ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Χαγιάο Μιγιαζάκι: Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ της Ιαπωνίας επιστρέφει για μια μόνο φορά

Χαγιάο Μιγιαζάκι: Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ της Ιαπωνίας επιστρέφει για μια μόνο φορά

Μόλις το 2013 ο μάστορας της εικονογράφησης και του animation της Ιαπωνίας Χαγιάο Μιγιαζάκι είχε πει ότι αποχωρεί από την τέχνη του. Το νέο είχε δυσαρεστήσει τους (πολλούς) εραστές της ιδιαίτερης τέχνης του που ζωντανεύει με παραμυθένιες εικόνες ιστορίες λυρικές, ανθρώπινες και παραμυθένιες.

Ευτυχώς ο διαπρεπής σκηνοθέτης πολλών γνωστών και δημοφιλών ταινιών κινουμένων σχεδίων -αυτός που πολλοί θεωρούν διάδοχο του Ντίσνεϊ-, ανακοίνωσε ότι θα "βγει για λίγο από τη σύνταξη" που είχε εξαγγείλει το 2013 και θα σκηνοθετήσει μία ακόμη ταινία.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο παραγωγής του 76χρονου σκηνοθέτη ο auteur Μιγιαζάκι βρήκε ένα θέμα που αξίζει να αφηγηθεί και μάλλον θα πρόκειται για την τελευταία του ταινία.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο Μιγιαζάκι είχε ανακοινώσει ότι δεν θα σκηνοθετούσε πια κινούμενα σχέδια για τον κινηματογράφο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα σταματούσε να εργάζεται.

Ο μεγάλος ιάπωνας σκηνοθέτης έχει αποσπάσει πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων το 2003 για την ταινία "Το ταξίδι του Τσιχίρο". Η ταινία είχε ήδη αποσπάσει το βραβείο της Χρυσής Άρκτου στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2002. Ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που απέσπασε βραβείο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Επίσης ο σκηνοθέτης βραβεύθηκε το 2005 με τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία για το σύνολο της καριέρας του, καθώς και με τιμητικό Όσκαρ το 2014.

Οι πιο γνωστές ταινίες του "Πριγκίπισσα Μονονόκε", "Ο γείτονάς μου Τοτόρο" και "Πονιό στην ακτή" είναι must για τους εραστές του animation ενώ η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του «Σηκώνεται αέρας» παίχθηκε το 2013.

Ο Μιγιαζάκι ξεκίνησε την καριέρα του το 1963 δημιουργώντας την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους το 1979. Ήταν το "Κάστρο του Καλιόστρο".

Ο σκηνοθέτης που απέκτησε με ευκολία φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο δημιούργησε το 1984 την ταινία "Η Ναυσικά της κοιλάδας του ανέμου" και ίδρυσε το στούντιο Ghibli, το πρώτο στούντιο κινουμένων σχεδίων στην Ιαπωνία.

THEGHIBLIMUSEUM

TheGhibliMuseum@AnthonyMarvell

Τιμώντας την τέχνη και τις αξίες που υπερασπίζεται με τις ταινίες του το NHK WORLD TV κυκλοφόρησε το πρώτο teaser trailer του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Never-Ending Man: Hayao Miyazaki", το οποίο σκηνοθέτησε ο Kaku Arakawa και εξερευνά τη ζωή και τη δουλειά του πολυβραβευμένου Μιγιαζάκι.

Το ντοκιμαντέρ "Never-Ending Man: Hayao Miyazaki" θα προβληθεί στο NHK WORLD TV της Ιαπωνίας στις 3 και 4 Ιουνίου.

[Trailer] Never-Ending Man: Hayao Miyazaki from NHK WORLD TV on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ