ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Χειμερινές αποδράσεις στα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας

Χειμερινές αποδράσεις στα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας

Με τον αθλητικό τουρισμό να σημειώνει άνοδο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου που διανύουμε, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να συνδυάσουν την ξεκούραση με τα αγαπημένα τους χειμερινά σπορ. Με την πρώτη ευκαιρία για «απόδραση», τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας γεμίζουν με τουρίστες και αθλητές, ενώ τα πιο δημοφιλή χειμερινά θέρετρα παρουσιάζουν πληρότητα που «αγγίζει» ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά και σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνει το 100%.

Ποια είναι, λοιπόν, τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας και ποιοι είναι οι παράγοντες που τα κάνουν να ξεχωρίζουν; Από τον Παρνασσό μέχρι το Καϊμακτσαλάν, οι επιλογές είναι πολλές και μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη.

Παρνασσός

Βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της χώρας, μεταξύ άλλων, λόγω του χιονοδρομικού κέντρου που διαθέτει. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι πόλος έλξης για χιλιάδες χιονοδρόμους κάθε χρόνο και πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα της χώρα μας. Διαθέτει συνολικά 23 πίστες για λάτρεις των χειμερινών σπορ κάθε ηλικίας και φυσικά, κάθε επιπέδου, ενώ οι καφετέριες και τα εστιατόρια που διαθέτει, προσφέρουν σε εκείνους που δεν θέλουν να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους στο ski ή το snowboard, τη δυνατότητα για χαλάρωση και διασκέδαση. Φυσικά, οι επισκέπτες του Παρνασσού έχουν, επίσης, την ευκαιρία να βγουν εκτός του χιονοδρομικού κέντρου και να απολαύσουν μοναδικές διαδρομές δίπλα στη Φύση, κάνοντας πεζοπορία στον Ταΰγετο, ο οποίος διαθέτει πάνω από πέντε διαφορετικές διαδρομές, τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους.

2

Καλάβρυτα

Από τον Παρνασσό πηγαίνουμε στα Καλάβρυτα και το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής. Βρίσκεται σε μια μοναδικού φυσικού κάλλους τοποθεσία και διαθέτει πίστες αρχαρίων και προχωρημένων, snowpark, καθώς και σχολές ski και snowboard, γεγονός που κάνει χιλιάδες επισκέπτες να συρρέουν σε αυτό κάθε χρόνο. Φυσικά, από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων δεν λείπουν οι πίστες και οι υποδομές για τα άτομα που επιθυμούν να επιδοθούν σε κάτι πιο χαλαρό και γενικά, να απολαύσουν την ομορφιά του τοπίου. Εκεί, λοιπόν, οι επισκέπτες θα βρουν έλκηθρα και ειδικά μηχανοκίνητα για βόλτες σε ειδικά μονοπάτια καθώς και σαλέ, αλλά και παιδότοπο. Όσον αφορά στη γύρω περιοχή, το σίγουρο είναι πως οι επισκέπτες δεν πρέπει να παραλείψουν να επισκεφτούν τη γραφική Ζαχλωρού, το φημισμένο Σπήλαιο των λιμνών και φυσικά, να κάνουν μια βόλτα με τον Οδοντωτό για να δουν το φαράγγι του Βουραϊκού.

3

Καϊμακτσαλάν

Το «ταξίδι» συνεχίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Καϊμακτσαλάν, εκεί όπου χιλιάδες λάτρεις των χειμερινών σπορ πηγαίνουν κάθε Χειμώνα για να επισκεφτούν το ομώνυμο χιονοδρομικό. Η τουρκική ονομασία του, που ερμηνεύεται ως «γη του καϊμακιού» ή «τόπος απαλός σαν κρέμα», δεν είναι τυχαία αφού το εν λόγω χιονοδρομικό συγκαταλέγεται στα καλύτερα της χώρας όσον αφορά στην ποιότητα του χιονιού. Όσοι το επισκέπτονται, απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους αθλήματα και παράλληλα, πραγματοποιούν μικρές εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι σε κοντινή απόσταση από το κέντρο βρίσκονται ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος και η Αριδαία με τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ.

4

3-5 Πηγάδια

Επόμενος προορισμός τα 3-5 Πηγάδια, ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, που βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιόμετρων από την πόλη της Νάουσας. Με υψόμετρο που ξεκινά από τα 1.430 και φτάνει τα 2.005 μέτρα, περιλαμβάνει πίστες για κάθε δυσκολία, ενώ είναι το μόνο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας που διαθέτει σύστημα τεχνητής χιόνωσης. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα αγαπημένα τους σπορ και παράλληλα να ξεκουραστούν στο καταφύγιο της περιοχής ή το σαλέ που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού. Φυσικά, η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί έναν ακόμη λόγο που το τοποθετούν ψηλά στη λίστα με τα καλύτερα χιονοδρομικά της χώρας. Οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν πολλές εξορμήσεις σε κοντινούς από τη Νάουσα προορισμούς, όπως στους καταρράκτες της Έδεσσας, το φράγμα του Αλιάκμονα και τη Βεργίνα.

5

Βασιλίτσα

Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει, φυσικά, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο το επισκέπτονται περισσότεροι από 60.000 επισκέπτες κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι: Λειτουργεί 350 ημέρες τον χρόνο, περισσότερο δηλαδή, από κάθε άλλο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Εκτός, βέβαια, από χειμερινές δραστηριότητες, οι επισκέπτες της Βασιλίτσας έχουν, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφτούν τα Γρεβενά για να δουν τις ομορφιές τις πόλης και γευτούν τα παραδοσιακά, τοπικά εδέσματα.

6

Οι επιλογές που προσφέρει η χώρα μας είναι πολλές και σε ό,τι αφορά στις χειμερινές δραστηριότητες. Με τον αθλητικό τουρισμό να «ανθεί», το σίγουρο είναι η Ελλάδα μπορεί και αξίζει να αναδειχθεί σε έναν κορυφαίο προορισμό και για τις χειμερινές διακοπές!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ