ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρή απάντηση Παρασκευόπουλου στην Ένωση Εισαγγελέων για τις λίστες

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαίτας

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Εισαγγελέων με αντικείμενο την αξιοποίηση λιστών με στοιχεία φοροφυγάδων.

Έτσι, στην χτεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων όπου εκφράζονται επιφυλάξεις «σχετικά με την χρήση ως αποδεικτικών μέσων λιστών που έχουν αποκτηθεί παρανόμως» είχαμε την άμεση απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου.

Σε δήλωση-απάντηση προς την Ένωση Εισαγγελέων ο υπουργός υπερασπίζεται την νομιμότητα της αξιοποίησης των λιστών, τονίζοντας ιδιαιτέρως πως το κοινωνικό όφελος από την ενδεχόμενη πάταξης της φοροδιαφυγής υπερτερεί. Παράλληλα, αφήνει -όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δήμητρης Παπαγγελόπουλος- αιχμές για τη στάση της Ένωσης Εισαγγελέων.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε πως «αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα. Σύμβολο της δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά. Οι περισσότερες από τις κρίσεις της, αν όχι όλες, προϋποθέτουν σταθμίσεις συμφερόντων, αγαθών, αξιών.

Στο επίκαιρο θέμα πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες: από τη μια το απόρρητο και τη προστασία προσωπικών δεδομένων, από την άλλη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακροάσεως που ενέχει και το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να αποδεικνύει το δίκιο του.

Ο ποινικός έλεγχος μιας μεγάλης εκτάσεως φοροδιαφυγής προφανώς και βαραίνει ως αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή εξυπηρετεί τόσο το κοινωνικό όσο και το δημόσιο- δημοσιονομικό συμφέρον και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι οι κατάλογοι στοιχείων (λίστες) αφορούν αφενός χιλιάδες αναφερόμενους πολίτες, αφετέρου το σύνολο των φορολογουμένων πολιτών και το επίπεδο της διαβίωσής τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος 4356/2015 θεσπίζει συγκεκριμένα κριτήρια, που εγγυώνται την οφειλόμενη συνταγματική στάθμιση: κατά το νόμο το αποδεικτικό μέσον για να χρησιμοποιηθεί στη δίκη θα πρέπει να ήταν το μοναδικό, να μην αποκτήθηκε κατά τρόπο προσβλητικό της αξιοπρέπειας, ενώ και το έννομο όφελος από τη χρήση του να είναι αναλογικά υπέρτερο.

Ο νόμος 4356/2015 επομένως ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει, ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καλεί τη δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα».

Λάβρος κατά της Ένωσης Εισσαγγελέων εμφανίστηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος τόνισε: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας Εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος».σχολιάζει ο κ. Παπαγγελόπουλος ό ποίος δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές για τον πρόεδρο και τον ΓΓ της Ένωσης λέγοντας:

«Επίσης, αναρωτιέμαι αν η ανακοίνωση που υπογράφουν οι κκ Τζαβέλας και Ζημιανίτης, αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης