ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα ευρωπαϊκές πόλεις που δεν γνωρίζατε ότι είναι χριστουγεννιάτικοι παράδεισοι

Δέκα ευρωπαϊκές πόλεις που δεν γνωρίζατε ότι είναι χριστουγεννιάτικοι παράδεισοι
Στο Βάλκενμπουργκ της νότιας Ολλανδίας, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται και... κάτω από το έδαφος Jasper Kroese/Eleven Media/Visit Zuid-Limburg

Οι πρώτες πόλεις που έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεται κανείς ευρωπαϊκούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς είναι η Βιέννη, το Λονδίνο, το Παρίσι, άντε και το Ροβανιέμι της Φινλανδίας για τους πιο… σκληροπυρηνικούς.

Δεν θα βρείτε τις πόλεις αυτές στη λίστα που ακολουθεί, η οποία περιλαμβάνει 10 επιλογές που πιθανότατα δεν θα περνούσαν από το μυαλό σας και αξίζει να τις επισκεφθείτε τα φετινά ή κάποια μελλοντικά Χριστούγεννα.

Χάλστατ, Αυστρία

Μια ονειρεμένη μικρή πόλη, σχεδόν χωριό, στις όχθες της λίμνης Hallstätter See και περιτριγυρισμένη από τις ψηλές κορυφές των Άλπεων, που έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα αρχοντικά του 16ου αιώνα, τα μικροσκοπικά δρομάκια και η σχεδόν εγγυημένη ύπαρξη χιονιού τα Χριστούγεννα καθιστούν το Χάλστατ απόλυτο προορισμό για να μπει κανείς στο εορταστικό κλίμα.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά γύρω από την Πλατεία της Αγοράς είναι πανέμορφη, με ένα φωτισμένο δέντρο, μια φάτνη κατασκευασμένη από ντόπιους ξυλουργούς και πάγκους που πωλούν στολίδια, χειροτεχνήματα και ζεστό κρασί.

Τρόμσο, Νορβηγία

Ο εκπληκτικός Αρκτικός Καθεδρικός, που φιλοξενεί τακτικά συναυλίες και εκδηλώσεις έχει βάλει εδώ και καιρό το Τρόμσο στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης.

Αλλά η περίοδος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί κανείς αυτή την πόλη που βρίσκεται ψηλά πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, είναι εκείνη των εορτών. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου φως της ημέρας, οι δρόμοι είναι στολισμένοι με φώτα, ενώ οι πάγκοι της χριστουγεννιάτικης αγοράς είναι διάσπαρτοι παντού, μεταξύ άλλων δίπλα στη ζυθοποιία Mack, την πιο βόρεια ζυθοποιία στον κόσμο.

Οι επισκέπτες μπορούν να πιουν μια μπύρα ή μια ζεστή σοκολάτα στην κεντρική πλατεία, όπου ανάβουν μια μεγάλη φωτιά για ζεστασιά, πριν πάρουν το τελεφερίκ πάνω από την πόλη για να δουν το Βόρειο Σέλας.

Κολμάρ, Γαλλία

Υπάρχουν πολλές υπέροχες χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη την Ευρώπη. Αλλά λίγες αιχμαλωτίζουν τη φαντασία ή θυμίζουν παραμυθένιο σκηνικό όπως αυτή του Κολμάρ, στην περιοχή της Αλσατίας στη Γαλλία.

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά έξι θεματικές αγορές είναι στημένες στο κέντρο της πόλης, και συνδέονται με στολισμένους και φωτισμένους δρόμους, γεμάτους από ζεστά, ξύλινα σαλέ.

Γύρω στις 5 το απόγευμα τις Τετάρτες και τα Σάββατα, μια παιδική χορωδία βγαίνει στο κανάλι που διασχίζει την πόλη, γνωστό ως Μικρή Βενετία, τραγουδώντας κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Ρίντεσχαϊμ, Γερμανία

Το Rüdesheim am Rhein, που βρίσκεται στην καρδιά της οινοπαραγωγικής περιοχής της κοιλάδας του Ρήνου, αποτελεί κορυφαίο προορισμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η πόλη που απέχει ελάχιστα με πλοίο ή τρένο από τη Φρανκφούρτη, αποκτά μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Όσοι φτάνουν με ποταμόπλοιο μπορούν να επιβιβαστούν στο δωρεάν λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά των Εθνών, η οποία είναι γεμάτη με πάγκους που πωλούν δώρα και παραδοσιακά εορταστικά πιάτα από όλο τον κόσμο.

Τα μεσαιωνικά κτίρια και τα σοκάκια της πόλης συμβάλλουν στην γιορτινή ατμόσφαιρα, ενώ ένας καφές Rüdesheimer, με σαντιγί, νιφάδες σοκολάτας και κονιάκ, θα κρατήσει μακριά το κρύο.

Μπριζ, Βέλγιο

Όλοι σχεδόν γνωρίζουν την Μπριζ ως μία από τις πιο γραφικές ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά όταν τα μεσαιωνικά της κτίρια στολιστούν με χριστουγεννιάτικα φώτα, νομίζεις ότι βλέπεις γιγάντια μπισκοτένια σπιτάκια από gingerbread.

Κάθε χρόνο, το ετήσιο φεστιβάλ Winter Glow μεταμορφώνει ολόκληρη την πόλη σε μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή, με highlights τις δύο χριστουγεννιάτικες αγορές και το πλωτό παγοδρόμιο στη λίμνη Minnewater, ή Λίμνη της Αγάπης.

Γκέτεμποργκ, Σουηδία

Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη πόλη της Σουηδίας, το Γκέτεμποργκ, είναι γεμάτο γιορτινές εκπλήξεις για όσους τολμήσουν να εκδράμουν στο βορρά, αψηφώντας το κρύο. Και η κυριότερη από αυτές είναι η χριστουγεννιάτικη αγορά Liseberg, σε ένα λούνα παρκ που φέτος γιορτάζει 100 χρόνια λειτουργίας. Εδώ οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν λιχουδιές από όλη τη χώρα, κρέας τάρανδου από ντόπιους κτηνοτρόφους και καρυκευμένο κρασί glögg.

Ο Δρόμος των Φώτων, μήκους τριών χιλιομέτρων, ξεκινάει από την αγορά Liseberg και φτάνει μέχρι το λιμάνι.

Τιφλίδα, Γεωργία

Όσοι δεν είναι έτοιμοι να αφήσουν πίσω τους τα Χριστούγεννα, μπορούν να τα γιορτάσουν στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, που ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο. Εδώ τα Χριστούγεννα δεν πέφτουν στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά στις 7 Ιανουαρίου.

Η κύρια ημέρα εορτασμού είναι η 31η Δεκεμβρίου, όταν οι ντόπιοι ανταλλάσσουν δώρα και ο ουρανός της πόλης γεμίζει με πυροτεχνήματα. Το τεράστιο πρωτοχρονιάτικο δέντρο έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στη λεωφόρο Rustaveli και οι κοντινές χριστουγεννιάτικες αγορές είναι διαμορφώνουν την ξεχωριστή εορταστική ατμόσφαιρα της Τιφλίδας.

Βάλκενμπουργκ, Ολλανδία

Το Βάλκενμπουργκ στη νότια Ολλανδία, διαθέτει πολλά από τα συνηθισμένα ευρωπαϊκά χριστουγεννιάτικα θέλγητρα για να δελεάσει τους επισκέπτες: φώτα, δέντρα, πάγκους και άφθονο gluhwein.

Ωστόσο, αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι όλα αυτά βρίσκονται κάτω από το έδαφος. Οι Χριστουγεννιάτικες Σπηλιές της πόλης έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη. Παλιά ορυχεία που έχουν μετατραπεί σε τουριστικά αξιοθέατα, ενώ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου λειτούργησαν και ως καταφύγια, προσφέρουν μια χριστουγεννιάτικη εμπειρία διαφορετική από τις άλλες.

Βρότσλαβ, Πολωνία

Το Βρότσλαβ θεωρείται μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Πολωνίας, αλλά τα Χριστούγεννα τα πράγματα περνούν σε άλλο επίπεδο. Η χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, που εκτείνεται στην πλατεία Plac Solny (Αγορά Αλατιού στα πολωνικά) και στην κεντρική πλατεία της πόλης, φιλοξενεί πάνω από 250 πάγκους και υπέροχα στολισμένες και φωτισμένες εγκαταστάσεις.

Τα γοτθικού ρυθμού κτίρια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά κάνουν το Βρότσλαβ μια αληθινή παραμυθούπολη.

Ρότενμπουργκ, Γερμανία

Η Γερμανία, που έχει αναγάγει τους εορτασμούς των Χριστουγέννων σε… επιστήμη, αξίζει μια δεύτερη αναφορά σε αυτή τη λίστα, με το Rothenburg ob der Tauber, όπως είναι το πλήρες όνομα αυτής πόλης στην καρδιά της Βαυαρίας. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της αρκεί για να της προσδώσει χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, όποια εποχή του χρόνου κι αν την επισκεφθείτε. Αλλά η ετήσια αγορά Reiterlesmarkt είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει.

Ο «Reiterle», ο μικρός ιππέας, είναι μια μυθική φιγούρα που λέγεται ότι επισκέπτεται την πόλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η άφιξή του αποτελεί μέρος της χριστουγεννιάτικης παράδοσης στην πόλη, εξ ου και η αγορά ονομάστηκε προς τιμήν του.

Με πληροφορίες από: The European towns and cities that are magical at Christmas by Joe Minihane, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ