ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Συλλέκτης στιγμών: Η blogger που επιζητεί να μάθει τις αγαπημένες στιγμές αγνώστων

Συλλέκτης στιγμών: Η blogger που επιζητεί να μάθει τις αγαπημένες στιγμές αγνώστων
CNNi / Janne Willems / Seize Your Moments

Αν σας ζητούσαν να δώσετε έναν ορισμό για μια όμορφη στιγμή, ποιος θα ήταν; Θα ‘ταν ο χρόνος που περνάτε με την οικογένειά σας ή οι μοναχικές σας βόλτες;

Η blogger Janne Willems πιστεύει πως και τα δύο παραδείγματα είναι κάτι όμορφο και ίσως μάλλον να γνωρίζει κάτι παραπάνω, αφού έχει επιλέξει να ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του κόσμου με σκοπό να ανακαλύπτει υπέροχες στιγμές. Και πώς το κάνει αυτό; Πλησιάζει περαστικούς και τους ζητά να ζωγραφίσουν ή να γράψουν κάτι για μία στιγμή που «τους άγγιξε».

«Μία μέρα απλά μπήκα σε ένα τρένο και ξεκίνησα να ζητώ από ανθρώπους να μου ζωγραφίσουν όμορφες στιγμές. Μερικοί χάρηκαν, άλλοι βούρκωσαν και ξαφνικά άρχισαν να μιλούν όλοι μεταξύ τους. Πράγμα που δεν συμβαίνει σε τρένα της Ολλανδίας» αναφέρει η Willems στο CNNi / Travel.

Από εκεί και έπειτα, η blogger έχει ταξιδέψει σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους και σε τριάντα χώρες, συγκεντρώνοντας ζωγραφιές για το πρότζεκτ της, “Seize Your Moments” [σ.σ. αδράξτε τις στιγμές σας].

«Αποφάσισα πως θα ταξιδέψω τον κόσμο. Στόχος μου είναι να μαζέψω χίλιες στιγμές από κάθε ήπειρο».

Πώς προέκυψε η ιδέα

Η Willems πήρε έμπνευση από τη δική της ζωή, καθώς για αρκετά χρόνια συνήθιζε να καταγράφει τις όμορφές της στιγμές είτε σε ημερολόγια είτε ζωγραφίζοντάς τες.

«Με βοήθησε σε αρκετές δύσκολες στιγμές και με έκανε να νιώθω καλύτερα. Οπότε ξεκίνησα να αναρωτιέμαι εάν θα έπιανε και σε άλλους και πώς θα έδειχναν τα δικά τους σχέδια».

Για δύο χρόνια, η blogger είχε περιορίσει το πρότζεκτ της στα τρένα, όπου αντιμετώπισε διάφορες αντιδράσεις: «Πάντα έμεναν έκπληκτοι. Αλλά σχεδόν όλοι τους ήταν θετικοί σε αυτό που τους ζητούσα και περισσότεροι από τους μισούς ζωγράφισαν όντως».

Η ίδια αναφέρει πως στα περισσότερα μέρη που πήγε, οι άνθρωποι κατάφεραν να τη συγκινήσουν με τη θεματική των σχεδίων τους καθώς σε αυτά κυριαρχούσε η φιλία, η αγάπη και η οικογένεια.

Δεν δίστασε να αποκαλύψει και τη στιγμή που επιβάτης τρένου την έκανε να κλάψει: Μία από τις πρώτες μέρες που είχε ξεκινήσει το πρότζεκτ, ζήτησε από ένα μικρό αγόρι να της ζωγραφίσει κάτι. Της έδωσε το σχέδιο λίγο πριν βγει από το τρένο. Η Willems σε αυτό αντίκρισε μία γυναίκα ξαπλωμένη σε κρεβάτι νοσοκομείου και έναν άντρα να στέκεται από πάνω της και να κλαίει.

10



Πηγή: CNNi / Janne Willems / Seize Your Moments

«Η γυναίκα στο νοσοκομείο έλεγε “Δεν θέλω να γυρίσω σπίτι, είναι τόσο δύσκολο. Σ’ αγαπώ πολύ”. Έκλαψα, επειδή δεν ήταν απλά μία συγκινητική ζωγραφιά αλλά μια ένδειξη πως το αγόρι αυτό είχε καταλάβει πλήρως τη φύση του πρότζεκτ».

Πλέον η blogger το κάνει αυτό ως δουλειά πλήρους απασχόλησης και αναφέρει πως θεωρεί προνόμιο να έχει μία εικόνα της καθημερινότητας ανθρώπων όλου του πλανήτη.

Ενώνοντας ανθρώπους

Η Ολλανδή Willems πλέον ζει στις ΗΠΑ, τις οποίες επισκέφθηκε για πρώτη φορά το χρονικό διάστημα των καθοριστικών εκλογών το 2016.

«Πλέον ζω εδώ γιατί αυτή η χώρα πραγματικά με “κράτησε”».

Αυτό που την άφησε περισσότερο έκπληκτη, σύμφωνα με την ίδια, ήταν ο διχασμός που επικρατεί:

«Γνώρισα πολύ καλούς ανθρώπους εδώ, αλλά δεν δείχνουν να εμπιστεύονται πολύ ο ένας τον άλλο, ειδικά όταν μιλάμε για άτομα από διαφορετική ομάδα ανθρώπων και υπάρχουν πολλές από αυτές. Οπότε, το πρότζεκτ μου δεν ήταν μόνο για να κάνω τους ανθρώπους πιο χαρούμενους αλλά και για να τους φέρνω πιο κοντά».

Σε λιγότερο πλούσιες περιοχές όπως το Σικάγο και το Ντάλας, η Willems αναφέρει πως αυτό που της έκανε εντύπωση ήταν οι αντιδράσεις των νέων παιδιών στα σχολεία, τα οποία την ρωτούσαν συχνά γιατί είναι τόσο ευγενική μαζί τους.

«Αυτό που πρέπει να διερωτάσαι είναι “γιατί δεν είμαστε όλοι ευγενικοί;”».

13


Πηγή: CNNi / Janne Willems / Seize Your Moments

«Είναι αρκετά σημαντικό που τα παιδιά τα οποία περνούν δύσκολα αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν και αρκετές καλές στιγμές, τις οποίες πρέπει να τις εκμεταλλεύονται. Είμαι τόσο ευγνώμων που μπορώ να εργάζομαι σε σχολεία».

Πληροφορίες από CNNi / Traveling the world, one beautiful moment at a time

ΔΗΜΟΦΙΛΗ