TECH

Το κορυφαίο smartphone της Samsung είναι κάτι παραπάνω από πλήρες

Το κορυφαίο smartphone της Samsung είναι κάτι παραπάνω από πλήρες

Όσοι παρακολουθούν την πορεία της Samsung, γνωρίζουν ότι η σειρά Galaxy S ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η κορεατική εταιρεία κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της λίστας των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων και παγκοσμίως. Ο λόγος είναι πως τα μοντέλα της σειράς ήταν εκ των κορυφαίων smartphones που κυκλοφορούσαν τη συγκεκριμένη χρονιά.

Το 2021 είναι μία ιδιαίτερη χρονιά. Η πανδημία της COVID-19 άλλαξε τα δεδομένα παγκοσμίως το 2020 και η φετινή χρονιά είναι αρκετά διαφορετική. Οι καταναλωτές δείχνουν να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερο το smartphone τους και υπό αυτό το σκεπτικό το Galaxy S21 Ultra αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή, δεδομένου ότι είναι μία συσκευή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάτι παραπάνω από πλήρης. Συν ότι διαθέτει ορισμένα νέα χαρακτηριστικά που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Σχεδιασμός - οθόνη

To Galaxy S21 Ultra είναι το κορυφαίο -και πιο ακριβό- μοντέλο της νέας σειράς Galaxy S21 της Samsung. Σε σχέση με τα άλλα δύο μοντέλα της σειράς έχει ορισμένες βασικές διαφορές με τις κυριότερες να είναι η μεγαλύτερη οθόνη αλλά και ο οπίσθιος σχεδιασμός λόγω του διαφορετικού συστήματος κάμερας.

Καταρχάς, να σημειώσουμε ότι είναι μία μεγάλη συσκευή. Το κράτημα στο χέρι είναι αρκετά καλό αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα smartphone που κάνει αισθητή την παρουσία τους. Ο σχεδιασμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βιομηχανικός αλλά γενικότερα είναι ένα smartphone, το οποίο καταλαβαίνεις ότι είναι εξαιρετικά ποιοτικό μόλις το πιάσεις στα χέρια σου.

Στην πίσω πλευρά, η παρουσία του συστήματος κάμερας μπορεί στην αρχή να δημιουργία μία «περίεργη» εντύπωση, αλλά σταδιακά και τη συνηθίζεις και σου αρέσει. Συν ότι ο διχρωματισμός της οπίσθιας πλευράς προσφέρει μία διαφορετική και εξαιρετική σχεδιαστική αίσθηση.

Ένα από τα μεγάλα ατού του Galaxy S21 Ultra είναι η οθόνη του. Η διαγώνιος είναι στις 6,8 ίντσες και καλύπτει σχεδόν το σύνολο της διαθέσιμης επιφάνειας. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καταρχάς από σχεδιαστικής πλευράς καθώς οι μηχανικοί της Samsung εκμεταλλεύτηκαν κάθε διαθέσιμο χιλιοστό.

Από εκεί και πέρα, η ποιότητα είναι απλά κορυφαία κάτι που οφείλεται στην τεχνολογία Dynamic AMOLED 2x ανάλυσης QHD+ (1440x3200 pixels) με προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης έως 120 Hz. Ο προσαρμόσιμος ρυθμός ανανέωσης είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Κατά το browsing, το gaming και τη χρήση εφαρμογών social media θα δείτε την οθόνη να ανεβαίνει στα 120 Hz προσφέροντας μία ομαλή εμπειρία, τη στιγμή που στην προβολή βίντεο π.χ. ρίχνει τις επιδόσεις της, κάνοντας παράλληλα και οικονομία στη μπαταρία!

Η φωτεινότητά της είναι άκρως εντυπωσιακή. Σύμφωνα με τη Samsung φτάνει τα 1500 nits, ωστόσο η τιμή αυτή επιτυγχάνεται σε ειδικές περιστάσεις (αναπαραγωγή βίντεο πλήρους οθόνης -σημειώστε ότι υποστηρίζει HDR10+). Σε κανονική χρήση και εξωτερικό χώρο πάντως, δεν είχε πρόβλημα να ξεπεράσει τα 1000 nits, επίδοση έτσι κι αλλιώς εντυπωσιακή. Από κάτω της κρύβει έναν αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος τεχνολογίας υπερήχων, μεγαλύτερου μεγέθους σε σχέση με το S20 Ultra ο οποίος προσφέρει ακόμα πιο γρήγορο ξεκλείδωμα της συσκευής.

Παράλληλα διαθέτει τεχνολογία της Wacom, όπερ σημαίνει ότι η συσκευή είναι συμβατή με τα S Pen όπως και άλλες συμβατές γραφίδες. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Samsung προσφέρει στο S21 Ultra μία πολύ ενδιαφέρουσα δυνατότητα που δεν είναι άλλη από τη χρήση του S Pen, το «πενάκι» της σειράς Note που έχουν λατρέψει πολλοί φανατικοί χρήστες της Samsung. Απαιτεί μεν ειδική θήκη αλλά γενικώς η προσπάθεια της Samsung να φέρει πιο κοντά την επαγγελματική και την καταναλωτική χρήση είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα τάση.

Τι γίνεται με τις κάμερες;

Ένας βασικός λόγος για να αποκτήσει κανείς το Galaxy S21 Ultra είναι το σύστημα καμερών που διαθέτει. Η Samsung το έχει εξοπλίσει με μια πανίσχυρη τετράδα φακών συν μία ακόμα κάμερα στην πρόσοψη. Το αποτέλεσμα είναι φωτογραφίες και video κορυφαίας ποιότητας όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Ο κύριος αισθητήρας της βασικής κάμερας είναι στα 108 MP (1/1.33”, f/1.8, 24 χιλ.), ενώ ενσωματώνει τεχνολογία Smart ISO Pro (για καλύτερο HDR μέσω δύο λήψεων, μίας χαμηλού και μίας υψηλού ISO), λειτουργία Low Noise που αυξάνει την ευαισθησία στο φως και σύστημα Super PD Plus για καλύτερη αποτύπωση κινούμενων θεμάτων. Προσφέρει δε 12 bits/κανάλι για RAW αρχεία με σημαντικά μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών.

Οι δύο τηλεφακοί είναι στα 10 MP (f/4.9, 1,22 μm και f/2.2, 1,4 μm) και προσφέρουν οπτικό zoom της τάξης του 10x και 3x, διαθέτουν αμφότεροι dual pixel autofocus. Η ύπαρξή τους (δύο φακοί αντί για έναν) αποσκοπεί στις επιδόσεις: εσείς επιλέγετε το θέμα της λήψης σας αγγίζοντάς το στην οθόνη και το S21 Ultra αναλαμβάνει να χρησιμοποιήσει τον καταλληλότερο περισκοπικό τηλεφακό.

Η υπερευρυγώνια κάμερα της συσκευής είναι ανάλυσης 12 MP (f/2.2, 1,4 μm, 13 χιλ.) και πρακτικά είναι η ίδια με εκείνες του Note10 Ultra και του S20 Ultra. Προσφέρει λήψη εικόνων με οπτική γωνία 120ο και λειτουργία autofocus. Σε περίπτωση που κοιτώντας στο πίσω μέρος της συσκευής διερωτάσθε προς τι η πέμπτη οπή (δεδομένου του ότι οι πρώτες τέσσερις είναι για τις κάμερες) πρόκειται για το laser autofocus που επιστρέφει σε μία ακόμα ναυαρχίδα της κορεατικής εταιρείας.

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό, ακόμη και για χρήστες που δεν έχουν ιδιαίτερα «σταθερό» χέρι, όπως ο υπογράφων. Η δε νυχτερινή λειτουργία εκπλήσσει με την καθαρότητα και τη σταθερότητα στις λήψεις της.

Όσον αφορά στο video, όλες οι κάμερες του S21 Ultra έχουν τη δυνατότητα εγγραφής 4K/30 fps (h.264 ή h.265 και ήχος stereo 256 kbps). Αν θέλετε να πειραματιστείτε με 8K περιεχόμενο, μπορείτε να το κάνετε στα 24 fps. Η λειτουργία Pro θα σας επιτρέψει να δοκιμάσετε και άλλες αναλύσεις/framer rates ενώ η σταθεροποίηση των βίντεο της συσκευής είναι εξαιρετική, ιδίως αν χρησιμοποιείτε αρκετά το zoom.

Εξαιρετικά πρακτική λειτουργία το zoom στο μικρόφωνο έτσι ώστε ο ήχος να εστιάζει στο θέμα σας, όπως και το Director’s View, τη λειτουργία που σας δίνει εικόνα απ’ όλες τις κάμερες της συσκευής έτσι ώστε να καταγράφετε κάτι (με μία κάμερα) παράλληλα με τις αντιδράσεις σας σε pip ή split-screen.

Στην πρόσοψη τώρα, η Samsung έχει αφήσει την ίδια κάμερα με το S20 Ultra, μία ανάλυσης 40 MP (f/2.2, 0,7 μm, 26 χιλ.) με autofocus και auto-HDR. Οι selfies σας είναι εκπληκτικές με εξαιρετικά χρώματα, άριστο θόλωμα παρασκηνίου και σπουδαίο βαθμό λεπτομέρειας.

Επιδόσεις

Όσον αφορά στο εσωτερικό του Galaxy S21 Ultra, η συσκευή έρχεται με έναν Exynos 2100 στα 5 nm με έναν Cortex-X1 στα 2,9 GHz, τρεις Cortex-A78 στα 2,8 GHz, και τέσσερις Cortex-A55 στα 2,2 GHz. Στα γραφικά “παιχνίδι κάνει” μία Mali-G78 με 14 πυρήνες. Είναι από τους τομείς που δεν θα απογοητευτείτε ιδίως από τη στιγμή που η συσκευή έρχεται με 12 ή 16 GB μνήμη, οπότε δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να «κολλήσει» το smartphone σας.

Ο αποθηκευτικός χώρος είναι είτε 128 GB είτε 256 GB είτε 512 GB. Η Samsung αποφάσισε να καταργήσει την θύρα για κάρτες microSD, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση αλλά η πραγματικότητα είναι πως δύσκολα θα χρειαστεί κανείς τον επιπλέον αποθηκευτικό χώρο.

Γενικότερα πάντως η ναυαρχίδα της Samsung δεν τα βρήκε πουθενά σκούρα: όσο κι αν τη ζορίσαμε με επεξεργασία εικόνων, gaming και multitasking, ανταποκρίθηκε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, ούσα ιδανική πρόταση για χρήστες με υψηλές απαιτήσεις.

Επίσης, πρόκειται για το πρώτο smartphone με υποστήριξη Wi-Fi 6E, κάτι που αν συνυπολογίσουμε και τη 5G συνδεσιμότητα, κάνει το S21 Ultra μια απόλυτα ασφαλή επιλογή για το μέλλον.

Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 5000 mAh. Ωστόσο ο προσαρμόσιμος ρυθμός ανανέωσης της οθόνης του και η χαμηλότερη κατανάλωση του νέου Exynos, έχουν ως αποτέλεσμα η μπαταρία του S21 Ultra να επαρκεί άνετα για μία ολόκληρη ημέρα τυπικής χρήσης. Η φόρτιση γίνεται στα 25 W, μόνο που θα χρειαστείτε φορτιστή αφού στη συσκευασία πέραν της συσκευής περιλαμβάνεται απλά ένα καλώδιο USB-C σε USB-C. Επίσης, υποστηρίζεται ασύρματη φόρτιση 10 W+ καθώς και Wireless PowerShare (φόρτιση άλλων συμβατών συσκευών μέσω του κινητού) 4,5 W.

Στα του ήχου, το Galaxy S21 Ultra τα πάει άψογα υποστηρίζοντας Dolby Atmos και αποδίδοντας βαθύ μπάσο χωρίς ιδιαίτερες παραμορφώσεις. Μάλιστα, σε landscape στάση μάλιστα, αναγνωρίζει αυτόματα τον προσανατολισμό, διαμοιράζοντας κατάλληλα τα κανάλια του ήχου.

Όσον αφορά το μενού και την εμπειρία χρήσης, το Galaxy S21 Ultra χρησιμοποιεί το Android 11 με το One UI 3.1 το οποίο έρχεται με αρκετές ενδιαφέρουσες προσθήκες. Βελτιωμένες συντομεύσεις, καλύτερα σχεδιασμένα μενού, πιο βολικές ειδοποιήσεις ιδίως στις εφαρμογές messaging και μάλιστα με προβολή ιστορικού, έξυπνα pop-up, πιο άνετη αναπαραγωγή πολυμέσων και ξεκάθαρες επιλογές αδειοδότησης εφαρμογών είναι μερικά μόνο από αυτά που ξεχωρίσαμε. Η εμπειρία χρήσης της πιο πρόσφατης έκδοσης του Android σε συνδυασμό με το περιβάλλον χρήστη της Samsung, ήταν από τις πιο άνετες, «καθαρές» και λειτουργικές που έχουμε δει σε smartphone.

Αξίζει τα χρήματά του;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Galaxy S21 Ultra κοστίζει 1299 ευρώ (στην έκδοση με τα 12 GB μνήμη και τα 128 GB αποθηκευτικό χώρο) είναι προφανές το ερώτημα αν αξίζει ένα τόσο υψηλό ποσό. Η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για τον ορισμό της «ναυαρχίδας»: σπουδαία οθόνη, εκπληκτικές κάμερες, τεχνικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε laptop και μία αψεγάδιαστη εμπειρία χρήσης που δεν υστερεί πουθενά. Μία συσκευή που είναι παραπάνω από πλήρης. Σαφώς και δεν είναι εύκολη απόφαση αλλά έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως, για παράδειγμα, η υποστήριξη του S Pen, το οποίο καθιστούν μία εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν κυριολεκτικά τα πάντα από το smartphone τους. Πρακτικά, πρόκειται για μία επένδυση καθώς είναι μία συσκευή που θα σας συντροφεύσει για αρκετά χρόνια, δεδομένου ότι υποστηρίζει και τη λειτουργία σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G), τα οποία είναι πλέον εμπορικά διαθέσιμα και στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ