ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ποιά είναι η λέξη που δεν ακούγεται (σχεδόν) ποτέ στον «Νονό»

Ποιά είναι η λέξη που δεν ακούγεται (σχεδόν) ποτέ στον «Νονό»
IMDb

Ο Νονός είναι ένα από τα αριστουργήματα του κλασικού κινηματογράφου. Εξελίσσεται στην Νέα Υόρκη και αποτυπώνει την προσπάθεια ενός μαφιόζου να παραδώσει την αυτοκρατορία του στον γιο του. Η ταινία έχει διάρκεια σχεδόν τριών ωρών, όμως υπάρχει μια λέξη που δεν ακούγεται καθόλου ... το «μαφία». Η ιστορία πίσω από την αυτή την αφαίρεση είχε άκρως... μαφιόζικη.

Όταν ανακοινώθηκε ότι η Paramount Pictures έκανε ταινία με βάση το μπεστ σέλερ του Mario Puzo, «Ο Νονός», η Ιταλοαμερικανική Ένωση Δικαιωμάτων δεν ήταν ευχαριστημένη.

Επικεφαλής της ένωσης ήταν τότε Joseph Colombo, το αφεντικό της εγκληματικής οργάνωσης της οικογένειας Colombo, που ήθελε να καταπολεμήσει τα υποτιμητικά στερεότυπα για τους ιταλοαμερικανούς.

Οπαδοί της ένωσης, που δεν ήθελαν να γίνει η ταινία, εξαπέλυσαν μια εκστρατεία τρομοκρατίας κατά του παραγωγού Albert S. Ruddy, του σκηνοθέτη Francis Ford Coppola και του διευθυντή της Paramount Robert Evans.

«Υπήρχαν πολλές απειλές και ήταν πολύ σοβαρές», είπε ο Gianni Russo, ηθοποιός της ταινίας που έχει επαφές με αληθινούς μαφιόζους, στο ShortList.

the goodfather

(Σκηνή της ταινίας/IMDb)

«(Οι Colombos) είχαν περιτριγυριστεί από ανόητους που θα έκαναν τα πάντα. Ο Francis (Ford Coppola) πήγε στο Little Italy (στη Νέα Υόρκη) για να κάνει μερικά τεστ πριν τα γυρίσματα. Πήγαν να φάνε μεσημεριανό και όταν επέστρεψαν το βαν τους είχε εξαφανιστεί. Εξοπλισμός εκατομμυρίων δολαρίων».

Ο Evans δέχθηκε ένα απειλητικό τηλεφώνημα κατά την διάρκεια της διαμονής του σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. «Δεν θέλουμε να σου σπάσουμε τα όμορφα μουτράκια σου, να κάνουμε κακό στο νεογέννητο παιδί σου», του είχε πει η μυστηριώδης φωνή.

«Εξαφανίσου από την πόλη. Μην γυρίσεις καμία ταινία για την ‘οικογένεια’ εδώ. Το κατάλαβες;»

the godfather1

(Σκηνή της ταινίας/IMDb)

Για να μπορέσουν να λυθούν όλες οι διαφορές ο παραγωγός της ταινίας κανόνισε ένα ραντεβού με τον Joseph Colombo, που τελικά έχει μόνο μια απαίτηση.

«Απαίτησαν ο Albert Ruddy να διαγράψει κάθε αναφορά περί ‘μαφίας’ από το σενάριο», είπε ο συγγραφέας του «The Godfather Effect», Tom Santopietro.

«Αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν (το σενάριο)... Έτσι η Paramount συμφώνησε και η ένωση πίστεψε πως πήρε μια μεγάλη νίκη, παρότι υπήρξε η χρήση της λέξης μαφία μια φορά στο σενάριο».

Ο Ruddy συμφώνησε το σενάριο να μην περιλαμβάνει και το «Cosa Nostra», ακόμη ένα όνομα για την μαφία και υποσχέθηκε να δωρίσει τα έσοδα της πρεμιέρας της ταινίας στο νοσοκομείο που έχτιζε η Ιταλοαμερικανική Ένωση Δικαιωμάτων.

Ο Joseph Colombo ευχήθηκε τα καλύτερα για την ταινία, αλλά μετά την τόσο παθιασμένη καμπάνια του κατά της ταινίας δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι με την συμφωνία.

the godfather gyrisma

(Τα γυρίσματα της ταινίας/IMDb)

Το 1971, καθώς η ταινία γυριζόταν, ο Colombo πυροβολήθηκε στο κεφάλι και τον λαιμό από εκτελεστή.

«Carlo Gambino (επικεφαλής της οικογένειας των Gambino) και ο Frank Costello (επικεφαλής της οικογένειας των Luciano) τον είχαν προειδοποιήσει», είπε ο Gianni Russo.

«Είχε φέρει πολλά φώτα (στην ζωή των μαφιόζων). Αν αυτό δεν πείθει ότι αυτά που γίνονταν (στον Νονό) ήταν αληθινά, τότε δεν ξέρω τι μπορεί».

Ο Colombo έμεινε παράλυτος μετά την επίθεση και πέθανε επτά χρόνια αργότερα το 1978.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ