη γενιά του baby-boom. Γεννήθηκαν δηλαδή μεταξύ του 1946 και του 1964, μία περίοδο που καταγράφηκε μία μεγάλη αύξηση πληθυσμού.

Στην Αμερική για παράδειγμα, το 2014, 76 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή του 23% του πληθυσμού ανήκε στη γενιά αυτή, με την ίδια κατάσταση να ισχύει πάνω-κάτω και σε άλλες χώρες διευκρινίζει.

BBC DEATH TOLL

"Με περισσότερα μωρά να γεννιούνται στη γενιά του baby-boom, αυτό σήμαινε ότι περισσότεροι θα γινόντουσαν τελικά διάσημοι. Σήμερα αυτοί οι διάσημοι που έχουν ηλικία από 52 έως 70, πεθαίνουν" προσθέτει. Ντέιβιντ Μπάουι (69), Άλαν Ρικμαν (69), Prince (57), Τζορτ Μάικλ (53), Κάρι Φίσερ (60) όλοι ανήκαν σε αυτή τη γενιά.

Ο Σέρπελ δεν είναι καθησυχαστικός. Έτσι ακριβώς θα συνεχιστεί και στο μέλλον. "Για τα επόμενα 10 χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι θα μπαίνουν στα 80 τους" ανέφερε.

Η ταχύτητα και η υπερβολή με την οποία οι θάνατοι των σταρ αναπαράγονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας ακόμη λόγος που θα κρατήσει τον Σέρπελ πολύ απασχολημένο για χρόνια ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ