ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Eurovision 2017: Η Ουκρανία «απαγορεύει» τη Ρωσία

Eurovision 2017: Η Ουκρανία «απαγορεύει» τη Ρωσία

Σε λιγότερο από ένα 24ωρο από την επίσημη ανακοίνωση της Ρωσίας στο φετινό διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision, κυκλοφόρησαν οι φήμες για μποϊκοτάζ από την Ουκρανία να απαγορέψει την είσοδο στην εκπρόσωπο της Μόσχας.

Οι φήμες σήμερα επιβεβαιώθηκαν με το πρώτο διπλωματικό επεισόδιο στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision να κάνει ήδη πρωτοσέλιδα σε BBC και RT.

Η Ουκρανία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα της 27χρονης τραγουδίστριας Julia Samoilova που εκπροσωπεί τη Ρωσία λόγω της "παράνομης" επίσκεψης, τόνισε η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU.

Η Samoilova επιβεβαίωσε πως τραγούδησε στην Κριμαία το 2015 και το όνομα της βρίσκεται στη λίστα των ανεπιθύμητων καλλιτεχνών μαζί με άλλους 140 Ρώσους για την SBU.

Το 2013 ήταν φιναλίστ του ρωσικού X Factor και εμφανίστηκε στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014.

Η Ουκρανία, η χώρα που φιλοξενεί φέτος τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, προχώρησε τελικά στην απαγόρευση εισόδου στην 28χρονη Samoilova.

"Οι υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) της Ουκρανίας απαγόρευσαν την είσοδο στη Γιούλια Σαμοΐλοβα για τρία χρόνια. Η απόφαση μόλις ελήφθη" είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της SBU, η Αλένα Γκιτλιάνσκα.

"Η απόφαση ελήφθη λόγω των πληροφοριών που λάβαμε για την παραβίαση της ουκρανικής νομοθεσίας εκ μέρους της", πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν κατήγγειλε αμέσως την απόφαση αυτή χαρακτηρίζοντάς την "σκανδαλώδη". Άλλη πηγή του ρωσικού υπουργείου που μίλησε στο πρακτορείο Sputnik είπε ότι η Μόσχα θεωρεί "κυνική και απάνθρωπη" αυτήν την απόφαση της SBU.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας είπε ότι η χώρα της θα βγάλει τα συμπεράσματά της όσον αφορά τη συμμετοχή μετά τις διευκρινίσεις που θα δώσουν οι διοργανωτές του διαγωνισμού, αναφορικά με τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Ωστόσο ο Φραντς Κλίντσεβιτς, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μποϊκοτάρει όχι μόνο τον φετινό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, αλλά και όλους τους επόμενους, αν "η ηγεσία του διαγωνισμού τραγουδιού" (σ.σ. προφανώς η EBU) δεν σταθεί στο πλευρό της Σαμοΐλοβα.

"Η Ρωσία ασφαλώς θα μποϊκοτάρει αυτόν τον διαγωνισμό, όχι μόνο στο Κίεβο αλλά και όλους τους επόμενους. Η ηγεσία της Eurovision θα πρέπει να δηλώσει ότι μια τέτοια απόφαση των ουκρανικών αρχών για τη Σαμοΐλοβα είναι απαράδεκτη. Αλλά η ηγεσία της Γιουροβίζιον σωπαίνει", σχολίασε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ