ΕΛΛΑΔΑ

Φάιμαν: Η Αυστρία θα συμβάλλει στη λειτουργία των hotspots των προσφύγων

Ο Αυστριακός καγκελάριος κάνει δηλώσεις μετά τη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες EUROKINISSI

Η Αυστρία θα συμβάλλει στη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και θα ενισχύσει οικονομικά με 30 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λέσβο, όπου θα συναντηθεί και θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την προσφυγική κρίση.

Ο καγκελάριος ανέφερε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον κ. Τσίπρα θα βρεθεί η ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαθέσει το προσωπικό και τα οικονομικά μέσα, όπως π.χ. για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών των Hotspots, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή.

Η διαδικασία πραγματοποιείται σε στενή συνεννόηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε ο κ. Φάιμαν προσθέτοντας ότι η Αυστρία πρόκειται να συμβάλλει ενεργά για να λειτουργήσουν αυτά τα κέντρα, των οποίων η εγκατάσταση πρέπει να προωθηθεί, κάτι που δεν είναι απλό, αλλά πολιτικά αποτελεί την σωστή επιλογή.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, οι άνθρωποι που θα φτάνουν σε αυτά τα κέντρα θα πρέπει να ενημερώνονται εάν υπάρχει πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο, ενώ τα μέτρα για την κατανομή τους απαιτούν μία υψηλότερη πειθαρχία, ώστε να είναι δυνατό να αναπτυχθεί περαιτέρω η κατανομή των 120.000 προσφύγων που έχει αποφασιστεί, κάτι που ο ίδιος θεωρεί εφικτό.

Σημειώνουμε, ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από τέσσερις μήνες που ο κ. Φάιμαν επισκέπτεται την Ελλάδα. Ο αυστριακός καγκελάριος είχε έλθει στην Αθήνα στα μέσα Ιουνίου για επίσημη επίσκεψη ενώ ήταν ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Ιανουάριο.

Γιούνκερ: Μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων από Ελλάδα και άλλες χώρες

Η προσφυγική κρίση και οι αυξημένες ροές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έγινε στο Στρασβούργο, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να σημειώνει ότι η ΕΕ εστιάζει την προσοχή της στην Ελλάδα και ότι ετοιμάζεται μνημόνιο συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι 66.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, θα πρέπει να κατανεμηθούν σε ευρωπαϊκές χώρες ενώ παράλληλα η Επιτροπή θα πρέπει να διαθέσει άμεσα έως και 600 υπαλλήλους ώστε να στηριχθεί η Ελλάδα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας “είναι προφανές πως χρειαζόμαστε την Τουρκία για τα εξωτερικά μας σύνορα. Η Επιτροπή θα πράξει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε μόνο το εσωτερικό μας αλλά και την περιφέρεια της Ευρώπης.”

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ αποκάλυψε πως σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες με την τουρκική πλευρά στη βάση ενός μνημονίου συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης