ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Tζορτζ Κλούνεϊ & ΟΗΕ ορκισμένοι εχθροί του λιμού (vid)

Tζορτζ Κλούνεϊ & ΟΗΕ ορκισμένοι εχθροί του λιμού (vid)

Συνεχίζοντας τον πολιτικό του λόγο ο Τζορτζ Κλούνεϊ που όταν δεν είναι σταρ είναι ακτιβιστής liberal αποχρώσεων κάνει δημόσια παρέμβαση σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Washington Post. Σε αυτό ο 55χρονος Κλούνεϊ τονίζει ότι ο λιμός στο Νότιο Σουδάν θα μπορούσε να τερματιστεί αν οι παγκόσμιοι ηγέτες παρέμβαιναν και απέτρεπαν τους τοπικούς πολιτικούς από το να πολεμούν για το ποιος θα επικρατήσει και να σπαταλούν κεφάλαια, με τα οποία θα μπορούσε να τραφεί η χώρα που λιμοκτονεί".

"Ο λιμός κατασκευάζεται από την κυβέρνηση" τονίζει ο Κλούνεϊ που επισημαίνει ότι η πολιτική ελίτ του Νότιου Σουδάν υποδαυλίζει εθνοτικές εντάσεις για να φτιάχνει περιουσίες στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.

Ο εμφύλιος που ξέσπασε στο Σουδάν το 2013, έπειτα από μια διαφωνία μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου του Ρικ Μάκαρ, πήρε τέτοιες διαστάσεις που εξελίχθηκε σε στρατιωτική αναμέτρηση.

Η σύγκρουση φέρνει αντιμέτωπο τον στρατό του Κιρ, που ανήκει στην εθνότητα Ντίνκα και τις πιστές δυνάμεις στον Μάκαρ που ανήκουν στην εθνότητα Νουρ.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός, περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αναμένεται να μην έχει αξιόπιστη πηγή τροφής έως τον Ιούλιο. 'Ηδη τον Φεβρουάριο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περιοχές του Νοτίου Σουδάν μαστίζονται από τον λιμό.

Ο Κλούνεϊ απευθύνει έκκληση για την "παρεμπόδιση των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών των κλεπτοκρατών. Ακόμη κι αν ο κόσμος προσπαθεί για την καταπολέμηση του λιμού, είναι καιρός επίσης να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες" τονίζει στο άρθρο που υπογράφει μαζί με τον Τζον Πρέντεργκαστ, ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέα.

clooney

Ο Κλούνεϊ χρησιμοποιεί την ακτινοβολία του στο Χόλιγουντ για να προσελκύει την προσοχή στις ανθρωπιστικές κρίσεις στο Νότιο Σουδάν και το γειτονικό Σουδάν.

Πέρυσι, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Sentry που ίδρυσε μαζί με τον Πρέντεργκαστ, σε έκθεσή της ανέφερε πως οικογένειες και στις δύο πλευρές του εμφυλίου πολέμου στο Νότιο Σουδάν έχουν κάνει περιουσίες ολόκληρες από τη σύγκρουση αυτή.

Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν ευθύνεται κυρίως για τον λιμό που πλήττει κάποιες περιοχές της σπαρασσόμενης από εμφύλιο πόλεμο χώρας, καθώς ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ εξακολουθεί να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του χρησιμοποιώντας εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις πετρελαίου, αναφέρει απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ.

Ο λιμός επέστρεψε στον κόσμο

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ αρμόδιοι για τον έλεγχο της επιβολής κυρώσεων δήλωσαν ότι το 97% των γνωστών εσόδων του Νότιου Σουδάν προέρχεται από την πώληση πετρελαίου, σημαντικό μέρος των οποίων είναι προπωλήσεις πετρελαίου, και ότι τουλάχιστον ο μισός προϋπολογισμός, «πιθανόν πολύ περισσότερο», δίνεται στην ασφάλεια.

"Τα έσοδα από τις προπωλήσεις πετρελαίου έφτασαν περίπου τα 243 εκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου 2016" ανέφερε η ομάδα των παρατηρητών του ΟΗΕ στην έκθεσή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

"Παρά το μέγεθος και το εύρος των πολιτικών, ανθρωπιστικών και οικονομικών κρίσεων, η ομάδα εξακολουθεί να αποκαλύπτει στοιχεία για τη συνεχιζόμενη απόκτηση όπλων από την (...) κυβέρνηση για τον νοτιοσουδανικό στρατό (SPLA), την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και άλλες δυνάμεις και πολιτοφυλακές" τονίζεται στην έκθεση.

Ο ΟΗΕ έχει κηρύξει λιμό σε κάποιες περιοχές του νεότερου κράτους του κόσμου, ενώ σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι αντιμέτωπος με ελλείψεις τροφίμων.

Εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στο Νότιο Σουδάν το 2013, όταν ο Κιρ, που ανήκει στη φυλή Ντίνκα, απέπεμψε τον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, που ανήκει στη φυλή Νουρ, ο οποίος τώρα έχει φύγει από τη χώρα και έχει αναζητήσει καταφύγιο στη Νότια Αφρική.

"Ο όγκος των στοιχείων υποδηλώνει ότι ο λιμός (...) οφείλεται στην παρατεταμένη σύγκρουση και κυρίως στις συσωρευτικές επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων που αναλαμβάνει το κυβερνών κόμμα στην νότια Πολιτεία Γιούνιτι, στην άρνηση να δοθεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια κυρίως από το κυβερνών κόμμα και στον εκτοπισμό του πληθυσμού εξαιτίας του πολέμου" σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των Νοτιοσουδανών έχει εκτοπιστεί από την αρχή του εμφυλίου.

Η ετήσια έκθεση των παρατηρητών προς το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας παρουσιάζεται ενόψει μιας συνεδρίασης του σώματος σε υπουργικό επίπεδο με θέμα το Νότιο Σουδάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Αν και η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ενεπλάκη ενεργά στη δημιουργία του Νότιου Σουδάν, το οποίο κέρδισε την ανεξαρτησία του το 2011, και ηγήθηκε των προσπαθειών του Συμβουλίου Ασφαλείας να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος, η πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τη χώρα αυτή δεν είναι ξεκάθαρη.

Τον Δεκέμβριο το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να υιοθετήσει μια απόφαση που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ για την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στο Νότιο Σουδάν, αλλά και άλλων κυρώσεων εις βάρος του, παρά την προειδοποίηση αξιωματούχων του ΟΗΕ για το ενδεχόμενο γενοκτονίας.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ πρότειναν για μια ακόμη φορά στο Συμβούλιο να επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων προς το Νότιο Σουδάν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές εξακολουθούν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα "σχεδόν με απόλυτη ατιμωρησία" ενώ κατήγγειλαν "την έλλειψη αξιόπιστων προσπαθειών να αποτραπούν οι παραβιάσεις αυτές ή να τιμωρηθούν οι δράστες τους".



ΔΗΜΟΦΙΛΗ