ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, με το σταγονόμετρο η διέλευση στην πΓΔΜ

Πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη REUTERS/Marko Djurica

Ασφυκτική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι σχεδόν 10.000 πρόσφυγες, περιμένοντας καρτερικά να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι προς τις χώρες προορισμού τους.

Οι αρχές της πΓΔΜ κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης, το οποίο ανοίγουν για μικρό χρονικό διάστημα κι επιτρέπουν τη διέλευση σε πολύ μικρό αριθμό προσφύγων. Όπως είπε στο CNN Greece η Κορίνα Κανιστρά, συντονίστρια πεδίου στην Ειδομένη για τους Γιατρούς του Κόσμου, την Τρίτη δεν άνοιξαν καθόλου, ενώ τη Δευτέρα πέρασαν τα σύνορα περίπου 200 άνθρωποι.

Οι ρυθμοί με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην άλλη πλευρά των συνόρων είναι απελπιστικά αργοί, την ώρα που ο καταυλισμός στην ουδέτερη ζώνη στην Ειδομένη «βουλιάζει» από χιλιάδες ανθρώπων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στον καταυλισμό που έχει στηθεί στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Κανιστρά "όπου φτάνει το μάτι σου υπάρχουν σκηνές".

"Η χωρητικότητα στον καταυλισμό ήταν για 2.000 άτομα, αλλά οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη είναι εγκλωβισμένοι περίπου 10.000 πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων έχουν στήσει προσωπικές σκηνές γύρω από τον καταυλισμό", σημειώνει η συντονίστρια των Γιατρών του Κόσμου στην περιοχή και συνεχίζει λέγοντας, ότι "γεμάτα είναι και τα δύο hotspot που βρίσκονται το ένα 20 χιλιόμετρα μακριά από την Ειδομένη και το δεύτερο στο Χέρσο, κοντά στο Κιλκίς, σε κάθε ένα από τα οποία φιλοξενούνται 2.000 άτομα".

Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι σκληρές, απελπιστικές, με τους εθελοντές να δίνουν μια καθημερινή «μάχη» προκειμένου να τις κάνουν λίγο πιο ανθρώπινες, ενώ η διανομή του φαγητού, σύμφωνα με την κα Κανιστρά, τρεις φορές την ημέρα σε τόσο πολύ κόσμο είναι πολύ δύσκολη.

Οι πρόσφυγες περιμένουν υπομονετικά να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίζουν το ταξίδι τους, όμως δεν λείπουν και οι φωνές διαμαρτυρίας. Χθες πολλοί πρόσφυγες διαδήλωναν το αίτημά τους να προχωρήσουν πέρα από τα σύνορα, με πολύωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χτυπώντας παλαμάκια και φωνάζοντας συνθήματα. Όπως τόνισε στο CNN Greece η κα Κανιστρά, οι πρόσφυγες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, κάνουν συχνά σιωπηλές διαμαρτυρίες, αλλά χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.

Οι Γιατροί του Κόσμου περιθάλπτουν καθημερινά τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, με αρκετά περιστατικά της "νόσου του μετανάστη", δηλαδή ασθένειες που σχετίζονται με την ταλαιπωρία και την κούραση από την πεζοπορία, τραύματα, αναιμία, ζάλη, κόπωση, ενώ αρκετοί πάσχουν και από τις συνήθεις ιώσεις, όπως η γρίπη, ή λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Μέσω του CNN Greece οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν έκκληση για φάρμακα, κυρίως αντιβιωτικά και αναλγητικά, ενώ αυξημένες ανάγκες καταγράφονται και στα δύο hotspot κοντά στην Ειδομένη, αναφορικά με βρεφικές τροφές, γάλατα και σκηνές.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, η πΓΔΜ έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας με αστυνομικές αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη γραμμή των συνόρων, ενώ στην περιοχή πετούσε κι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο, μετά τα επεισόδια της Δευτέρας.

Δραματική η κατάσταση στα νησιά, την Αττική και τη βόρεια Ελλάδα

Εκτός των 9.000 προσφύγων που βρίσκονταν χθες στην Ειδομένη, 2.800 είχαν παραμείνει στο λιμάνι του Πειραιά, άλλοι 4.300 φιλοξενούνταν σε τρεις εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, 720 στον Ελαιώνα (που είχε φθάσει σε πληρότητα), 1.400 στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό, 2.130 στο αντίστοιχο των Διαβατών, ενώ 400 περίπου βρίσκονται στο ύπαιθρο στην πλατεία Βικτωρίας.

Πάνω από 6.000 καταγεγραμμένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονταν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, εκ των οποίων 3.900 περίπου στη Λέσβο και 1.300 στη Χίο.

Από το σύνολο των αριθμών αυτών, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, φαίνεται να «λείπουν» περίπου 1.000 πρόσφυγες που δεν καταγράφονται κάπου.

Διαβάστε ακόμη

829 πρόσφυγες έφτασαν σήμερα στον Πειραιά

Ειδομένη: Πρόσφυγες έπλεξαν με λουλούδια τον φράχτη για να γιορτάσουν την άνοιξη

Λέσβος: Δεν εκδίδονται για 48 ώρες εισιτήρια σε πρόσφυγες και μετανάστες

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στο Σύνταγμα την Κυριακή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης