TECH

Τα αναδιπλούμενα smartphones έρχονται στο προσκήνιο

Τα αναδιπλούμενα smartphones έρχονται στο προσκήνιο

Τα smartphones με αναδιπλούμενη εσωτερική οθόνη, τα αποκαλούμενα foldables, έχουν χαρακτηριστεί ως το επόμενο βήμα στην εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων.

Όμως, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα μοντέλα έκαναν την εμφάνιση τους πριν την πανδημία, ακόμη δεν έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σημαντικής μερίδας των καταναλωτών, κυρίως λόγω του διόλου ευκαταφρόνητου κόστους που τα συνοδεύει. Όμως, αυτό αναμένεται να αλλάξει την επόμενη διετία καθώς όλο και περισσότεροι κατασκευαστές κάνουν την είσοδο τους στη συγκεκριμένη κατηγορία και τα καινούρια μοντέλα γίνονται όλο και καλύτερα και σταδιακά εκτιμάται πως θα δούμε και το κόστος απόκτησης να γίνεται περισσότερο προσιτό.

Τελευταία προσθήκη στη λίστα των κατασκευαστών είναι η Google. Ο αμερικανικός κολοσσός παρουσίασε το Google Pixel Fold, ένα μοντέλο με εσωτερική οθόνη που φθάνει στις 7,6 ίντσες όταν «ξεδιπλωθεί» και ουκ ολίγες δυνατότητες με στόχο να προσφέρουν μία διαφορετική λειτουργικότητα στους χρήστες του. Το Pixel Fold δεν πρόκειται να το δούμε -επισήμως τουλάχιστον- στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον καθώς η Google είναι αρκετά επιλεκτική όσον αφορά στις αγορές όπου διαθέτει τις συσκευές της. Στις ΗΠΑ διατίθεται πάντως με την τιμή στα 1799 δολάρια (προ ΦΠΑ) λίγο πιο κάτω από άλλες foldable συσκευές που ακολουθούν την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία.

Το foldable smartphone που θα δούμε σύντομα στην Ελλάδα και ανακοινώθηκε πρόσφατα είναι το Huawei Mate X3, το οποίο μπορεί άνετα να διεκδικήσει τον τίτλο της πιο όμορφης συσκευής στη σχετική κατηγορία δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά λεπτό (5,3 χιλιοστά) και ελαφρύ (239 γραμμάρια). Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι έχουμε μία εξωτερική οθόνη 6,4 ιντσών που πρακτικά σημαίνει ότι όταν είναι κλειστό, το Mate X3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα «κλασικό» smartphone. Όταν το ανοίξεις, εμφανίζεται η αναδιπλούμενο οθόνη των 7,85 ιντσών που πρακτικά μετατρέπει το Mate X3 σε ένα μικρό tablet. Όσον αφορά στο κόστος, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο καθώς θα διατίθεται στην ελληνική αγορά με προτεινόμενη τιμή πώλησης τα 2199 ευρώ.

Η εταιρεία πάντως που ουσιαστικά δημιούργησε την κατηγορία των foldable smartphones είναι η Samsung, η οποία, μάλιστα, είναι από τους λίγους κατασκευαστές που έχει δύο μοντέλα, τα Galaxy Z Flip4 και Galaxy Z Fold4. Η διαφορά είναι στο σχεδιασμό καθώς η οικογένεια Flip μοιάζει περισσότερα με τα clamshell κινητά τηλέφωνα που ήταν πολύ δημοφιλή στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στο πρώτο μισό εκείνης των ’00.

Και τα δύο μοντέλα έχουν πολλές δυνατότητες και έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και άπαντες αναμένουν την επόμενη γενιά που αναμένεται προς το τέλος του καλοκαιριού.

Η Samsung μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής με βάση τις πωλήσεις αλλά δεν είναι ο μόνος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την IDC, οι πωλήσεις των foldable κινητών τηλεφώνων διαμορφώθηκαν στα 14,2 εκατ. τεμάχια το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 1,2% της παγκόσμιας αγοράς των smartphones. Η IDC εκτιμά ότι η αγορά των foldable συσκευών θα φθάσει στα 48,1 εκατ. τεμάχια μέχρι το 2026 (περίπου 3,5% της παγκόσμιας αγοράς smartphones) παρουσιάζοντας έναν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 27,6%.

Από τους υπόλοιπους κατασκευαστές, η Oppo είναι από αυτούς που έχει δύο μοντέλα, το Find N2 και το Find N2 Flip, εκ των οποίων μόνο το δεύτερο κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Από εκεί και πέρα, η Xiaomi έχει ανακοινώσει το Mix Fold 2, η vivo το X Fold, η Motorola το RAZR και η Honor το Magic V, ενώ μάλλον είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει και η TCL τη δική της πρόταση.

Αν είναι η TCL ανακοινώσει foldable μοντέλο, τότε αυτό θα σημαίνει ότι πλέον τα αναδιπλούμενα smartphones είναι σχετικά προσιτά. Γενικώς, τα αναδιπλούμενα smartphones που είναι flip είναι αρκετά πιο φθηνά από εκείνα που χαρακτηρίζονται ως fold. Τα μεν flip αναδιπλούμενα smartphones έχουν φθάσει στο σημείο να πωλούνται σε επίπεδα ακόμη και κάτω από τα 800 – 900 ευρώ στην ελληνική αγορά, όταν τα fold είναι στα επίπεδα των 2000 ευρώ και άνω. Αλλά, θεωρείται βέβαιο ότι αυτό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ