ΕΛΛΑΔΑ

Καλάβρυτα: Ο ιδανικός προορισμός για χειμερινές διακοπές στη Φύση

Καλάβρυτα: Ο ιδανικός προορισμός για χειμερινές διακοπές στη Φύση

Τα Καλάβρυτα αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό, που απέχει λίγες μόνο ώρες από την Αθήνα και προσφέρεται για εκδρομές στις γύρω περιοχές. Μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως γραφικά, καθώς καταστράφηκαν από τους Γερμανούς την περίοδο της Κατοχής, παρόλα αυτά, διαθέτουν ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, γεμάτο εντυπωσιακές εικόνες, το οποίο ενδείκνυται για φυσιολατρικές εξορμήσεις. Συγκεντρώσαμε μερικούς λόγους που αξίζει να τα επισκεφτείτε.

Η θεαματική διαδρομή του Οδοντωτού και το φαράγγι του Βουραϊκού

Η διαδρομή με το ιστορικό τρένο θεωρείται μία από τις ωραιότερες που θα μπορούσε να κάνει κάποιος, και αυτό διότι ξεκινάει από τα Καλάβρυτα, διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού και το χωριό Ζαχλωρού, για να καταλήξει μετά από περίπου μία ώρα στο Διακοπτό. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι, διανύει 22 χιλιόμετρα και αναρριχάται σε υψόμετρο 750 μέτρων!

Η διαδρομή πραγματοποιείται με ενδιάμεση στάση στο Μεγάλο Σπήλαιο και περνάει μέσα στο φαράγγι δίπλα στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα κάτω από το γεφύρι της γραμμής, ενώ στο επόμενο πέρασμα, τα «Δικαστήρια», υπάρχει μία μικρή ημικυκλική σπηλιά, όπου οι σταλακτίτες θυμίζουν αίθουσα δικαστηρίου. Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις εντυπωσιακές εικόνες που αντικρύζουν οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της διαδρομής σε ένα πρωτόγνωρης ομορφιάς φυσικό τοπίο με πλούσια βλάστηση.

Η εν λόγω διαδρομή μπορεί να αποτελέσει μία καλή ευκαιρία για πεζοπορία, καθώς αρκετοί επιλέγουν να ακολουθήσουν τις ράγες του τρένου, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν το φυσικό τοπίο.

Η γραφική Ζαχλωρού

Η γραφική Ζαχλωρού είναι περιτριγυρισμένη από τα επιβλητικά βράχια του φαραγγιού. Πρόκειται για ένα όμορφο χωριό με μικρά σπίτια και χαρακτηριστικά κόκκινα κεραμίδια που μοιάζει το ιδανικό καταφύγιο για τους επισκέπτες. Απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και διαθέτει παραδοσιακές ταβέρνες με φιλόξενους οικοδεσπότες.

Το εντυπωσιακό Σπήλαιο των λιμνών

Ένα ακόμη εντυπωσιακό φυσικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το φημισμένο Σπήλαιο των λιμνών. Οι 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες του το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Μπορείτε να το επισκεφτείτε από την τεχνητή σήραγγα που καταλήγει στο δεύτερο επίπεδο, από τα τρία που διαθέτει. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες, ενώ το θέαμα είναι πολύ εντυπωσιακό, με επιβλητικούς σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς.

Στον δρόμο από τη Ζαχλωρού προς το Σπήλαιο των Λιμνών θα συναντήσετε τους Άνω και Κάτω Λουσούς, τα μικρά χωριά που βρίσκονται σε δύο αντικριστούς λόφους, στα οποία αξίζει επίσης να κάνετε μία στάση.

Το καταπράσινο Πλανητέρο

Το δάσος με τα αιωνόβια πλατάνια αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα μέρη της περιοχής με πλούσια βλάστηση και πολλά ορειβατικά μονοπάτια, για όσους αναζητούν νέες περιπέτειες. Οι πηγές του Aροάνιου ποταμού, ο παραδοσιακός νερόμυλος και τα ιχθυοτροφεία είναι μερικές ακόμη όμορφες εικόνες του Πλανητέρου. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάστε τη φημισμένη πέστροφα που σερβίρουν οι ταβέρνες στο δάσος.

Το πολυσύχναστο χιονοδρομικό κέντρο

Από τους πιο συχνούς θαμώνες των Καλαβρύτων είναι οι λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων, οι οποίοι συρρέουν στο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο, που διαθέτει πίστες αρχαρίων και προχωρημένων, snowpark αλλά και σχολές ski και snowboard. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός, ότι την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ξεπέρασε τους 20.000 επισκέπτες, ενώ στις 26 Δεκεμβρίου ο δρόμος που οδηγούσε στο κέντρο έκλεισε για κάποιες ώρες εξαιτίας της κίνησης…

Το κέντρο διαθέτει πίστες ακόμη και για άτομα που απλώς θέλουν να απολαύσουν τη βόλτα τους στο χιόνι, με έλκηθρα και ειδικά μηχανοκίνητα μέσα σε σχεδιασμένα μονοπάτια, καθώς και σαλέ αλλά και παιδότοπο για τα μικρότερα μέλη της οικογένειας.

Τα Καλάβρυτα συγκεντρώνουν πλήθος φυσιολατρικών, ιστορικών και αρχαιολογικών αξιοθέατων, όπως Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που τα καθιστούν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ