ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Eurovision 2017: H Ρωσία μποϊκοτάρει τη μετάδοση του διαγωνισμού

Eurovision 2017: H Ρωσία μποϊκοτάρει τη μετάδοση του διαγωνισμού
Οι προετοιμασίες στη μεγάλη σκηνή της Εurovision έχουν ξεκινήσει REUTERS/Valentyn Ogirenko

Η απόφαση της Ουκρανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την συμμετοχή της εκπροσώπου της Ρωσίας Γιούλια Σαμοϊλοβα στον διαγωνισμό της Eurovision, συνεχίζει να προκαλεί κραδασμούς στο οικοδόμημα μιας (αμφίσβητούμενης) πολιτικής ορθότητας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού. 

Όπως αναφέρουν τελευταία δημοσιεύματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ρωσίας θα μποϊκοτάρει το φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Η Μόσχα απέρριψε και τις δύο συμβιβαστικές λύσεις που πρότειναν οι διοργανωτές, ενώ η Ουκρανία από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι η Ρωσίδα τραγουδίστρια δεν μπορεί να ταξιδέψει στο Κίεβο για το διαγωνισμό τον επόμενο μήνα, καθώς τραγούδησε στην Κριμαία μετά την κατάληψή της από τη Ρωσία.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος της τραγουδίστριας, ενώ σύμφωνα με τη Μόσχα, το Κίεβο παραβιάζει τους όρους διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Από τρην πλευρά τους οι διοργανωτές του διαγωνισμού καταδίκασαν την απόφαση της Ουκρανίας, ενώ δήλωσαν ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού, θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

Το Κρεμλίνο δεν χορεύει στο ρυθμό της Eurovision

"Κατά τη γνώμη μας, αυτή η απόφαση είναι εξαιρετικά άδικη και βλαπτική και πραγματικά περιμένουμε να επανεξεταστεί" έχει δηλώσει στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ο Πεσκόφ επίσης επέκρινε το Κίεβο ότι "μειώνει το κύρος του διαγωνισμού αυτού", απαγορεύοντας σε μια χώρα τόσο σημαντική όσο η Ρωσία να συμμετάσχει.

"Θα συνεχίσω, πιστεύω ότι με κάποιο τρόπο όλα θα αλλάξουν" δήλωσε από την πλευρά της χθες η ίδια η Σαμοΐλοβα μιλώντας στο κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Perviy Kanal.

Η 27χρονη Σαμοΐλοβα, μια καλλιτέχνιδα που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και τραγουδάει καθισμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο, κατηγορείται από τις ουκρανικές αρχές επειδή έδωσε μια συναυλία στην Κριμαία, μετά την προσάρτησή της από τη Ρωσία.

Η ίδια σχολίασε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει πώς το Κίεβο "μπορεί να βλέπει κάποιου είδους απειλή σε μια νεαρή γυναίκα όπως εγώ".

Υπήρχε προειδοποίηση

Ήδη εδώ και εβδομάδες τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να μην μεταδοθεί η Eurovision στη Ρωσία.

Η ρωσική εφημερίδα Komsomolskaia Pravda είχε τον τίτλο "Ευρωμίσος" στο πρωτοσέλιδό της, τονίζοντας ότι το Κίεβο "έσπασε τα μούτρα μιας ανυπεράσπιστης, 27χρονης γυναίκας σε αναπηρικό αμαξίδιο".

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της EBU. "Πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους της χώρας που φιλοξενεί τον διαγωνισμό, αλλά εκφράζουμε την βαθύτατη απογοήτευση μας για την απόφαση και θεωρούμε ότι έρχεται σε αντίθεση και με το πνεύμα και με την θεμελιώδη για τις αξίες μας έννοια συμμετοχής όλων χωρίς εξαίρεση" αναφέρει στην ανακοίνωση της η EBU εκφράζοντας την απογοήτευσή της από τις εξελίξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ