ΕΛΛΑΔΑ

Αλεξία Μπρη: Η ενδυνάμωση των γυναικών είναι μια πρόκληση που μας αφορά όλους

Photo by Miguel Bruna on Unsplash

«Ένας κόσμος χωρίς τη συμβολή των γυναικών είναι αδιανόητος», τονίζει η κυρία Αλεξία Μπρη, διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της L’ORÉAL Hellas, μιλώντας στο CNN Greece, με την αφορμή του θεσμού L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, που απονέμεται στη χώρα μας από το 2006. «Η ενδυνάμωση των γυναικών είναι μια πρόκληση που μας αφορά όλους», συνεχίζει η κυρία Μπρη, εξηγώντας πως αυτό είναι προτεραιότητα για τη L’Oréal, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να υποστηρίξει νέες γυναίκες που ξεκινούν την καριέρα και την έρευνά τους στην Επιστήμη, ώστε αυτές οι «ευφυείς ερευνήτριες», όπως τις χαρακτηρίζει η κυρία Μπρη χαρακτηριστικά, «να κάνουν πραγματικά καλύτερο τον κόσμο μας, η κάθε μία με το δικό της τρόπο». Συνολικά τα βραβεία απονέμονται σε 117 χώρες παγκοσμίως, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως οι δύο νικήτριες του φετινού βραβείου Νόμπελ Χημείας, είχαν παλαιότερα βραβευτεί από τον θεσμό αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά στη χώρα μας έχουν ήδη βραβευτεί συνολικά 29 γυναίκες επιστήμονες. Φέτος, οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν έως και τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ προστέθηκαν και δύο νέοι τομείς.

«Σήμερα, αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς κρίσεις στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία: Περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες», επισημαίνει η κυρία Μπρη, θέλοντας να καταγράψει τη σημασία που δίνει η L’Oréal στις γυναίκες, στο έργο τους και στην προσπάθειά τους, ειδικά εν μέσω πανδημίας. «Σε έναν κόσμο που εκτίθεται σε νέα και εξαιρετική πολυπλοκότητα, οι κοινωνίες μας χρειάζονται όλα τα διαθέσιμα ταλέντα, μεταξύ των οποίων φυσικά και πρέπει να περιλαμβάνονται ισότιμα και οι γυναίκες», καταλήγει η κυρία Μπρη, στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Αλεξίας Μπρη, Διευθύντριας Εταιρικής Επικοινωνίας της L’ORÉAL Hellas στο CNN Greece:

- Κυρία Μπρη, η L’ORÉAL Hellas βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες, όχι μόνο φροντίζοντας την ομορφιά τους, αλλά και ειδικά όσον αφορά στις γυναίκες επιστήμονες, στηρίζοντας το έργο τους. Με ποιους τρόπους γίνεται αυτό;

Η L’Oréal καθιέρωσε το 1998 τον παγκόσμιο θεσμό Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, με στόχο να ενδυναμώσει τις γυναίκες της επιστήμης, να αναγνωρίσει την επιστημονική αριστεία και να βοηθήσει ταλαντούχες επιστήμονες να λάβουν τη διάκριση που αξίζουν. Σε αυτή την προσπάθεια, βρήκαμε ιδανικό συνεργάτη την UNESCO, με την οποία μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα σχετικά με ισότητα στην κοινωνία και την επιστήμη.

Από την ίδρυσή του, το πρόγραμμα L’Oréal - UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη έχει τιμήσει διακεκριμένες επιστήμονες και έχει υποστηρίξει νεαρές γυναίκες στην ερευνά τους και την επιστημονική τους καριέρα. Έδωσε και συνεχίζει να δίνει την ευκαιρία σε ευφυείς ερευνήτριες να κάνουν πραγματικά καλύτερο τον κόσμο μας, η κάθε μία με το δικό της τρόπο.

Η βράβευση από το πρόγραμμα L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη δίνει ώθηση σε νέες ερευνήτριες να αποκτήσουν μια χρηματοδότηση που θα τις βοηθήσει να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο στη χώρα τους, αλλά κυρίως τους δίνει και την αυτοπεποίθηση και την αναγνώριση που χρειάζονται στην επιστημονική κοινότητα, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ευκολότερα όλες τις δυσκολίες που εμφανίζονται στο δρόμο τους.

- Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε φέτος, μια χρονιά πολύ κρίσιμη για τομείς όπως η Υγεία και η Επιστήμη, αλλά και η Οικονομία, σχετικά με το Διεθνές Πρόγραμμα L'ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη;

Σήμερα, αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς κρίσεις στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία: Περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες.

Οι λύσεις που χρειάζεται η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος θα προέλθουν σε μεγάλο βαθμό από την επιστήμη – η πανδημία του Covid-19 που μαστίζει τον πλανήτη αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρη απόδειξη για αυτό. Είναι λοιπόν απαραίτητο όλο και περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτό το ταξίδι, ώστε η επιστημονική κοινότητα να μπορεί να αντλεί από τη δημιουργικότητα και το ταλέντο όλων των λαμπρών μυαλών του κόσμου, σε μια κοινωνία χωρίς ανισότητες.

Γι’ αυτό και παραμένουμε προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο: Να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις γυναίκες στην Επιστήμη για να μπορέσουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση των αναγκών της κοινωνίας μας. Έτσι, παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία, δεν αλλάζουμε προτεραιότητες και κατεύθυνση, αλλά συνεχίζουμε να στηρίζουμε το πρόγραμμα με αμείωτη δύναμη, επεκτείνοντας μάλιστα τη δράση του σε περισσότερους επιστημονικούς τομείς.

- Φέτος ειδικά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καινοτομεί, βραβεύοντας γυναίκες από περισσότερους επιστημονικούς τομείς. Πώς προέκυψε αυτό; Ποια ανάγκη σας οδήγησε σε αυτή την κατεύθυνση;

Φέτος για πρώτη φορά, προστέθηκαν δύο νέοι τομείς στο ελληνικό πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το αποτύπωμά του στο χώρο της επιστήμης στη χώρα μας. Έτσι, για πρώτη φορά, τα βραβεία θα μπορούν να διεκδικήσουν εκτός από επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Βιοεπιστημών και των Φυσικών επιστημών και γυναίκες επιστήμονες από τους τομείς των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών. Αυτή είναι και η δύναμη του προγράμματος: Ότι συνεχώς εξελίσσεται και ενδυναμώνεται προκειμένου να ανταποκρίνεται σε όλες τις αναδυόμενες ανάγκες.

- Ποιες γυναίκες μπορούν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα; Ποιες προϋποθέσεις χρειάζεται να πληρούν;

Τα Ελληνικά Βραβεία χορηγούνται σε Ελληνίδες Επιστήμονες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, κατόχων διδακτορικού διπλώματος, οι οποίες ασχολούνται με την Επιστημονική Έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών, των Φυσικών Επιστημών. των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών. Οι αιτούσες πρέπει να δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, η L’ORÉAL Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO θα απονείμουν 3 Βραβεία Επιστημονικής Έρευνας για νέες γυναίκες επιστήμονες, αξίας 10.000€ έκαστο. Η επιλογή των επιτυχουσών πραγματοποιείται από ανεξάρτητη Επιτροπή που απαρτίζεται τόσο από Καθηγητές των σχετικών τομέων, όσο και από εκπροσώπους της L’Oréal Hellas και της Ε.Ε.Ε. UNESCO. Η Επιτροπή θα επιλέξει τις νικήτριες σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων αξιολόγησης που αναφέρονται αναλυτικά στον επίσημο ιστότοπο του προγράμματος www.womeninscience.gr. Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα βραβεία 2021 ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2020 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2020, ενώ τα βραβεία θα απονεμηθούν το 2021.

- Ποια θεωρείτε πως είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του θεσμού αυτού στη χώρα μας;

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που η Ελλάδα είναι μία από τις 117 χώρες διεθνώς, που έχουν αναπτύξει εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο του διεθνούς θεσμού L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Το ελληνικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ξεκίνησε το 2006 και από τότε έχει βραβεύσει συνολικά 29 Ελληνίδες ερευνήτριες.

Τα επιτεύγματα, αλλά και η πορεία αυτών των σπουδαίων γυναικών επιστημόνων, που ξεχωρίζουν για το όραμά τους και για το πάθος τους για την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο, έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για της Ελληνίδες επιστήμονες του αύριο. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του προγράμματος: Το ότι ανοίγει τον δρόμο και εμπνέει τις νέες γυναίκες επιστήμονες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

- Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπονείται από τη L’ORÉAL σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα οι δύο γυναίκες νικήτριες του φετινού βραβείου Νόμπελ Χημείας είχαν προηγουμένως βραβευτεί από το Ίδρυμα L’ORÉAL. Τι συναισθήματα σας δημιουργεί το γεγονός και πώς αυξάνει, ίσως, τις ευθύνες σας απέναντι στις γυναίκες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο;

Υπερηφάνια. Συγκίνιση. Ευτυχία. Ένα μόνο συναίσθημα δεν αρκεί για να περιγράψει το πόσο δυνατά χτύπησε η καρδιά όλων μας στη L'Oréal στο άκουσμα της είδησης αυτής. Πρόκειται μάλιστα για ένα ιστορικό βραβείο, καθώς η τελευταία φορά που απονεμήθηκε βραβείο Νόμπελ μόνο σε γυναίκες ήταν το 1964!

Το βραβείο Νόμπελ που απονεμήθηκε στις Καθηγήτριες Emmanuelle Charpentier και Jennifer A. Doudna, για την ανάπτυξη μιας επαναστατικής μεθόδου γενετικής τροποποίησης, ανεβάζει σε πέντε το συνολικό αριθμό των βραβευμένων του θεσμού L'Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, που στη συνέχεια έλαβαν αυτή τη σπουδαία διάκριση. Οι υπόλοιπες βραβευμένες του προγράμματος, που τιμήθηκαν στη συνέχεια με βραβείο Νομπελ, ήταν η Christiane Nüsslein-Volhard (Νόμπελ Ιατρικής το 1995), η Ada Yonath (Νόμπελ Χημείας το 2009) και η Elizabeth H. Blackburn (Νόμπελ Ιατρικής το 2009).

Οι βραβεύσεις αυτές μας γεμίζουν με πίστη για το μέλλον του κόσμου μας και αποδεικνύουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του προγράμματος L'Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Για αυτό και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις Γυναίκες στην Επιστήμη με αμείωτη αποφασιστικότητα.

- Τι προσδοκάτε από το μέλλον, σχετικά με το Πρόγραμμα Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη στην Ελλάδα;

Στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων του διεθνούς Θεσμού, εγκαινιάστηκε στη χώρα μας ένας θεσμός συναντήσεων μεταξύ των σημερινών καταξιωμένων ερευνητών και των μελλοντικών επιστημόνων. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία σε νέους φοιτήτές και ερευνητές να γνωρίσουν τις Ελληνίδες Βραβευμένες επιστήμονες, σε ένα πλαίσιο συνάντησης με σκοπό την ενθάρρυνση της συζήτησης και το διάλογο για θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τις σπουδές τους και τη μελλοντική τους καριέρα. Στόχος και φιλοδοξία μας για το μέλλον είναι οι βραβευμένες του προγράμματός μας να συνεχίσουν με όλους τρόπους να αποτελούν πηγή έμπνευσης και να ενδυναμώνουν τις νέες και τους νέους να ακολουθήσουν το όνειρό τους στον κόσμο της επιστήμης, ακολουθώντας το παράδειγμα των διακεκριμένων επιστημόνων του Ελληνικού Προγράμματος.

- Ποιο είναι το μήνυμα της L’ORÉAL προς τις γυναίκες παγκοσμίως, ανεξαρτήτως της επιστήμης και του επαγγέλματός τους;

Στη L’Oréal πιστεύουμε ότι ένας κόσμος χωρίς τη συμβολή των γυναικών είναι αδιανόητος. Σε όλες τις γυναίκες αξίζουν ίσες ευκαιρίες, αυθεντικότητα, αυτοπραγμάτωση και κατάργηση των διακρίσεων. Η ενδυνάμωση των γυναικών είναι μια πρόκληση που μας αφορά όλους. Σε έναν κόσμο που εκτίθεται σε νέα και εξαιρετική πολυπλοκότητα, οι κοινωνίες μας χρειάζονται όλα τα διαθέσιμα ταλέντα, μεταξύ των οποίων φυσικά και πρέπει να περιλαμβάνονται ισότιμα και οι γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, προκειμένου να επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων και στην επαγγελματική αρένα. Ωστόσο, ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και στην προσπάθειά αυτή πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης