ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς: Σε εξέλιξη 56 πυρκαγιές - Επικίνδυνες οι συνθήκες

INTIME/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρσης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως υπάρχουν 56 ανοιχτές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα και τονίζοντας πως οι άνεμοι θα αυξηθούν.

Σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε την εικόνα για τα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται σε όλη τη χώρα, τονίζοντας πως «συνεχίζουμε την προσπάθεια ώρα με την ώρα».

Όπως είπε οι πιο σοβαρές από τις πυρκαγιές είναι σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Φθιώτιδα, ενώ ενημέρωσε πως καίει και «νέο μέτωπο και στην Ηλεία στην Αρχαία Ολυμπία», τονίζοντας ότι «32 οικισμοί έχουν εκκενωθεί μέσω του 112». Στην περιοχή επιχειρούν 310 πυροσβέστες.

Σε ό,τι αφορά στη φωτιά που καίει στις Αφίδνες, ενημέρωσε πως «αντιμετωπίζουμε διάφορα μέτωπα και στις δυο πλευρές της Εθνικής Οδού» και πρόσθεσε: «Η κατάσταση πλέον αφορά και την κατάσβεση οικιών και επιχειρήσεων».

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια», είπε, σημειώνοντας ότι «στείλαμε 13 μηνύματα εκκένωσης οικισμών αλλά και οδηγίες για την ασφάλεια των κατοικιών».

«Στην Αττική θα έχουμε σταδιακή αύξηση των δυτικών ανέμων με ριπές που θα φτάσουν τα 6 μποφόρ. Η πυρκαγιά έχει περάσει και προς τη Λίμνη Μαραθώνα με ισχυρό θερμικό φορτίο», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Αναφορικά με το πύρινο μέτωπο που καίει στην Εύβοια, ενημέρωσε πως στη Βόρεια Εύβοια το μέτωπο παραμένει μεγάλο και εκεί επιχειρούν 230 πυροσβέστες.

«Η πυρκαγιά έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις στο απότομο ανάγλυφο του ορεινού όγκου της Βόρειας Εύβοιας. Κύριος στόχος μας να ανακοπεί η πορεία του προς το νότιο μέτωπο», είπε.

Την ίδια ώρα ενισχύονται τα εναέρια μέσα, ενώ ήδη επιχειρεί το ρωσικό Beriev στο Μαντούδι.

Κλείνοντας την ενημέρωση ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμμορφώνονται στις οδηγίες.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Έναν πύρινο εφιάλτη που μοιάζει να μην τελειώνει ζει η χώρα τα τελευταία 24ωρα, με τις πυρκαγιές να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη καίγοντας ανεξέλεγκτες και σπείροντας την καταστροφή. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με τα μέτωπα να είναι διάσπαρτα σε πολλά σημεία.

Ήδη, όπως είχε επισημάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας από χθες, Πέμπτη, οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες με ακόμα πιο δύσκολη την σημερινή. Γι’αυτό το λόγο στάλθηκε χθες μήνυμα από το 112 στους πολίτες όλης της χώρας να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι για να ενημερωθεί για τα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Αττική.

Υπενθυμίζεται πως στις 22:30 το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Χτες, σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά «τη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για έξι περιφέρειες συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής που βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και έκανε λόγο για σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει καταστρωθεί με την Πολιτική Προστασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις και αν δοθεί εντολή εκκένωσης από κάποια περιοχή να συμμορφωθούν, προειδοποιώντας ότι «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική».

«Σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Κράτος, αυτοδιοίκηση, εθελοντές, πολίτες, όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία έως τις 9 Αυγούστου απαγορεύεται η είσοδος σε δάση καθώς και οι εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης