ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Σαλιγκάρι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα πήρε το όνομά του από τραγούδι του Jimmy Buffett

Σαλιγκάρι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα πήρε το όνομά του από τραγούδι του Jimmy Buffett
To σαλιγκάρι Cayo margarita στον κοραλλιογενή ύφαλο του Florida Keys. photo: Rüdiger Bieler

Ο αείμνηστος τραγουδιστής και τραγουδοποιός Jimmy Buffett έχει μια ανυποψίαστη πληροφορία να προσθέσει στην καριέρα του - ένα πρόσφατα ανακαλυφθέν είδος θαλάσσιου σαλιγκαριού που βρέθηκε στον ύφαλο της Φλόριντα πήρε το όνομα του από τραγούδι του.

Ονομάστηκε Cayo margarita ως αναφορά στο τραγούδι του Buffett «Margaritaville», το φωτεινό κίτρινο πλάσμα είναι ένα σαλιγκάρι σκουλήκι, ένας τύπος μαλακίου που κολλάει σε σκληρές επιφάνειες μέσα στον κοραλλιογενή ύφαλο και σχηματίζει ένα σωληνωτό κέλυφος γύρω του, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο το περιοδικό PeerJ. (Ο Buffett πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου σε ηλικία 76 ετών.)

Ο βιολόγος Rüdiger Bieler, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, είδε για πρώτη φορά το σαλιγκάρι κατά την κατάδυση και σημείωσε το εσπεριδοειδές χρώμα του, το οποίο του θύμισε το δημοφιλές κοκτέιλ.

«Κατά κάποιους τρόπους, η ομάδα μας δεν ήταν άγνωστη στο τοπικό ποτό. Και φυσικά, η μουσική του Jimmy Buffett μας αρέσει, προφανώς», είπε ο Bieler, αποκαλώντας τον εαυτό του «λίγο Parrothead», όπως είναι γνωστοί οι θαυμαστές του τραγουδιστή. «Όταν λοιπόν καταλήξαμε σε ένα όνομα είδους, θέλαμε πραγματικά να αναφερθούμε στο χρώμα του ποτού και στο γεγονός ότι ζει στα Florida Keys».

Ο Bieler, ο οποίος είναι επιμελητής ασπόνδυλων στο Field Museum of Natural History στο Σικάγο, είπε ότι η ανακάλυψη συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση της βιοποικιλότητας στους κοραλλιογενείς υφάλους.

231006180726-keys-margarita-snail.jpg
Το παράξενο σαλιγκάρι στο φυσικό του περιβάλλον. photo/Rüdiger Bieler

«Αυτό είναι ένα μάλλον χαρισματικό μικρό σαλιγκάρι που μπορεί να μας δείξει πόσο λίγα γνωρίζουμε για τη βιολογική ποικιλότητα γύρω μας», είπε ο Bieler. «Eξακολουθούν να υπάρχουν απροσδιόριστοι και μη μελετημένοι οργανισμοί ακριβώς κάτω από τη μύτη μας».

Η απειλούμενη κατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων επηρεάζει μεγάλο μέρος της ζωής των ωκεανών, αλλά τα σαλιγκάρια Cayo δεν είναι πολύ επιλεκτικά για το πού ζουν, είπε ο Bieler, βασικά που χρειάζονται μόνο μια σκληρή επιφάνεια για να κολλήσουν και να έχουν πρόσβαση στο πλαγκτόν.


Newly discovered snail in Florida Keys is named after Jimmy Buffett song

ΔΗΜΟΦΙΛΗ