ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Passalacqua: Πώς είναι να μένεις στο καλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο για το 2023

Passalacqua: Πώς είναι να μένεις στο καλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο για το 2023
Το Passalacqua, στις όχθες της λίμνης Κόμο, άνοιξε τις πόρτες του το 2022 μετά από τριετή ανακαίνιση Giacomo Albo

Το «καλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο» χτίστηκε από έναν πάπα και το επισκεπτόταν τακτικά ένας από τους πιο διάσημους συνθέτες όπερας της Ιταλίας. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έχουν μείνει και περπατήσει στους χώρους του. Το Passalacqua, θα μπορούσε να πει κανείς, ήταν πάντα προορισμένο για μεγάλα πράγματα.

Στις 19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, στην πρώτη απονομή των βραβείων World's 50 Best Hotels, το ξενοδοχείο στη λίμνη Κόμο ανακηρύχθηκε νούμερο ένα στον κόσμο.

Ο Silvio Vettorello, γενικός διευθυντής, αποδίδει τη νίκη σε τρία μοναδικά χαρακτηριστικά. «Meraviglia (κατάπληξη): αυτή η αίσθηση δέους που νιώθεις σε ένα μέρος που είναι ό,τι έχεις φανταστεί και παρόλα αυτά καταφέρνει να σε καταπλήξει. Storia (ιστορία): η ιστορία ενός αρχοντικού του 18ου αιώνα που σε κάνει να νιώθεις τόσο εύκολα σαν στο σπίτι σου. Και famiglia (οικογένεια): με κάθε έννοια, αλλά ιδιαίτερα αυτή που περιλαμβάνει τους 100 απίστευτους ανθρώπους που καθημερινά υπερβαίνουν τα όρια για να κάνουν πραγματικότητα κάθε όνειρο των επισκεπτών μας».

Πολυτελής ανακαίνιση

Το Passalacqua άνοιξε τις πόρτες του το 2022 μετά από τριετή ανακαίνιση. Οι ιδιοκτήτες, η τοπική οικογένεια De Santis, έχουν και το Grand Hotel Tremezzo επίσης στο Κόμο. Ο Paolo De Santis και η Antonella Mallone ανέθεσαν στην 41χρονη κόρη τους, Valentina De Santis, την ευθύνη για το άνοιγμα του καταλύματος και την επαναφορά στην παλιά του αίγλη.

Η ίδια λέει στο CNNi ότι κάθε λεπτομέρεια είναι ξεχωριστή. Όπως τα πολύτιμα μάρμαρα που προέρχονται από την Καράρα και τη Βερόνα, οι εντυπωσιακοί πολυέλαιοι από την Barovier & Toso του Μουράνο, οι βενετσιάνικοι καθρέφτες και τα βελούδινα κλινοσκεπάσματα Beltrami, από ίνες ξύλου.

Θέα στη λίμνη Κόμο από τον κήποRuben Ortiz

Υπάρχουν 28 στρέμματα κήπων που βλέπουν προς τη λίμνη, προσεκτικά περιποιημένων και συμπληρωμένων με ένα ηρεμιστικό σάουντρακ από σιντριβάνια. Οι επισκέπτες περνούν το χρόνο τους εκεί πίνοντας ένα ποτό, κάνοντας γιόγκα ή χαλαρώνοντας δίπλα στην πισίνα, η οποία είναι διακοσμημένη με ζωηρά vintage σχέδια από το μιλανέζικο brand La Double J.

«Καθώς περνάτε τις μπροστινές πύλες, μπαίνετε σε έναν διαφορετικό κόσμο – έναν κόσμο που μπορεί να μην θέλετε να αφήσετε», λέει η De Santis. «Το Passalacqua είναι ήσυχο και ιδιωτικό, και ταυτόχρονα λίγα βήματα μακριά από το πολυσύχναστο χωριό Moltrasio. Ανοίγοντας τις πόρτες και εξερευνώντας τα περάσματα, οδηγείστε σε υπέροχα δωμάτια και θέες στη λίμνη Κόμο. Έχετε πλούσια ζωγραφισμένα ταβάνια με σύννεφα γεμάτα θεούς και θεές που σας κοιτούν από ψηλά. Αλλά μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις είναι οι υπόγειες πέτρινες στοές που οδηγούν από τη βίλα προς τη λίμνη, στοές γεμάτες μυστήριο και ίντριγκα".

Πώς είναι να βρίσκεσαι εκεί

Όταν στέκεστε στους μεγαλοπρεπείς κήπους και κοιτάτε προς τη λίμνη, δεν είναι δύσκολο να φανταστείτε το Moltrasio του χθες. Ήταν το 1787 όταν ο κόμης Passalacqua απέκτησε τη βίλα, η οποία γρήγορα έγινε πόλος έλξης της αριστοκρατίας. Το 1837, ο Vincenzo Bellini – τακτικός επισκέπτης της βίλας – συνέθεσε τη διάσημη όπερά του «Η υπνοβάτις» (La Sonnambula) σε ένα από τα δωμάτιά της. Ανάμεσα σε αυτούς τους παλιούς τοίχους, που σε κάνουν να αισθάνεσαι το βάρος της ιστορίας, σχεδόν σαν μπορείς να ακούσεις τον απόηχο των μελωδιών του Bellini.

Από το check in μέχρι το check out, το Passalacqua προσφέρει μια πανδαισία για τις αισθήσειςStefan Giftthaler

Από το check in μέχρι το check out, το Passalacqua προσφέρει μια πανδαισία για τις αισθήσεις. Ο concierge μπορεί να οργανώσει τοπικές εμπειρίες, μπουκέτα φρεσκοκομμένων λουλουδιών εμφανίζονται παντού, ο διαλογισμός και το μασάζ είναι πάντα μια διαθέσιμη επιλογή και υπάρχει ένα γαστρονομικό πρόγραμμα με επικεφαλής τον σεφ Alessandro Rinaldi που εξυμνεί και απογειώνει τα κλασικά ιταλικά προϊόντα.

Η κουζίνα είναι ανοιχτή για να μπαινοβγαίνουν οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της ημέρας και να πάρουν ένα σνακ ή να ασχοληθούν οι ίδιοι με το ψήσιμο ή το μαγείρεμα αν επιθυμούν.

Αν και κάθε ώρα της ημέρας στο Passalacqua είναι ξεχωριστή, η De Santis παραδέχεται ότι για εκείνη τίποτα δεν είναι καλύτερο από τα πρωινά.

hotel3.jpg
Το καλοκαίρι τα δωμάτια χωρίς θέα ξεκινούν από 2.300 ευρώ, εκείνα με θέα από 3.200 ευρώ και οι σουίτες από 4.800 ευρώRuben Ortiz

«Το πρωινό σερβίρεται με το στυλ ενός μεγάλου ιταλικού εξοχικού το καλοκαίρι. Αυτή η υπέροχη μυρωδιά του καφέ καθώς μπαίνεις στην κουζίνα, που αναμειγνύεται με τη μεθυστική μυρωδιά μιας crostata με μαρμελάδα που μόλις βγήκε από το φούρνο. Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, ένας πύργος ενός μέτρου γεμάτος με κέικ και ψωμάκια maritozzo με γέμιση κρέμας. Επιπλέον, ο σεφ είναι διαθέσιμος για να ετοιμάσει ό,τι θέλετε – όπως αυγά που γέννησαν οι κότες μας εκείνο το πρωί. Είναι το τέλειο ξεκίνημα για μια τέλεια μέρα».

Πόσο κοστίζει η διαμονή

Φυσικά, όλη αυτή η πολυτέλεια κοστίζει. Τα δωμάτια χωρίς θέα στη λίμνη ξεκινούν από 1.300 ευρώ ανά διανυκτέρευση ή 1.700 ευρώ με θέα για τον Νοέμβριο – που είναι η χαμηλότερη περίοδος. Το επόμενο καλοκαίρι, οι τιμές ανεβαίνουν στα 2.300 ευρώ για ένα κανονικό δωμάτιο χωρίς θέα στη λίμνη ή στα 3.200 ευρώ για το φθηνότερο δωμάτιο με θέα. Οι σουίτες ξεκινούν από περίπου 4.800 ευρώ ανά διανυκτέρευση (τουλάχιστον οι τιμές περιλαμβάνουν το πρωινό...).

Με πληροφορίες από: Secrets of the ‘world’s best hotel’ by Maria Pasquale, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ