ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Το Chateau των Mirage: Ένα γαλλικό κάστρο με πάνω από 100 πολεμικά αεροπλάνα

Το Chateau των Mirage: Ένα γαλλικό κάστρο με πάνω από 100 πολεμικά αεροπλάνα
Château de Savigny-lès-Beaune: Δεν είναι πολεμικό μουσείο, αλλά οινοποιείο MIGUEL ROS/CNN

Το τελευταίο πράγμα που περιμένεις να δεις μπαίνοντας στην αυλή ενός γαλλικού κάστρου 700 ετών είναι ένα F-16 Fighting Falcon, πλαισιωμένο από δύο ακόμα βετεράνους των αιθέρων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου: ένα Mirage IV κι ένα F-104 Starfighter.

Η αναπάντεχη παρουσία αυτών των τριών πολεμικών αεροσκαφών προϊδεάζει τον επισκέπτη για όσα θα συναντήσει περιηγούμενος στο Château de Savigny-lès-Beaune.

Το κάστρο του 14ου αιώνα, που βρίσκεται στο μικρό χωριό της Βουργουνδίας από το οποίο παίρνει το όνομά του, είναι ένα από τα πολλά οινοποιεία αυτής της ιστορικής περιοχής της Γαλλίας, ωστόσο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα χάρη στο πάθος ενός ανθρώπου: του Μισέλ Πον.

Ένα ασυνήθιστο θέαμα για οινοποιείο στη Βουργουνδία... (Jean Pierre Desailly / Château de Savigny-lès-Beaune)

Οινοποιός, οδηγός αγώνων και μανιώδης συλλέκτης, ο Πον αγόρασε το κάστρο το 1979 και μέχρι τον θάνατό του το 2021 το μετέτρεψε σε έναν παράδεισο για τους λάτρεις της μηχανικής.

«Ο πατέρας μου λάμβανε μέρος σε αγώνες με αυτοκίνητα της Abarth από το 1968 έως το 1973. Κράτησε τα αυτοκίνητα και την ίδια εποχή ξεκίνησε να συλλέγει και μοτοσυκλέτες», εξηγεί στο CNN Travel ο Κριστόφ Πον, γιος του Μισέλ και τωρινός ιδιοκτήτης του κάστρου.

Πώς ξεκίνησε η συλλογή

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο Πον είχε ήδη συγκεντρώσει 10 αγωνιστικά αυτοκίνητα Abarth και πάνω από 300 παλιές μοτοσυκλέτες. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, χρησιμοποίησε τις γνωριμίες του από το στρατό και ζήτησε από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία να αγοράσει ένα παροπλισμένο αεροσκάφος Mirage III προκειμένου να το εκθέσει στο κάστρο.

Το αίτημα έγινε δεκτό και έτσι ξεκίνησε μια συλλογή που σήμερα έχει ξεπεράσει τα 100 αεροσκάφη και θα τη ζήλευαν πολλά μουσεία αεροναυπηγικής σε όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά γαλλικά Mirage και Mystère, αμερικανικά αεροσκάφη της σειράς F-100, ρωσικά MiG και Sukhoi, καθώς και πολεμικά ελικόπτερα.

Για χρόνια οι Μισέλ και Κριστόφ Πον ταξίδευαν σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο προκειμένου να επεκτείνουν τη συλλογή τους. Τα αεροσκάφη που αποκτούσαν αποσυναρμολογούνταν, μεταφέρονταν στο Château de Savigny-lès-Beaune και επανασυναρμολογούνταν επί τόπου.

Και καθώς τα εκθέματα πολλαπλασιάζονταν και η φήμη τους ταξίδευε ανά τη χώρα και έξω από αυτοί, οι Πον άρχισαν να δέχονται προσφορές για να αποκτήσουν κάθε είδους μηχανήματα, από παλιούς διαστημικούς δορυφόρους μέχρι τρακτέρ και από πυροσβεστικά οχήματα μέχρι χόβερκραφτ.

«Αυτή τη στιγμή δεν αναζητώ αντικείμενα για να προσθέσω στη συλλογή», λέει στο CNN ο Κριστόφ Πον. «Ο βασικός μου στόχος είναι να συντηρήσω και να προστατεύσω όλα όσα έχει συλλέξει ο πατέρας μου. Θα ήθελα κάποια στιγμή η συλλογή αεροπλάνων να καταφέρει να μπει σε έναν κλειστό εκθεσιακό χώρο, όπου θα προστατεύεται από τον καιρό».

Μην ξεχνάμε και το κρασί...

Μέσα σε όλα αυτά, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι το Château de Savigny-lès-Beaune ήταν ανέκαθεν, και συνεχίζει να είναι, οινοποιείο. Η Βουργουνδία έχει 84 κρασιά με ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης (Appellations d'Origine Contrôlée ή AOC για συντομία), τον μεγαλύτερο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Γαλλίας. Και μία από αυτές αφορά το χωριό Savigny-lès-Beaune.

Επομένως, πολλοί από τους 30.000 επισκέπτες που δέχεται κάθε χρόνο ο πύργος των Πον, πηγαίνουν εκεί για τα κελάρια του. Αλλά μία φωτογραφία δίπλα σε ένα Mirage θα τη βγάλουν…

Με πληροφορίες από: The French château with more than 100 fighter jets by Miquel Ros

ΔΗΜΟΦΙΛΗ