TECH

Σκηνικό… «Black Mirror» στη Σιγκαπούρη με ρομπότ-αστυνομικούς στο αεροδρόμιο

Σκηνικό… «Black Mirror» στη Σιγκαπούρη με ρομπότ-αστυνομικούς στο αεροδρόμιο
Αστυνομικά ρομπότ περιπολούν από τον Απρίλιο στο αεροδρόμιο Τσάνγκι της Σιγκαπούρης Ryan Quek/Singapore Police Force

Με ύψος πάνω από 2 μέτρα όταν είναι πλήρως εκτεταμένο και με όραση 360 μοιρών, μπορεί να προκαλέσει φόβο σε κάθε επίδοξο παραβάτη.

Δεν είναι ο Robocop των κινηματογραφικών ταινιών, αλλά τα δύο ρομπότ που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί η αστυνομία της Σιγκαπούρης για περιπολίες στο αεροδρόμιο Τσάνγκι, μετά από δοκιμές που διήρκεσαν περισσότερο από πέντε χρόνια.

Και είναι μόλις τα πρώτα από τα ρομπότ που η αστυνομία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει σε ολόκληρη την πόλη-κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας για να «ενισχύσει τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής» τα επόμενα χρόνια.

Τα ρομπότ, τα οποία περιπολούν στο αεροδρόμιο από τον Απρίλιο, έχουν σκοπό να «προβάλλουν πρόσθετη αστυνομική παρουσία» και να χρησιμεύουν ως επιπλέον «μάτια στο έδαφος», σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία τα περιγράφει ως την τελευταία προσθήκη στο «τεχνολογικό οπλοστάσιό» της.

Κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού, τα ρομπότ είναι σε θέση να οριοθετήσουν περίμετρο και να προειδοποιούν τους παρευρισκόμενους χρησιμοποιώντας τα φώτα, τις σειρήνες και τα ηχεία τους, όσο περιμένουν να φτάσουν οι ανθρώπινοι αστυνομικοί. Τα μέλη του κοινού μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με την αστυνομία πατώντας ένα κουμπί στο μπροστινό μέρος των ρομπότ.

«Η ενσωμάτωση της ρομποτικής ενισχύει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και τις δυνατότητες των αστυνομικών μας στην πρώτη γραμμή, επιτρέποντάς τους να είναι πιο αποτελεσματικοί στα καθήκοντά τους», δήλωσε στο CNNi ο επικεφαλής επιχειρήσεων Λιμ Κε Ουέι της αστυνομίας του αεροδρομίου.

Κάθε ρομπότ διαθέτει ενσωματωμένα ηχεία που μεταδίδουν ηχητικά μηνύματα και μία οθόνη LCD στο πίσω μέρος, που εμφανίζει οπτικά μηνύματα. Το ύψος τους είναι περίπου 1,7 μέτρα, αλλά όταν επεκταθούν φτάνουν τα 2,3 μέτρα.

Είναι επίσης εξοπλισμένα με πολλαπλές κάμερες που τους δίνουν όραση 360 μοιρών, επιτρέποντας στην αστυνομία του αεροδρομίου να έχει «ανεμπόδιστη θέα για καλύτερη διαχείριση περιστατικών».

Προηγούμενες εκδόσεις των ρομπότ αυτών είχαν χρησιμοποιηθεί σε δημόσιες παρελάσεις το 2018 και το 2022.

Το ύψος των ρομπότ είναι περίπου 1,7 μέτρα, αλλά όταν επεκταθούν φτάνουν τα 2,3 μέτραRyan Quek/Singapore Police Force

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ρομποτικοί σκύλοι χρησιμοποιήθηκαν για την επιβολή αποστάσεων ασφαλείας, ενώ τα ρομπότ καθαριότητας είναι συνηθισμένο θέαμα στους σταθμούς του μετρό σε όλη τη χώρα – καθώς και στο αεροδρόμιο.

Αλλά ακόμη και σε μια χώρα όπου τα ρομπότ είναι σχετικά συνηθισμένα, η θέα των δύο ρομπότ στο αεροδρόμιο, δεν παύει να δημιουργεί εντύπωση. Ο Αμερικανός ταξιδιώτης Σάμιουελ Σουάντ τα βρήκε μπροστά του περνώντας από τον τερματικό σταθμό 4 για να πετάξει προς το Βιετνάμ.

«Έμοιαζε με κάτι βγαλμένο από ταινία ή από το “Black Mirror”», δήλωσε ο Σουάντ στο CNNi. «Ήταν δύσκολο να μην το προσέξω».

Από περιέργεια, το πλησίασε προσεκτικά για να το δει από πιο κοντά, κι εκείνο φωτίστηκε και έστρεψε μια κάμερα προς το μέρος του.

«ChatGPT... μουσική AI... ρομπότ... Σύντομα οι μηχανές θα κατακτήσουν τον κόσμο και αυτά τα ρομπότ ασφαλείας δείχνουν να έχουν πάρει το ρόλο τους σοβαρά», είπε.

Με πληροφορίες από: ‘Like something out of Black Mirror’: Police robots go on patrol at Singapore airport by Heather Chen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ