Οι παγίδες της αυτόματης συμπλήρωσης των browser
Πηγή: REUTERS/Kacper Pempel

Το σύστημα αυτόματης συμπλήρωσης των browser δεν είναι τόσο αθώο όσο δείχνει, καθώς θα μπορούσε κατά λάθος να δώσει προσωπικές πληροφορίες σε χάκερς

Διαβάστε επίσης

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του  Guardian, ο Φινλανδός web developer και χάκερ, Βίλτζαμι Κοσμάνεν, ανακάλυψε ότι πολλά προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο, όπως ο Chrome της Google, ο Safari της Apple και ο Opera, μπορεί να «ξεγελαστούν» και να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες των χρηστών μέσω του συστήματος αυτόματης συμπλήρωσης των υπό αναζήτηση δεδομένων.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο Κοσμάνεν ανακάλυψε ότι όταν ένας χρήστης προσπαθεί να εισαγάγει πληροφορίες σε ορισμένα πεδία κειμένου, όπως το όνομα ή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το σύστημα αυτόματης συμπλήρωσης προσθέτει άλλες πληροφορίες σε διαφορετικά πεδία κειμένου, ακόμα κι όταν αυτά δεν είναι ορατά στην ιστοσελίδα που βλέπει ο χρήστης.

Αυτό σημαίνει ότι όταν ένας χρήστης εισάγει φαινομενικά αθώες, βασικές πληροφορίες σε μια ιστοσελίδα, το σύστημα θα μπορούσε την ίδια στιγμή να αποστέλλει ευαίσθητες πληροφορίες σε χάκερς.

Το σύστημα αυτόματης συμπλήρωσης της Google, το οποίο είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή, αποθηκεύει δεδομένα όπως email, αριθμούς τηλεφώνου, διευθύνσεις κατοικιών, οργανισμούς, στοιχεία πιστωτικών καρτών και πολλά ακόμα.

Ο Κοσμάνεν δημιούργησε μια ιστοσελίδα με σκοπό να αποδείξει τη θεωρία του, δείχνοντας δύο πλαίσια κειμένου που απαιτούσαν την εισαγωγή του ονόματος και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του χρήστη. Άλλα πλαίσια για διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνων στην ιστοσελίδα δεν ήταν ορατά, ωστόσο αυτά συμπληρώνονταν αυτόματα από το σύστημα του Chrome, αναφέρει το ΑΠΕ.

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι χρήστες μπορούν να προστατευτούν από τέτοιου είδους επιθέσεις απλά απενεργοποιώντας το σύστημα αυτόματης συμπλήρωσης του browser τους.


Διαβάστε επίσης

Παντ Τάι: Στο street food της Ταϊλάνδης αφιερωμένο το Doodle της Google

Hirotugu Akaike: Ο Ιάπωνας στατιστικολόγος στο σημερινό doodle της Google

ΗΠΑ: Οι αρχές έχουν στοιχεία σε βάρος μελών της ρωσικής κυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές υποκλοπές

Χάνα Χοκ: To doodle google τιμά την 128η επέτειο της γέννησής της