TECH

Ο Chrome γίνεται γρηγορότερος με το νέο αλγόριθμο Brotli της Google

Ο Chrome γίνεται γρηγορότερος με το νέο αλγόριθμο Brotli της Google
Getty Images/ Ideal Image

Ο Chrome είναι έτοιμος να επιταχύνει σημαντικά τις υπηρεσίες πλοήγησης που παρέχει στο Διαδίκτυο.

Η Google ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρέχει μία ενημέρωση για τον Chrome, η οποία θα κάνει το πρόγραμμα περιήγησης να «τρέχει» σε πολύ υψηλότερες ταχύτητες. Η ενημερωμένη έκδοση περιέχει ένα νέο αλγόριθμο συμπίεσης δεδομένων που ονομάζεται Brotli, τον οποίο παρουσίασε η Google για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο. Ο Brotli συμπιέζει το μέγεθος μίας ιστοσελίδας κατά 26% περισσότερο από ότι την συμπίεζε ο προηγούμενος αλγόριθμος του Chrome, Zopfli.Το όνομα του νέου αλγορίθμου σημαίνει «μικρό ψωμί» στα ελβετικά.

Σε μία ανάρτηση του Google+, η τεχνικός της Google ‘Ιλια Γκρίγκόρικ ανακοίνωσε πως ο Brotli θα προστεθεί σύντομα στο Chrome, πιθανότατα και στην επόμενη αναβάθμιση του προγράμματος περιήγησης. «Στην Google, γνωρίζουμε ότι ο χρόνος των χρηστών στο Διαδίκτυο είναι πολύτιμος και ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει πολύ ώρα για να φορτώσει μια ιστοσελίδα», αναφέρει η Google σε ένα blog post τον Σεπτέμβριο όπου και πρωτό-ανακοινώθηκε ο αλγόριθμος του Brotli. «Γιατί όσο πιο γρήγορο, τόσο καλύτερο».

Η Google έκανε τον κώδικα ανοικτό, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε άλλος ανταγωνιστής φυλλομετρητής μπορεί να τον χρησιμοποιήσει. Για παράδειγμα στελέχη του Mozilla δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν τον αλγόριθμο στον Firefox.

Τον Σεπτέμβριο, η Google κυκλοφόρησε την έκδοση 45 του Chrome, η οποία υποσχέθηκε να κάνει ταχύτερη φόρτωση των σελίδων και να εξοικονομεί την μπαταρία των χρηστών την ίδια στιγμή. Το κύριο χαρακτηριστικό της έκδοσης 45 είναι ότι, όταν οι σελίδες μένουν αδρανείς, ο Chrome «σκουπίζει» παλιά, αχρησιμοποίητη μνήμη.

Σε μία πρόσφατη ενημέρωση για το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, η Google αποφάσισε ότι πλέον δεν θα είναι δυνατή η μεταφόρτωση βίντεο σε καρτέλες που είναι αδρανείς. Τα βίντεο θα φορτώνουν μόνο σε καρτέλες, τις οποίες ο χρήστης έχει κλικάρει και βλέπει.

Google Chrome is about to get much faster
David Goldman, by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ