ΕΛΛΑΔΑ

Δεν είναι τράνζιτ η Ελλάδα

Πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη REUTERS/Marko Djurica

Διευκρινήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του περί μετατροπής της Ελλάδας σε χώρα εγκατάστασης προσφύγων, καθώς και ότι οι πρόσφυγες θα λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα, έδωσε ο Γιάννης Μουζάλας, την ώρα που ο Ντόναλντ Τουσκ έστελνε μήνυμα στους πρόσφυγες να μην έρχονται στην Ευρώπη και δήλωνε πως η Ελλάδα δεν είναι πια χώρα τράνζιτ, ενώ πάνω από 10.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη.

Η ροή προσφύγων θα μειωθεί, απλά χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι να φτάσει το μήνυμα ότι η δίοδος της Ειδομένης έχει κλείσει, σημειώσε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, αλλά θεωρεί ότι θα είναι λιγότεροι από 150.000, που είναι ο αριθμός εκτίμησης του Νίκου Κοτζιά.

Την Τετάρτη προκλήθηκε σάλος με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, που φέρεται να παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ για τους πρόσφυγες θα μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης, ενώ εκτίμησε ότι η προσφυγική κρίση θα κρατήσει 2 με 3 χρόνια ακόμα.

Ο Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεών του η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει και ότι η Ελλάδα θα γίνει χώρα εγκατάστασης προσφύγων.

«Ο σχεδιασμός μας οφείλει να γίνει σαν να είναι κλειστό το σύνορο στην Ειδομένη», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι «αυτό μας βάζει σε μία άλλη φάση. Από κει που ήμασταν χώρα διέλευσης, αυτήν τη στιγμή οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Έχουμε καθήκον να τους τακτοποιήσουμε, να πάψουν να γυρίζουν στους δρόμους. Να φτιάξουμε πολύ προσωρινούς χώρους εγκατάστασης» τόνισε.

Τουσκ προς μετανάστες: Μην έρχεστε στην Ευρώπη!

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έστελνε μήνυμα προς τους παράτυπους μετανάστες να μην έρθουν στην Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, «από την Αθήνα κάνω έκκληση προς τους παράτυπους μετανάστες, μην έρθετε στην Ευρώπη, μην πιστέψετε τους διακινητές, μη ρισκάρετε τις ζωές σας και τα χρήματά σας για το τίποτα, η Ελλάδα δεν θα είναι πια χώρα τράνζιτ, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν!»

Τσίπρας: Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, το ίδιο να κάνουν όλοι

«Η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της, με την ολοκλήρωση των hotspots στα νησιά, με την εντατικοποίηση της επανεισδοχής ή τις εθελοντικές αποχωρήσεις, ενώ παράλληλα δημιουργεί με ταχείς ρυθμούς θέσεις μετεγκατάστασης και προσωρινής διαμονής. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την τήρηση της συνθήκης Σένγκεν, σε αντίθεση με άλλους και προασπίζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη σύμβαση της Γενεύης.» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τουσκ.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να κάνει επαναπροωθήσεις στην θάλασσα που θα θέσουν την ζωή των προσφύγων και των παιδιών τους σε κίνδυνο ενώ πρόσθεσε πως στο πλαίσιο Ποσειδών-RABBIT φυλάσσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα ενώ στηρίζουμε την μετεξέλιξη τηςFRONTEX ως ευρωπαϊκή ακτοφυλακή με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

«Θεωρώ ότι βρισκομαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης και την Ελλάδα, μια στιγμή που απαιτεί ομοψυχία. Η προσφυγική κρίση ξεπερνά τα σύνορα της ΕΕ και απαιτείται συγκροτημένη προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Απαιτεί την εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Τουρκία και προσβλέπω στη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα αποτελέσει ευκαιρία να αναδείξουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία.»

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Σμύρνη στις 8 Μαρτίου, την επόμενη μέρα,δηλαδή, της Συνόδου Κορυφής. Τσίπρας και Νταβούντογλου επικοινώνησαν χθες τηλεφωνικά ηια τη μείωση και διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που θα είναι και το βασικό θέμα της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας,

REUTERS/Marko Djurica

Ασφυκτική η κατάσταση στην Ειδομένη

Την ώρα που σε διπλωματικό επίπεδο δίνεται «μάχη» προκειμένου να βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα των προσφυγικών ροών, στην Ειδομένη η κατάσταση παραμένει ασφυκτική.

REUTERS/Marko Djurica

Την Πέμπτη οι αρχές της πΓΔΜ προχώρησαν στο κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης, μετά από την κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών από ομάδα προσφύγων. Από το πρωί γινόταν κανονικά η ροή των προσφύγων, έστω και με αργούς ρυθμούς, ωστόσο η διαμαρτυρία που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει ένα τρένο πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές στην ουδέτερη ζώνη, επέφερε τελικά το κλείσιμο του σημείου διέλευσης.

Στον καταυλισμό βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, που διαβιούν σε ασφυκτικές και δύσκολες συνθήκες.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η ροή στην ΠΓΔΜ γίνεται με το "σταγονόμετρο", εξακολουθούν να θέλουν να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, χωρίς να τους πτοεί το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν εκεί επί πολλές μέρες.

Πάντως, η υπερσυγκέντρωση προσφύγων στην περιοχή έχει επιφέρει πολλαπλά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές. Το βασικότερο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι η έλλειψη φαγητού, αφού τα οικονομικά αποθέματα των προσφύγων τελειώνουν και πολλές φορές, ενήλικες και παιδιά, αναγκάζονται να ικανοποιούν την πείνα τους με ένα σάντουιτς για ολόκληρη την μέρα που τούς παρέχεται από ΜΚΟ, αφού προηγουμένως περιμένουν επί τρεις και πλέον ώρες, σε τεράστιες ουρές.

Προβλήματα έχουν προκύψει και με τις συνθήκες υγιεινής, αφού οι τουαλέτες δεν επαρκούν για τις χιλιάδες των προσφύγων που βρίσκονται στον καταυλισμό αλλά και περιμετρικά, με σκηνές, στα χωράφια ενώ, με τις βροχές, ολόκληρη η περιοχή μετατρέπεται σε βούρκο. Παιδιά μεταφέρονται συχνά, με υψηλό πυρετό, στα ιατρεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενήλικες αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα από την πολυήμερη αναμονή αλλά η ελπίδα για ένα μέλλον στη δική τους "γη της επαγγελίας" παραμένει άσβεστη.

Διαβάστε ακόμη

Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Νταβούτογλου

Τσίπρας: Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, το ίδιο να κάνουν όλοι

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Να σταματήσει η Ελλάδα να προωθεί τους πρόσφυγες προς τα βόρεια

Πρόσφυγες στον Πειραιά: αυτές είναι οι ιστορίες τους

Στέγαση σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα για τους πρόσφυγες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης